Nemcsak szankcionál, partner is a hatóság

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) megalakulásakor olyan fogyasztóvédelmi szervezet működtetését tűzte ki céljául, amely nem csupán szankcionálja, hanem partnerének tekinti a vállalkozásokat - jelentette ki az NFH főigazgatója.

Kép:sxc

Ennek érdekében vezették be a pozitív vállalkozói listát, a Fogyasztóbarát tanúsítvány rendszerét, útjára indították a Nemzeti fogyasztóvédelmi konzultációt, a Nemzeti fogyasztói termékkosár programot, illetve felsőfokú fogyasztóvédelmi képzések indultak el - közölte Pintér István a Járási Fogyasztóvédelmi Napok nyitórendezvényén.(Ugyanakkor továbbra is gondok vannak a jótállás és szavatosság területén, a fogyasztók még mindig nem kapnak megfelelő tájékoztatást jogaikról, ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) továbbra is indokoltnak tartja a téma átfogó ellenőrzését.)

A pozitív listára eddig több mint 1800 olyan jogkövető vállalkozás került fel, amelyek ellen nem érkezett fogyasztóvédelmi panasz. A Fogyasztóbarát tanúsítványt eddig 7 vállalkozás vehette át. Olyanok pályázhatnak erre, amelyek valamennyi hatóság feltételeinek megfelelnek, illetve a jogszabályi követelményeken túl, plusz szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek. A havonta frissülő Nemzeti fogyasztói termékkosárba olyan árucikkek kerülhetnek bele, amelyek valamilyen elismerésben részesültek, illetve a vásárlók is folyamatosan szavazhatnak ezekre az NFH honlapján. Ugyanakkor megindult a felsőfokú szakképzés, illetve főiskolai képzés keretében a fogyasztóvédelmi oktatás. Reményeik szerint, hamarosan egyetemi szinten is indul fogyasztóvédelmi szak - sorolta a főigazgató.

Hangsúlyozta, hogy a fogyasztóvédelmi napok elindítását a járási kormányhivatalok rendszerének bevezetése miatt indítják útjára. Ezek keretében az egyes járásokban működő vállalkozásokat tájékoztatják az aktuális szakmai kérdésekről, a panaszügyintézés, a minőségi reklamáció intézésének szabályairól, a jogszabályi változásokról, különös tekintettel, a többi között a rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedésekre.

A tanácskozás megnyitóján Nyitrai Zsolt, Heves megyei országgyűlési képviselő (Fidesz) úgy vélekedett: az NFH példát mutat abban a tekintetben, hogy egy hatóságnak, nem csupán "noszogatnia", hanem dicsérnie is kell a vállalkozásokat. Kiemelte, hogy a járási kormányhivatalok felállításával egyszerűsödött a vállalkozók ügyintézése is, hiszen a hivatalok este 8 óráig, vagyis a hivatalos munkaidő után is nyitva tartanak.

A nyitórendezvényen Fogyasztóbarát tanúsítványt vehetett át az Answer Bau Hungária Építőanyag Kereskedelmi Kft. ügyvezetője, illetve a pozitív minősítést négy kisvállalkozás képviselője.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo