Pénztárgépcsere: megvannak a technikai paraméterek

Gőzerővel folyik a pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) történő bekötésének előkészítése: pénteken a technikai paramétereket rögzítő rendelet is megjelent. Az átállásra korábban meghatározott időszak igen szűk, a pénztárgépek tudása, s ára között számottevő eltérések mutatkoznak, a vállalkozásoknak érdemes tehát mielőbb áttekinteni a kötelezettségeket és lehetőségeket.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A múlt hét csütörtökön a jelent meg, hogy május 1-jéig kell az érintetteknek átállni a NAV-val online adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására. Az erről rendelkező kormányhatározat arra hívja fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy e határnaphoz igazodva rendeletben határozza meg az új pénztárgépek bevezetésének ütemezését.

A technikai paraméterek

Pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)  rendeletét tették közzé a Magyar Közlönyben a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról, illetve az ez alóli mentességről.

Mentesség kérhető, ha...
A pénztárgéphasználatra kötelezett adóalany az állami adóhatóságtól akkor kérheti az elektronikus hírközlő hálózat útján történő adattovábbítás alóli felmentést, ha székhelye, telephelye, üzlete, pénzátvételi helye, ahol a pénztárgépet üzemelteti, olyan helyen található, ahol az adatkapcsolat létesítéséhez szükséges elektronikus hírközlő hálózat nem érhető el, és az elektronikus hírközlő hálózat elérése külső antennával vagy egyéb műszaki megoldás alkalmazásával sem biztosítható, illetve az aránytalan terhet jelentene az adóalany számára.
A kérelem benyújtása, illetve az egyedi mentesítés megadása azonban nem érinti az adóalany azon kötelezettségét, hogy nyugtát online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrző egységgel felszerelt pénztárgéppel állítson ki. Az egyedi mentesítést, amely 1 évre szól, de újra igényelhető az állami adóhatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakhatósági állásfoglalása alapján adja meg.
Az egyedi mentesítés időtartama alatt a pénztárgép üzemeltetője az adatokat CD/DVD lemezre, illetve más, egyszer írható optikai adathordozóra menti és havonta megküldi a az illetékes állami adóhatóságnak. Az adóalany az adatszolgáltatási kötelezettségét úgy is teljesítheti, hogy pénztárgépét a napi zárást követően legalább 1 óra időtartamra úgy helyezi el, hogy az elektronikus hírközlő hálózat elérhető legyen.
A dokumentum egyebek mellett tartalmazza, hogy a pénztárgépeket fel kell szerelni az adóügyi ellenőrző egységgel (AEE). Az AEE rögzíti és a rendeletben meghatározott szabályok szerint továbbítja a pénztárgépen keletkező adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Az AEE-nek, amelyet fizikailag a pénztárgép burkolatán belül kell elhelyezni, képesnek kell lennie minden magyar mobilszolgáltató hálózatára felkapcsolódni. Akkora tárkapacitással kell rendelkeznie, amely alkalmas legalább egymillió kiadott bizonylat adatainak tárolására, és az egységben működő memóriamodul kapacitásának el kell érnie a 16 gigabyte-ot.

A gépek műszaki paraméterei mellett értelemszerűen minden egyéb kérdést részleteiben szabályoz a rendelet. Egyebek mellett a használható papír minőségi követelményeit (8 évig kell biztosítani az olvashatóságot), a forgalmi gyűjtők, tranzakció típusok, tranzakció gyűjtők, számlálók, funkciók előírásait (5 féle áfa-csoport került például meghatározásra: az 5, 18, 27 százalékos kulcs mellett az adójegyes és áfa mentes), a bizonylatok szabályait.

A nem megfelelő pénztárgépek üzemeltetése

A 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett, de a rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő pénztárgépek 2013. június 30-ig, az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek pedig 2013. december 31-éig lehet majd üzemeltetni.

A korábbi információk szerint a meglévő pénztárgépek átalakításához, a régiek lecseréléséhez az állam támogatást nyújt, ennek összege az NGM szerint összességében akár a 10 milliárd forintot is elérheti. Pályázat ugyanakkor egyelőre még nem jelent meg, az igénylés feltételei tehát nem ismertek.

A pénztárgépek adóhatósági bekötésétől tárca az áfánál 95 milliárd forintos bevételnövekedésre számít, tény ugyanakkor, hogy ezen számítások még abban az időben jelentek meg, amikor a kormányzat a NAV-kapcsolat kialakítására még március végi határidőt közölt. Mindemellett cél, hogy az évi 1000-1500 milliárd forintnyi adót elnyelő hazai szürke- és feketeszféra zsugorodásához is hozzájáruljon az új rendszer.

Még mindig vannak kérdőjelek

A műszaki paraméterek megjelenése érdemben gyorsíthatja az átállás folyamatát, bár előzetesen a szakértők igen pesszimisták voltak a határidők megállapítását látva. Nemzetközi példák alapján a szakma azt hangsúlyozta, hogy több időre lenne szükség, s érdemes lenne megfontolni a lépcsőzetes bevezetés lehetőségét is.

Az állami szerepvállalás fontosságát és a potenciális előnyöket hangsúlyozta néhány napja az Onlinekassza.hu-nak adott interjúban Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke.

Heterogén környezet
A Coop üzletlánc mintegy 3000 boltjában most folyik az átállás, amely célja a géppark egységesítse. Ezzel összefüggésben egy felmérés is folyik, ami alapján előzetesen annyi már látszik, hogy legalább 50-féle kasszát használnak a szövetség tagvállalatainál. Egy ennyire heterogén hardver- és szoftverkörnyezettől pedig nem lehet elvárni, hogy egységes, hatékonyan feldolgozható adatokat szolgáltasson – közölte Zs. Szőke Zoltán.
A szakember ugyanakkor az is jelezte, hogy hatalmas a kereskedők előtt álló feladat, amit az induláshoz meg kell oldani: érdemes lett volna hosszabb időt hagyni a felkészülésre. Elmondása szerint a most működő pénztárgépek nagy része nem felel meg az új rend által támasztott elvárásoknak. Cserélni kell tehát, azonban a szakember megítélése szerint ez a váltás akkor lehet igazán hatékony, ha nagy tudású, bankkártyák, külső kapcsolatok kezelésére is alkalmas kasszákat szereznek be a kereskedők. Ezek azonban drágák, Zs. Szőke Zoltán szerint akár félmillió forintba is kerülhet egy ilyen pénztárgép. Így mindenképpen szükség van az állami szerepvállalásra, valamilyen támogatás formájában.

 

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo