Plusz bevételért építsünk munkáltatói márkát!

Akár figyelünk rá, akár hanyagoljuk, munkáltatói márkánk létezik, és jelentős befolyással bír vállalatunk sikerére. Ahogy termékeinkről vagy szolgáltatásainkról véleményt alkotnak a vásárlók, magáról a cégről is kialakul egy kép jelenlegi és potenciális munkavállalóink fejében. Csak rajtunk áll, hogy élünk-e az azzal a lehetőséggel, hogy befolyásoljuk ezt a képet vagy hagyjuk, hogy külső hangok befolyásolják brandünket.

A munkáltatói márka alapvetően a cégek magukról alkotott narratívája: bemutathatjuk tehetségmenedzsment-rendszerünket, mesélhetünk az átlátható bérezési rendszerről, vagy egyszerűen csak elárulhatjuk, hogy néz ki egy átlagos munkanap nálunk. Fontos azonban, hogy mindezt a külvilág felé is hatékonyan és őszintén fogalmazzuk meg – ez a jó munkáltatói márka kiépítésének titka, ez alapján döntik el az álláskeresők, hogy szeretnének-e velünk dolgozni.

B2B és B2C helyett jön a H2H
A cég renoméja fontosabb, mint valaha, a termék helyett egyre inkább az emberre kell koncentrálni - mondták a Cégvezetői Csúcs 2017 konferencia előadói. A negatív vélemények nemcsak a fogyasztói oldalon gyengítik egy vállalkozás pozícióját, de a munkaerővonzó erejét is elveszik.
Tényleg kell az értékesítéshez?

Jogosan kérdezhetjük, hogy mégis miért fontos ez például az értékesítés szempontjából – a vásárlók nem kollégáinkat, hanem termékeinket veszik meg. Nem feledkezhetünk meg viszont arról, hogy gazdasági sikerünkért munkatársaink felelősek. Ha ők jól érzik magukat nálunk, jobban teljesítenek, elkötelezettebbek lesznek termékeink és szolgáltatásaink iránt, ezáltal pedig nagyobb bevételre tehetünk szert. A munkáltatói márka építésének egyik célja, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik örömmel dolgoznak majd velünk, így pedig hozzájárulhatnak vállalatunk eredményességéhez. A márkaépítés mellett szól az az érv is, hogy egy „rossz felvétel” – azaz egy olyan ember, aki hat hónapon belül elhagyja a céget, mert például nem érzi jól magát a csapatban – mintegy mínusz 300 százalékos befektetési mutatóval jár, hatalmas veszteséget termelve ezzel.

Kép:Fotolia

A munkáltatói márka lényege, hogy átadjuk, nálunk miért más, mint máshol
Persze nem elég csak kommunikálni, tettek is szükségesek a jó munkáltatói márkához, az elvárások nem teljesítése ugyanis elégedetlenséget szülhet a kollégák között. A Gallup kutatásai szerint a dolgozók mindössze 13 százaléka elégedett jelenlegi munkahelyével, a HR-eseknek tehát fel van adva a lecke. Nem kell viszont az univerzum nagy megfejtéseiben gondolkodnunk, gyakran elég, ha csak odafigyelünk munkatársainkra: egy hazai nagyvállalat nemrég fluktuációs gondokkal küzdött, és már azzal jelentős eredményeket értek el, hogy kikérték a dolgozók véleményét. Ezek alapján később további lépéseket dolgoztak ki, de fontos gesztus volt a helyzet felmérése is, hatására a fluktuáció kimutathatóan csökkent.

Nem mindenkinek startup az álma

A munkáltatói márkától sokan ódzkodnak, mert a Szilícium-völgyi óriáscégek, vagy a startupok sajátjának tekintik. Pedig erről szó sincs: nem mindenkinek egy startup az álma, mint ahogy nem mindenki egy óriáscégnél szeretne elhelyezkedni. A munkáltatói márka lényege az, hogy átadjuk, nálunk miért más, mint máshol - és azt, hogy ki érezné jól magát a cégünknél. Ha pedig bevonzottuk a megfelelő munkavállalókat, nagyobb valószínűséggel jönnek majd az üzleti eredmények is.

Németh Anna társalapító DreamJo.bs

A DreamJo.bs-ról
A DreamJo.bs egy munkahely-szerelem közvetítő startup, ahol boldog KKV munkahelyeket építenek. Egyedülálló módszertant dolgoztak ki, amely arra sarkalja a cégeket, hogy jobban megismerjék önmagukat, mint csapat, és fel tudják építeni saját munkáltatói márkájukat. Ezáltal minden vállalat megtalálja a kultúrájához és céljaihoz igazán odaillő munkatársakat.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo