hirdetés

Multimédiás a jövő önéletrajza

Sok tévhit él az állásokra pályázók között, tuti tippek, önéletrajz-formulák keringenek, de ezek nagy része valójában semmit sem ér. Többet ér egy szakmai profil, vagy egy videós bemutatkozás, esetleg e kettő kombinációja, ha tényleg szeretnénk megszerezni egy pozíciót.
hirdetés

„Az önéletrajz a pályázati piacon egy szükséges rossz, amely a jelenlegi helyzetben több sebből is vérzik” – mondta Marton Krisztina a CV&More HR szakértője a GazdaságTV-nek adott interjújában. A szakértő szerint az önéletrajz általában teljesen alkalmatlan arra, hogy megmutassa az illető személyiségét, motivációt, hiszen nem más, mint egy táblázatos formában összegyűjtött adathalmaz az illető karrierjéről, miközben a kiválasztás során egyre nagyobb hangsúly esik az illető személyiségére, képességeire, és erre nem utal az önéletrajz.

„A másik nagy probléma, amellyel kiválasztóként szembesülünk, hogy az önéletrajzok sok esetben nem hitelesek. Szintén komoly gond, - különösen az utóbbi öt évben – hogy az önéletrajzok uniformizáltá válnak” – mondta Marton Kriszta.
Milyen lesz a jövő önéletrajza?
Az Egyesült Államokban egyre többet cikkeznek arról, hogy a felhő alapú pályázási rendszerek, – ami az internet minden előnyét kihasználja – hogyan taszítják a sírba a hagyományos önéletrajz alapú pályázási formákat. A felhő alapú technológiákat vizsgálva valóban kirajzolódnak bizonyos trendek, amik alapján következtetéseket vonhatunk le a jövőbeli pályázási folyamatra vonatkozóan.
Két olyan új trend van, amellyel mindenképpen érdemes foglalkozni, az egyik az ún. szakmai profilok, amely nem más, mint egy olyan profilkészítési technika, amelyet a közösségi médiából már jól ismerünk, itta cél azonban teljesen más, itt a cél az álláskeresés, illetve a karriertípusú bemutatkozás, ezért ezek a profilok nem megoszthatóak, nem bizalmasak, csak az álláskínálók felé elérhetőek. Technikájában ez egy egyszerű profilkészítő technika, csak a karrieradatok mellett multimédiás tartalmak is helyet kapnak, mint például a munka világára (sic!) vonatkozó képek, különböző beszkennelt bizonyítványok, dokumentumok.

„A másik ilyen trend a "video CV" ami nem más, mint a pályázó 1-2 perces bemutatkozó videofilmje. itt bemutathatja, hogyan beszél egy nyelven, hogyan ad elő, mennyire készül fel egy ilyen minifilmre, mik a preferenciái, tehát önmagáról ad képet a pályáztatójának” – mondta Marton Krisztina. Létezik már ennek a két módszernek az integrációja is, amikor a bemutatkozó szakmai profilba beépíthetünk egy videót, ami tovább árnyalja a szakmai karrierképünket.

hirdetés

Véleményvezér

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo