hirdetés

Nem akadály, lehetőség a kor

Bár a magyar vállalatok egyre nagyobb részénél komoly gond a munkaerőhiány, mégis sokan tartózkodnak az idősebb munkavállalók felvételétől. Lehetőleg egy olcsó pályakezdőt akarnak, sok tapasztalattal... Pedig az idősebb munkavállalók foglalkoztatása nemcsak a nemzetgazdaság, de a cégek szempontjából is bőven megtérül.
hirdetés

Néhány napja önkéntelenül fültanúja voltam egy beszélgetésnek egy vidéki kisváros üzletében. Az eladóval beszélgetett egy vevő. Örömmel újságolta, hogy hamarosan ő is munkába áll, xy üzletében. Az eladó roppant nagyra kerekedett szemmel kérdezte, kibuggyanó őszinteséggel, hogy a te korodban? Ő alkalmaz? Hiszen csak 30 alatti nőket szokott felvenni. A leendő munkatárs hölgy nem volt több 50 évesnél... Ennek kapcsán kezdtem gyűjteni néhány strigulát amellett, hogy vajon miért jó, ha nem kizárólag olcsó pályakezdőkre vagy nagyratörő ifjú titánokra építünk.

Ideje újra felfedezni az időseket
Magyarországon a többség alig várja, hogy végre nyugdíjba mehessen, aki dolgozna idősebb korában, az viszont alig talál munkát. Mindkét oldal hozzáállásán sürgősen változtatni kell, az idősebb munkavállalók aktivitása nélkül ugyanis komoly gond lesz a gazdaságban. 2030-ra az összes európai munkavállaló 30 százalékát az idősödő, 55–64 éves munkavállalók teszik majd ki. Az idősödő munkavállalók munkában tartása így a gazdaság fenntarthatóságának egyik legfontosabb alapfeltétele.
Értékeljük a tapasztalatot

Egy idősebb munkavállaló óriási rutinra, munkatapasztalatra tett szert az évek alatt a szakterületén. Tisztában van vele, hogy mik az elvárások, tulajdonképpen mennyit kell letennie az asztalra ahhoz, hogy a munkájával elégedettek legyenek. Való igaz, hogy ez a bérigényben is megmutatkozhat, és sokkal olcsóbb egy pályakezdőt alkalmazni bizonyos pozícióra, de érdemes mérlegelni azt is, hogy adott területen mennyire fontos a magabiztos tudás.

Egyre nagyobb a tanulni vágyás

A mai negyvenes-ötvenes korosztály a sztereotípiákkal ellentétben egyre inkább hajlandó tanulni, képezni magát. Szóval korántsem biztos, hogy az idősebbek ne bírnák tartani a lépést a fiatalokkal. Tény, hogy más oktatási rendszerben, más technikai körülmények között szerezték meg a kezdeti tudást, végzettséget, de ma már egy jól felépített céges tréningprogrammal megszerezhetik azt a tudást, amire épp szükség van. Bár lehet, hogy nem olyan zsigerből jövő lendülettel kezelik például a technikai újdonságokat, az újabbnál újabb programokat, de egy kis odafigyeléssel, időráfordítással aki tettre kész, könnyedén betanítható. Így a kétirányú tudásáramlás is könnyen létrejöhet a cégnél, hiszen a rutin van a mérleg egyik felén, míg a friss tudás a másikon, és mindkettő fontos.

Kép: PP Archív

A lojalitás motorjai lehetnek

Aki évek óta dolgozik egy cégnél hűségesen, hajlandó áldozatokat hozni a munkája érdekében, ami nagyon jó példa lehet a lojalitás kialakításában a fiatalabb korosztály szempontjából. Ha van a csapatban valaki, vagy valakik, akik már hosszú éveket lehúztak a vállalatnál, és lelkesen végzik a munkájukat, egyfajta pozitív jövőképet vetítenek a kezdők elé. A cégbe vetett hit erősödhet ezáltal.

Empatikusabbak

A tapasztalt, idősebb munkavállaló rendszerint könnyebben kommunikál, ismeri a cégen belüli viszonyokat, simulékonyabban kezelheti a kritikus helyzeteket. Ezáltal akár a csapategység kialakításában is nagy szerepük lehet. Együttműködőbbek, könnyebben kezelik a konfliktusokat, és mivel nagyobb az elkötelezettségük a vállalat irányába, kompromisszumkészebbek is adott esetben.

A fiatalok és idősek értékeinek és tapasztalatainak, tudásának elegye, értékeinek az ötvözése  lehet a legjobb egy cég számára. Amire érdemes figyelni, hogy mindenki a képességeinek és a készségeinek megfelelő munkakörben tevékenykedjen, és akkor kortól függetlenül lelkesen és a produktívan látja el a munkáját.

Jót tesz nekünk az időskori munka
Az időskori munkavállalás amellett, hogy elkerülhetetlen a mai modern társadalom gazdasági fenntarthatóságához, hozzájárulhat a teljesebb időskorhoz, csökkentheti a depresszió és az időskori demencia előfordulását az Európai Munkavédelmi Ügynökség szerint.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo