hirdetés

Nem lesz jogdíj a pénztárgépek memóriakártyájára

Mentesülhetnek a szerzői jogdíj alól a pénztárgépekbe kerülő memóriakártyák – foglalt állást a szakminisztérium és az Artisjus, de automatikusan senki sem kapja meg a mentességet, azt kérelmezni kell.
hirdetés

Jogdíj nincs, csak sok papírmunka Kép:PP archív

Általános szabály szerint minden eszközre kivetnek szerzői jogdíjat, amelyre másolható jogvédett tartalom, a pénztárgépekbe szerelt SD memóriakártyákra azonban biztosan nem kerül ilyen.

Az Artisjus szerzői jogvédő szerint mentesül a fizetés alól az eszköz beszerzője, ha hitelt érdemlően igazolja, hogy nem kerülhet szerzői joggal védett tartalom az adathordozóra. A pénztárgépek gyártói, forgalmazói teljesítik ezt a feltételt, így nem kell megfizetniük a jogdíjtartalmat.

A probléma, hogy a mentesítés nem automatikus, azt minden egyes kártya esetén kérelmezni kell. Az Artisjus tarifatáblázata szerint a legkisebb, 64 MB-os kártya árában 42 forint jogdíj szerepel, az összeg a memória nagyságával emelkedik. A legnagyobb, 32 GB kapacitás feletti kártyák árai már 3533 forintos díjat tartalmaznak. Utóbbi esetben jelentős tételről beszélhetünk, de nem lesz egyszerű elérni, hogy megspórolják ezt az összeget a forgalmazók és a vásárlók.

A jogdíj elengedéséhez ugyanis egy három oldalas nyilatkozatot kell kitölteni, amelyben szerepelnek a végfelhasználó adatai, illetve a kereskedelmi láncban résztvevők neve, székhelye, cégjegyzékszáma, darabonként fel kell tüntetni a kártyák adatait. A folyamat minden lépését szerződésekkel kell igazolni a mellékletben. A kérelmet két példányban kell elküldeni az Artisjusnak.

Erősen kétséges, hogy az adminisztrációs költségek, mint például a nyomtatás, a nyilatkozatok beszerzése és a postázás, valamint a ráfordított idő megéri-e, hogy megspórolható legyen a szerzői jogdíj. Éppen ezért az onlinekassza.hu javaslatot tett az IVSZ-nél, terjesszenek be ajánlást az Artisjusnak az eljárás egyszerűsítésére.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo