Munkavédelem: mikor tagadhatja meg a munkát a dolgozó?

Megtagadhatja a munkavégzést, munkavédelmi képviselőhöz fordulhat vagy akár a hatóságot is felkeresheti a munkavállalónk, ha nem tartjuk be a munkavédelmi előírásokat. Mik a legfontosabb szabályok, és milyen következményekre számíthatunk még? Összefoglaltuk.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép: Pixabay

A munkabiztonság szerepe és célja, hogy megteremtsük magunk, mások, foglalkoztatók és foglalkoztattak részére az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés alapvető követelményeit. A munkáltató felelősségi körébe tartozik, hogy a hatályos törvényi előírásoknak megfeleljen, és munkavállalóival betartassa ezen követelményeket. (Ha a szabályokat nem teljesítjük, komoly büntetéssel nézhetünk szembe: itt van a leggyakoribb szankciók listája.)

A munkáltató köteles figyelni a veszélyek elkerülésére, a veszélyhelyzetek keletkezési helyükön történő leküzdésére, az egyhangú, kötött ütemű munkavégzés időtartamának mérséklésére, továbbá köteles megelőző stratégiákat kialakítani. A munkavédelmi tevékenységek egy részét csak közép-, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező személy láthatja el. A munkavédelmi képviselő feladata meggyőződni a munkahelyek egészséges és biztonságos munkavégzést nem veszélyeztető követelményeinek érvényesüléséről, a védőeszközök biztonságos állapotáról. (Hogy pontosan kinek kell munkavédelmi szakembert alkalmazni, arról itt olvashat részletesebben!)

Csakhogy nem csak a hatóságok szankcionálhatják a munkáltatókat: bizonyos esetekben a dolgozók is megtagadhatják a munkavégzést.

Ezek a munkavállaló munkavédelmi jogai:

– munkáltatóként biztosítsuk számára az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit, a veszélyes tevékenységhez a munkavédelemre vonatkozó szabályokban előírt védőintézkedések megvalósítását;

– oktassuk ki az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretekről;

Mit vizsgálnak az ellenőrök?
Vállalkozni nem könnyű, és a számtalan engedély és dokumentáció beszerzése nem is teszi egyszerűbbé a cég működését. Különösen, ha úgy döntünk, nyitunk egy üzletet, szépségszalont vagy éttermet. Miután úgy érezzük, hogy túl vagyunk a nehezén, a sok munkával és legalább annyi anyagi áldozat árán megszerzett engedélyek a gyakorlatban is megmérettetnek a különféle szakhatóságok által. Összeszedtük, kik ellenőrizhetik, és miket vizsgálhatnak egy kereskedelmi egységnél.
– biztosítsuk számára a munkavégzéshez munkavédelmi szempontból szükséges felszereléseket, munka- és védőeszközöket; illetve az előírt védőitalt;

– adjuk át neki a tisztálkodószereket, és biztosítsuk számára a tisztálkodási lehetőséget;

– kezdeményezheti a soron kívüli munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmassági vizsgálat elvégzését;

– adjunk azonnali tájékoztatást az egészségét vagy biztonságát fenyegető súlyos és közvetlen veszélyről.

Ezt teheti a munkavállalónk, ha nem tartjuk be az előírásokat:

1. Jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné Veszélyeztetésnek minősül különösen a szükséges biztonsági berendezések, az egyéni védőeszközök működő képtelensége, illetve hiánya.

2. Megtagadhatja a teljesítést, ha a munkáltató utasításának teljesítésével közvetlenül és súlyosan másokat veszélyeztetne.

3. Munkavédelmi képviselőhöz, munkahelyi munkavédelmi bizottsághoz (ahol van, a helyi szakszervezethez) fordulhat.

4. Sérelem esetén a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz fordulhat.

Alapelv, hogy a munkavállalót nem érheti hátrány az egészséges és biztonságos munkakörülmények érdekében történő fellépéséért, illetve a munkáltató vélt mulasztása miatt jóhiszeműen tett bejelentéséért.

Négy tévhit, amelyekért milliókra büntethetnek
Az, hogy nincs elég árbevétele egy cégnek, nem befolyásolja a munkavédelmi ellenőr bírságolási szándékát, ahogy a tevékenységtől sem függ a bírság mértéke. Pedig a cégek többsége mindkettőben bízik, amíg nem bizonyosodik be az ellenkezője.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo