Munka bármikor, bárhonnan - Jönnek a nomádok

Európában 2020-ra a munkavállalók legalább fele rugalmas munkavállaló lesz. 2022-re a munkavállalók legalább 20 százaléka alvállalkozó vagy átmeneti munkaerő lesz. Már most minden ötödik alkalmazott munkájának legalább felét irodáján kívül végzi, és ez a trend folyamatosan erősödik.

Kép: Pixabay

A távmunka mindenkinek jó: ez nem üres frázis, hiszen a dolgozók időt takarítanak meg a bejárással, barátságos otthoni környezetben tudnak dolgozni és ez növeli a motivációjukat, a cég iránti elkötelezettségüket. A távmunkás alkalmazása mindemellett költséghatékony is: az adott munkakörtől, a munkavégzéshez szükséges programoktól, eszközöktől, tárgyi feltételektől függően munkavállalóként akár 20-30 százalékot is spórolhat egy-egy cég a távmunkával. (Sok munkáltató ennek ellenére nem rajong a távmunkáért.)

pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy ez lesz a jövő. A Leitz irodaszergyártó cég HR szakemberek körében végzett kutatásának eredményei szerint a megkérdezettek közel fele úgy gondolja, hogy 2022-re munkavállalóik legalább 20 százaléka alvállalkozó vagy átmeneti munkaerő lesz – közölte együttműködő partnerünk, a HR Portál.

A tanulmány egyértelműen megkülönbözteti a hagyományos üzleti utazót a mai mobil munkavállalótól, mivel ez utóbbi rengeteg különböző féle tevékenységet folytat – dolgozik ügyfele irodájában, kávézóban, autópálya benzinkútnál, otthon, és még az autóban is. A rugalmas munkavégzés annyit jelent, hogy a munkavállaló képes egymaga döntést hozni a munka feladatainak helyéről, idejéről és hosszáról. Azonban ez nem szívesség sem a munkaadó, sem a munkavállaló részéről, hanem egyre inkább követelmény.

A nomád munkavállaló

Az irodai dolgozók kétharmada végez távolról munka jellegű tevékenységet minden hónapban a globális munkaerő közel 30 százalékát néhány év múlva már úgy definiálhatjuk, hogy „bármikor, bárhol munkavállalók”.

Beindulóban a BYOD – nő a fenyegetettség is
A hazai munkahelyeken jelentősen megnövekedett a dolgozói tulajdonú mobileszközök száma (BYOD – Bring Your Own Device), viszont az ehhez szükséges szabályozások elterjedtsége nem emelkedett számottevően a tavalyi adatokhoz képest.
Az új mobilitás

Az olyan trendek, mint a Hozd a Saját Készülékedet (BYOD), amikor is a knowledge munkaerők (főleg, de nem kizárólag a fiatalok) inkább saját technológiájukat és eszközeiket használják, mert azok relevánsabbak és modernebbek, mint a vállalatuk által biztosítottak.

Hordható technológia – jelenleg órák, egészségügyi és fitness monitorok dominálják ezt a területet, de várhatóan az üzleti világban is megjelenik majd, ahol a kezet nem használó kapcsolódás fontos – minden a sebészettől a gépészetig.

Kapcsolatban maradni a smartvilágban

Az ingyenes és on demand Wi-Fi drámai növekedése. IoT (the Internet of Things), a vállatok Internetképes és intelligens gépek (autóktól kezdve a hűtőgépekig) gyártását tűzik ki célul.

Állandóan feltöltve

Fontos téma a készülékek állandó töltöttségének biztosítása. Az elemtechnológia lemarad a számítástechnikai kapacitások növekedésétől. Tény, hogy a mobil munkavállalókat állandóan fenyegeti a lemerülés, és így - az elvesztegetett idő.

 

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo