hirdetés

Nyaralót venne? Irány Velence

Miközben a Balatonon az úgynevezett slágeringatlanok iránt továbbra is jelentős kereslet mutatkozik, és emelkednek is ezek esetében az árak, addig a Velencei-tó ingatlanpiaca kicsit más, nyugodtabb képet mutat. De a jelek alapján úgy tűnik, hogy hamarosan utóbbit is fel fogják fedezni maguknak a budapesti vevők.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

Mivel elérkezett a nyár, itt az ideje áttekinteni a legfontosabb hazai nyaralóövezetek ingatlanpiacát, azaz a Balatonét és a Velencei-tóét. Előbbinél már érezhető a nyár elején megszokott, növekvő érdeklődés, bár az igazi roham majd csak 3-4 hét múlva várható – jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője. A Velencei-tó esetében viszont érdemes tudni, hogy a szezon nem korlátozódik a tágabb üdülési időszakra, vagyis a nyári, kora őszi hónapokra, hanem jellemzően a tavasz és az ősz számít a legforgalmasabbnak – hívta fel a figyelmet dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának vezetője.

Elfogytak a slágeringatlanok a Balatonon

A Balatonon a tavalyi lendületes növekedés után idén továbbra is erősen bővül a kereslet, és Krausz Gábor szerint nehéz most az igényeket kiszolgálni, mivel a legtöbben az úgynevezett slágertermékeket keresik az ingatlanpiacon, ezek száma azonban korlátozott. Hogy mik ezek a slágeringatlanok? Az olcsó, önálló nyaralók a 10–20 millió forint közötti ársávban, a nappali plusz két hálószobás lakások a part mentén 20–40 millió forintért, valamint a belvárosi ingatlanok 14 millió forintig. Emellett jelentős igény mutatkozik még a 6–9 millió forintért megvásárolható építési telkek iránt is – tette hozzá a szakértő.

Két évvel ezelőtt még a padlón voltak az ingatlanok árai.

Ezeket az ingatlanokat elsősorban Siófok–Zamárdi, Balatonfüred és Keszthely–Hévíz környékén keresik leginkább az érdeklődők, akik többnyire saját használatra vásárolnának, de azért befektetők is akadnak közöttük szép számmal. A befektetők aránya mintegy 35 százalék, viszont megjelentek új szereplőként a nyugat-európai vásárlók. Utóbbiak a békésebb hangulat és a politika miatt választják most a Balatont, és habár tömegesnek nem nevezhető a jelenlétük az ingatlanpiacon, azért 10-15 hazai érdeklődőre jut egy-egy külföldi vevő is – mondta Krausz Gábor.

Ahogy a kereslet, úgy az árak is lendületesen emelkednek. A kis belvárosi lakások – akár tégla, akár panel – árai 10–15 százalékkal nőttek egy év alatt, míg a part menti társasházi lakások négyzetméterára a tavalyi év elején jellemző 400-420 ezer forintos szintről 480-500 ezer forintra kúszott fel. És ezek még nem is közvetlen vízparti ingatlanok – hangsúlyozta a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője, hiszen mint mondta: ezeknél az árak elérik a négyzetméterenkénti 600-750 ezer forintos szintet is.

Senkinek sem kellenek a balatoni kocsmák?
Durva visszaesés figyelhető meg a balatoni településeken működő vendéglátó-ipari egységek kínálati árában. Egy év alatt 9 százalékkal csökkent az eladásra meghirdetett ingatlanok átlagos négyzetméterára – derül ki az ingatlan.com adataiból. Bár a belföldi turizmus élénkült tavaly, az árcsökkenésben szerepet játszhat a vendéglátásban kialakult munkaerőhiány.
Természetesen itt csak átlagárakról van szó, sokat számít az ingatlanok felszereltsége, műszaki háttere, és persze leginkább az elhelyezkedésük. Utóbbira jó példa, hogy a panorámás és panoráma nélküli ingatlanok közötti árkülönbség mintegy 200 ezer forintot tesz ki négyzetméterenként, ami egy 50 négyzetméter körül ingatlannál már 10 millió forintos árkülönbséget is jelenthet.

A Velencei-tónál bérlakásokra lenne igény

A Velencei-tónál kicsit más a helyzet, de mostanra ott is egyensúlyba került a kereslet és a kínálat a kínálati túlsúly hosszú időszaka után. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben mintegy 10-20 százalékkal emelkedtek az árak – jelezte Kovács Csaba, akinek tapasztalatai szerint a legnagyobb igény jelenleg a 10 millió forintnál olcsóbb lakásokra és apartmanokra, valamint a 10-20 millió forint közötti ársávba eső családi házakra mutatkozik. Ez az ár átlagosan 150-160 ezer forintos négyzetméterárakat jelent.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre a tónál nem jelentkeztek még befektetői célú vásárolások, pedig tapasztalatai szerint az érdeklődők részéről kialakult egy jelentős igény a bérelhető ingatlanok iránt, melyet most nem is tudnak kielégíteni. Véleménye szerint, aki most befektetési célzattal vásárolna ingatlant a Velecei-tónál, az gond nélkül bérbe is tudná adni.

Jelenleg a vevők körébe nagyrészt azok tartoznak, akik már felismerték a hely szépségét és nyugalmát, és saját célra vásárolnak ingatlant. Ők elsősorban a vízparthoz közeli nyaralókat, és a 7-es úttól néhány utcányira lévő csendes lakóövezetben lévő házakat keresik.

Megindult a budapestiek kitelepülése a Velencei-tóhoz

Kovács Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereslet kapcsán egy új típusú igény látszik most körvonalazódni: a fővárosból érkező lakóigény. Ennek oka szerinte a budapesti ingatlanok árának rendkívüli emelkedése, valamint az ottani kínálat szűkülése lehet.

De az is közrejátszhat az érdeklődés fokozódásában, hogy egyre többen figyelnek fel a Velencei-tó kedvező infrastrukturális helyzetére. Ez ugyanis Budapest tágabb környékét tekintve a legjobbak közé tartozik, és még nagyobb forgalom esetén is gyors bejutást tesz lehetővé a fővárosba. A modern zónázó vonattal már 40 perc alatt elérhető a 4-es metró, valamint autóval az M7-esen 20-25 perc alatt megközelíthető a városhatár – magyarázta a Balla Ingatlanirodák agárdi szakembere.

Ami a jövőt illeti, Krausz Gábor várakozásai szerint a Balatonon idén változatlanul kitart a lelkesedés, az erős kereslet, és habár augusztusban kicsit vissza szokott esni a forgalom a nyaralások miatt, az ősz eleje még jó lehet az itteni ingatlanpiacon, ha az idő is kedvező. Ugyanerre számít Kovács Csaba, aki szerint a nyár végén jelentős fellendülés várható a Velencei-tónál is.

Hol a legdrágább a nyaraló?
A legnagyobb magyarországi tavak partján lévő lakóingatlanok – nyaralók, házak – átlagos négyzetméterára 210-290 ezer forint között alakul. A Balaton északi partján a legmagasabbak az árak, Tihanyban például a 600 ezer forint közelében mozognak. A Balaton déli oldalán az északinál 25 ezer forinttal alacsonyabb az átlagár, a Velencei-tónál pedig jóval olcsóbbak az ingatlanok.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo