hirdetés

Óvatosak a feldolgozóiparban

 A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke 55 pont, ami a feldolgozóiparban a lendületes bővülést jelző, decemberi 59,3 pontot követően januárban lassabb növekedésre utalt - jelentette szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

hirdetés

A január átlag feletti hónapnak számít általában, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6, a januári értékeké 52,9. A most mért BMI indexértéknél hét évben volt magasabb januári érték.

 A részindexek csökkentek, de 50 pont feletti értékükkel bővülő tendenciára utalnak. (A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülését, 50 százalék alatti értéke a recesszió felé történt elmozdulást jelez.)

Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, de az indexérték 7,1 százalékponttal visszaesett. A termelési mennyiség indexe szintén bővülést jelez, az indexérték 4,3 százalékponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 2,7 százalékponttal kisebb értéken áll, mint decemberben.

A külpiaci mutatók szintén erős bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a kedvező tendenciát, bár mindkét mutató csökkent.

A beszerzési árak emelkedése is tartós, de 10,3 százalékponttal kisebb az index értéke a decemberinél. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, 4,1 ponttal csökkent az index. A vásárolt készletek index 0,3 százalékponttal nőtt a hónapban, szilárd bővülést jelezve.

A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 7,8 százalékpontos csökkenést hozott. A késztermékkészletek szintje minimálisan, csupán 0,8 százalékponttal nőtt ebben a hónapban.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo