Most van igazán nagy nyomás a vásárlókon

A Black Friday szokása négy-öt évvel ezelőtt kezdett el begyűrűzni hazánkba, és alaposan megváltoztatta a vásárlói szokásokat. Míg a korábbi években jellemző volt a karácsony előtti, decemberi nagy roham mind az online térben, mind pedig az üzletekben, mára ez szétvált, és az arányok eltolódtak. Bár a vásárlóközönség Magyarországon is nyitott az eredetileg amerikai gyakorlatra, azonban itthon sok kereskedő megpróbál visszaélni az akciók nyújtotta lehetőségekkel, vagy éppen hiteltelenné teszi ezt az egyébként remek kezdeményezést – hívta fel a figyelmet Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Black Friday Amerikában a mindig csütörtökre eső hálaadást követő pénteket jelenti, és egyben a karácsonyi vásárlás kezdetét is. A USA-ban a valóban jelentős, akár 80-90 százalékos akciókat a készletkisöprés teszi lehetővé, hiszen az üzletek ilyenkor igyekeznek megszabadulni azoktól a termékektől (természetesen még mindig nyereségesen), amiket az év során nem sikerült értékesíteniük. A szokás a tengerentúlon alapvetően az offline térben, tehát az üzletekben indult el már évtizedekkel korábban, azonban folyamatosan elkezdett átgyűrűzni az online felületekre is.

(Fotó: Pixabay)

Sok kereskedő visszaél a vásárlók bizalmával

Hazánkban négy-öt éve csatlakozik már valóban sok kereskedő a Black Friday-hoz, azonban nálunk leginkább csak az online térben valósul meg. Ez azt eredményezi, hogy sokan visszaélnek a lehetőséggel, és ahelyett, hogy jelentős akciókat kínálnának, egyszerűen csak áthúznak egy drágább árat, és ugyanazon az áron próbálják meg eladni a termékeiket, mint az év többi napján” – mutatott rá a Laptophardware.hu operatív vezetője. „Emellett pedig sokszor nem is egy Black Friday napról beszélhetünk, hiszen vannak, akik egy egész hétig jelentkeznek különböző akciókkal, sőt, arra is van példa, hogy valamely kereskedők nyáron is próbálkoznak a fekete péntek bevezetésével” – tette hozzá Krajnyák Tamás.
A vásárlók azonban sokszor szemfülesek, és előre próbálnak tájékozódni az aktuális árakról, majd az akció napján vagy hetében összehasonlítják azokat a korábbiakkal. Amennyiben úgy érzik, hogy próbálják őket becsapni, akkor vagy egy másik webáruházat választanak, vagy a fogyasztóvédelemhez fordulnak.

A novemberi roham a decembertől veszi el a forgalmat

A mára már itthon is egyre inkább meghonosodó fekete péntek teljesen átrendezte a piacot, hiszen megváltoztak a vásárlói szokások.

Azt is mondhatnánk, hogy a decemberi forgalmat teljesen elveszi a novemberi Black Friday akció, hiszen míg korábban decemberben volt egész évben a legerősebb a forgalom, napjaninkban ez novemberre helyeződött át” – világított rá a szakértő.
Sokan már ekkor beszerzik a karácsonyi ajándékokat, és decemberben már csak az apróbb dolgokat, illetve az élelmiszereket vásárolják meg az ünnepekre. Így jellemzően decemberben telnek meg a plázák, inkább ekkor vásárolnak offline az emberek. Egyrészt megvásárolják azokat, amiket korábban elfelejtettek, vagy amiben nem voltak biztosak, illetve beszerzik azokat a termékeket is, amikről tudják, hogy online rendelés esetén már nem érkeznének meg az ünnepek előtt.

Nagy a nyomás a vásárlókon

A Black Friday jelenség és a jelentős akciók hatalmas nyomást gyakorolnak a vásárlókra, különösen az online felületeken, hiszen azt láthatják, hogy mindössze csak egy, vagy esetleg pár napig tart egy adott akció, hogy már nagyon kevés van a kiszemelt termékből, így úgy érezhetik, hogy lemaradnak valamiről.

Sokan ezért olyan dolgokat is hajlamosak megvásárolni, amikre alapvetően valószínűleg nincsen szükségük. Mi egyrészt mindig igyekszünk arra ösztönözni a vásárlóinkat, hogy felújított laptopokat vásároljanak, hiszen ezzel nemcsak a pénztárcájukat kímélik, hanem fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartanak. Ehhez kapcsolódóan a Black Friday alkalmából olyan kiegészítő csomagokat állítunk össze, amivel valóban jól járnak a vásárlók, és olyan termékeket kapnak, aminek hasznát veszik” – mondta el Krajnyák Tamás.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo