hirdetés

Nem az a fontos, honnan jön, hanem hogy mit hoz a szolgáltató

Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa 15 milliárdos adóbírságot szabott ki az Apple-re, több eljárást indított a Google ellen és most az Amazon ügyeiben vizsgálódik. Erről és munkája alapelveiről beszélt az NBC-nek adott interjúban, amelyből kivonatokat olvashatnak.
hirdetés

Az Amazon központja Seattle-ben Kép: Flickr Mitchell Haindfield

"Természetesen nem áll az, amit a sajtóban írnak, hogy én az amerikai nagyvállalatok réme vagyok. Csak azokkal a cégekkel foglalkozunk, amelyek megsértik a szabad verseny európai törvényeit. Feladatunk biztosítani, hogy az európai fogyasztók ne szenvedjenek kárt, hogy piacunkon megfelelő választék, elérhető árak és újítás legyen. Nem azt nézzük, honnan jön a szolgáltató, hanem azt, mit hoz. És a versennyel felelősség is jár: senki nem használhatja ki a túlnyomó fölényét a kisebbek rovására, amint azt a Google is tette.”

"A gazdaság forradalmi állapotban van, változnak a dolgok, mégpedig gyorsan. Nem csak új gazdaság alakul ki, hanem új társadalom is – ezért van szükség a személyes adatok fokozott védelmére csakúgy, mint az átláthatóságra az üzleti életben. Most a digitalizálás és az adatvédelem állnak munkánk középpontjában, hiszen ezen a területen formálódnak újdonságok, és a fejlődés igen gyors.

Újabb gigabírság multicégeknek: a webshopoknál is számít a versenyjog
Az Európai Bizottság négy nagy háztartási elektronikai céget (Asus, Philips, Pioneer és Denon & Marantz) sújtott több, mint 111 millió eurós bírsággal. Felmerült a gyanú, hogy az említett cégek meghatározzák, hogy az online kereskedőik (tipikusan web áruházak, amelyeket kisebb vállalkozások üzemeltetnek) milyen áron értékesíthetik tovább termékeiket.
Biztosítani kell, hogy a fogyasztók élvezhessék ennek az új gazdaságnak minden előnyét – az pedig szabadon működhessen. Az üzlet az adatokkal új fajta gazdasági tevékenység, amelynél csak jelentéktelen költségek merülnek fel és a hálózat óriási lehetőségeket kínál, monopóliumokhoz vezethet, ami gátolja a szabad versenyt. És nem szabad megengedni, hogy üzleti okokból fékezzék az újítást, hogy például kartellben akadályozzák kisebb szennyezőanyag kibocsátású autók gyártását.”

"Új kérdéseket vet fel a gyorsan terjedő mesterséges intelligencia is. Az Unió megbízásából szakemberek vizsgálják, hogyan lehet a versenyjogot érvényesíteni az AI területén.”

"Ami az Amazont illeti: jó dolog, ha egy nagy cég biztosítja a logisztikai keretet sok kisebbnek, hogy eladják áruikat. Ám az már nincs rendben, ha a nagy az eközben gyűjtött adatok alapján azt mondja: látom a trendeket, akkor ezentúl én értékesítem majd ezeket a cikkeket, de olcsóbban. Ez már ellentétes a szabad versennyel.”

"Kínai vállalkozás ellen még nem indult versenyjogi eljárás az Unióban, azok még csak igen korlátozottan vannak jelen Európában. Egyébként rájuk is ugyanaz vonatkozik, mint az amerikaiakra: aki Európában akar üzletet kötni, annak be kell tartania az európai szabályokat.”

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo