hirdetés

Nem éri meg dugdosni a kocsit a NAV elől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárásai alkalmával előfordul, hogy az adósok megpróbálják elrejteni a tartozás fedezeteként lefoglalt járművüket, így hátráltatva a keletkezett adósság behajtását. A NAV ilyenkor tárgykörözést rendelhet el.
hirdetés

Ha egy adós nem teljesíti fizetési kötelezettségeit, illetve a felszólításokra sem reagál, végrehajtási eljárás indul vele szemben. Ilyen esetekben az adós birtokában lévő ingatlanok és ingóságok mellett, lehetőség van jármű lefoglalására és értékesítésére is a fennálló tartozás fejében. A NAV ilyenkor felszólítja az adóst, hogy a járművet önként adja át a végrehajtóknak. Ha az adós ennek nem tesz eleget, és a végrehajtók által végzett helyszíni felkutatási kísérlet is eredménytelenül zárul, azaz a gépkocsit nem találják meg, akkor a NAV elrendelheti a szóban forgó jármű tárgykörözését.

Kép: SXC

Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló törvény alapján a NAV ilyen esetben közvetlenül a rendőrséghez fordulhat, amely a saját közúti kapacitásán kívül kérheti polgárőr, bűnmegelőzési, illetve vagyonvédelmi célú szervezet együttműködését is. Az általuk üzemeltetett rendszámfelismerő és azonosító rendszerekben jelzés elhelyezését rendelheti el, ennek eredményeképpen a jármű észlelésekor a NAV értesítést kap.

Hogyan kerülhető el a céges ingatlan elárverezése?
Az adótartozás miatt lefoglalt céges ingatlan becsértékének megállapítása után kerülhet sor annak értékesítésére. Meg kell várni az árverezést, vagy létezik más megoldás? Milyen intézkedésekkel szemben lehet végrehajtási kifogással élni, és mire kell ügyelni az eljárás során?
A NAV a gépjármű tárgykörözését végzésben rendeli el, és erről a rendőrséget is értesíti. Amennyiben a keresett jármű fennakad például egy rendőrségi ellenőrzésen, az ellenőrző rendőr szabálysértési eljárást kezdeményezhet, valamint a rendszámot leveszi, és útvonalengedéllyel a járművet visszaküldi a tulajdonos címére. Erről a NAV-ot is értesítik, így végrehajtók már jó eséllyel megtalálják a járművet, mellyel a rendszámától megfosztva sokkal nehezebb közlekedni, azt továbbszállítani, elrejteni. Ha a körözött járművet a NAV munkatársai elszállítják, a tárgykörözést megszüntetik.

A NAV mindent megtesz annak érdekében, hogy végrehajtásra ne kerüljön sor, ezért a tartozást felhalmozó adósokat először felszólítja, hogy fizetési elmaradásukat mielőbb pótolják, akár részletekben megfizetve.

Meddig lehet végrehajtani a követelést?
A követelések végrehajtásához való jog azt a jogosultságot jelenti, hogy egy követelés teljesítése bírósági végrehajtás útján kikényszeríthető. Így például végrehajtható a jogerős bírósági ítélet vagy a közjegyző által kibocsátott és jogerőssé vált fizetési meghagyás. Az időmúlás azonban a már végrehajtható tartozások esetén is a végrehajthatóság elévülését eredményezheti. Hogyan történik a végrehajtási jog elévülése? Mi a teendő, ha a végrehajtási jog elévült?
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo