Nem éri meg dugdosni a kocsit a NAV elől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárásai alkalmával előfordul, hogy az adósok megpróbálják elrejteni a tartozás fedezeteként lefoglalt járművüket, így hátráltatva a keletkezett adósság behajtását. A NAV ilyenkor tárgykörözést rendelhet el.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ha egy adós nem teljesíti fizetési kötelezettségeit, illetve a felszólításokra sem reagál, végrehajtási eljárás indul vele szemben. Ilyen esetekben az adós birtokában lévő ingatlanok és ingóságok mellett, lehetőség van jármű lefoglalására és értékesítésére is a fennálló tartozás fejében. A NAV ilyenkor felszólítja az adóst, hogy a járművet önként adja át a végrehajtóknak. Ha az adós ennek nem tesz eleget, és a végrehajtók által végzett helyszíni felkutatási kísérlet is eredménytelenül zárul, azaz a gépkocsit nem találják meg, akkor a NAV elrendelheti a szóban forgó jármű tárgykörözését.

Kép: SXC

Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló törvény alapján a NAV ilyen esetben közvetlenül a rendőrséghez fordulhat, amely a saját közúti kapacitásán kívül kérheti polgárőr, bűnmegelőzési, illetve vagyonvédelmi célú szervezet együttműködését is. Az általuk üzemeltetett rendszámfelismerő és azonosító rendszerekben jelzés elhelyezését rendelheti el, ennek eredményeképpen a jármű észlelésekor a NAV értesítést kap.

Hogyan kerülhető el a céges ingatlan elárverezése?
Az adótartozás miatt lefoglalt céges ingatlan becsértékének megállapítása után kerülhet sor annak értékesítésére. Meg kell várni az árverezést, vagy létezik más megoldás? Milyen intézkedésekkel szemben lehet végrehajtási kifogással élni, és mire kell ügyelni az eljárás során?
A NAV a gépjármű tárgykörözését végzésben rendeli el, és erről a rendőrséget is értesíti. Amennyiben a keresett jármű fennakad például egy rendőrségi ellenőrzésen, az ellenőrző rendőr szabálysértési eljárást kezdeményezhet, valamint a rendszámot leveszi, és útvonalengedéllyel a járművet visszaküldi a tulajdonos címére. Erről a NAV-ot is értesítik, így végrehajtók már jó eséllyel megtalálják a járművet, mellyel a rendszámától megfosztva sokkal nehezebb közlekedni, azt továbbszállítani, elrejteni. Ha a körözött járművet a NAV munkatársai elszállítják, a tárgykörözést megszüntetik.

A NAV mindent megtesz annak érdekében, hogy végrehajtásra ne kerüljön sor, ezért a tartozást felhalmozó adósokat először felszólítja, hogy fizetési elmaradásukat mielőbb pótolják, akár részletekben megfizetve.

Meddig lehet végrehajtani a követelést?
A követelések végrehajtásához való jog azt a jogosultságot jelenti, hogy egy követelés teljesítése bírósági végrehajtás útján kikényszeríthető. Így például végrehajtható a jogerős bírósági ítélet vagy a közjegyző által kibocsátott és jogerőssé vált fizetési meghagyás. Az időmúlás azonban a már végrehajtható tartozások esetén is a végrehajthatóság elévülését eredményezheti. Hogyan történik a végrehajtási jog elévülése? Mi a teendő, ha a végrehajtási jog elévült?

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo