Pénztárgépek: már nem elég a regisztrációs kód!

Csak szállítási határidővel ellátott megrendelési visszaigazolást fogad el a NAV az október 1-jétől induló pénztárgép-ellenőrzéseken. A kassza szállításáról szóló szerződésen vagy megrendelőn konkrét szállítási időpont nélkül megbüntethetik a boltosokat. Jelenleg 18 kiskassza szerepel az engedélyezettek listáján, PC-s gép még mindig nincs.

Szállítási határidő is kell a szerződésre!

A pénztárgép használatára kötelezett kereskedőknél a hatóság október 1-jétől azt is vizsgálja, hogy rendelkeznek-e az online pénztárgép beszerzésére szerződéssel, vagy visszaigazolt megrendeléssel is – olvasható az onlinekassza.hu-n.

Azok a pénztárgéphasználatra kötelezett adóalanyok, akik új tevékenységet kezdenek, vagy egyéb okból kell kasszát beszerezniük, az új online kapcsolatra képes gép üzembe helyezéséig kézi nyugtával vagy hagyományos pénztárgéppel teljesíthetik a nyugtaadási kötelezettséget. Ebben az esetben a tevékenység indításától vagy az egyéb, kasszabeszerzésre okot adó változástól számított 8 napon belül kell üzembe helyezési kódot kérni, és szintén rendelkezni kell szerződéssel vagy visszaigazolt megrendeléssel. A NAV szeptember 30-ig csak azt ellenőrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők, október elsejétől viszont azt is, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

Az adóhatóság olyan szerződést, illetve visszaigazolt megrendelést fogad el, amelyen feltüntették a teljesítési határidőt a szállításra, beüzemelésre. Az adóhatóság a szerződésben, illetve a visszaigazolt megrendelésben szereplő időpontig tekinti igazoltnak, hogy a kereskedő mindent megtett a pénztárgépcsere érdekében.

Az állami támogatás érvényesítésének feltétele, hogy az online pénztárgépet december 31-ig üzembe helyezzék. A pénztárgéphasználatra nem kötelezett vállalkozók továbbra is üzembe helyezhetnek augusztus 31-ét követően  hagyományos pénztárgépet, amit 2015. január 1-jéig üzemeltethetnek. Az állam legfeljebb öt gép cseréjét támogatja, legfeljebb 50 ezer forinttal, amelynek mértéke nem minden esetben érheti el a maximumot. Támogatási kérelem december 15-ig nyújtható be az adóhatósághoz, de a támogatást az adóhatóság jóváhagyása nélkül nem lehet a vásárláskor igénybe venni – közölték. (A támogatás egyéb részleteiről innen tájékozódhat.)

Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni. Jelenleg 18 kiskassza van a listán, a PC-s pénztárgépek közül még egy sem kapott forgalmazási engedélyt.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo