hirdetés

Nem kell megújuló az Otthon Melegéhez

Egyszerűbb lesz igénybe venni a támogatást a családi házak felújításához: bővül az elszámolható költségek köre, a támogatás elnyeréséhez már nem feltétlenül kell megújuló energiával működő rendszert kiépíteni, emellett meghosszabbodik a felkészülési időszak is.
hirdetés

Kép: Knauf Insulation

A lakossági és szakmai észrevételek alapján módosul az Otthon Melege Program családi házakra vonatkozó alprogramjának Pályázati Útmutatója. A családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására 5 milliárd forintos keretösszeget hirdettek meg még áprilisban, most az elszámolható költségek körét bővíti a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Egyszerűbbé váltak a szükséges csatolandó mellékletek és az elszámoláshoz szükséges dokumentumok is. Az igényelhető támogatás maximális összege továbbra is 2,5 millió forint.

Ahogy eddig, a támogatás most is az elszámolható költségek 40-55 százalékára igényelhető, a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően. Az elszámolható költségek 45 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint eddig csak abban az esetben volt igényelhető, ha a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztés mellett legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert is kiépített.

A módosítás szerint viszont már akkor is jár a támogatás, ha a támogatott beruházásban kettő vagy több energiahatékonysági fejlesztést valósítanak meg, ebben az esetben nem feltétel a megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése.

Meghosszabbodik továbbá a felkészülési időszak: a támogatási kérelmeket 2016. augusztus 15-től a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatják be elektronikus úton az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek.

A módosított Pályázati Útmutató elérhető a https://csaladihaz2016.nfsi.hu/ oldalon.

Októberben jön a nulla százalékos hitel házfelújításra
Több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 115 milliárd forintos, országos hitelprogramjában, amely várhatóan ősszel érkezik az MFB Pontokba. A nulla százalékos kamattal elérhető hitel akár 20 éves futamidőre is igényelhető. Családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo