hirdetés

Módosul a csődtörvény

Módosul a csődtörvény; az Országgyűlés elé terjesztett javaslat szerint a jövőben a felszámolók névjegyzékét vezető hatóságként – az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter helyett – a tárca önálló szervezeti egysége jár el, amely azonban hatósági ügyekben nem utasítható.
hirdetés

Kép: Pixabay

A felszámolói névjegyék vezetése a névjegyzékbe való felvételt, továbbá a névjegyzékkel kapcsolatos adatváltozások bejegyzését jelenti. Az önálló szervezeti egység által hozott közigazgatási hatósági döntések fellebbezéssel nem, csak bírósági felülvizsgálat keretében támadhatók meg.

Az év elejétől a felszámolási eljárásban szükségessé váló árverés és pályázat útján történő értékesítés csak elektronikusan – az elektronikus értékesítési rendszer alkalmazásával – történhet. A módosítás lehetővé teszi, hogy aki licitált, az az árverés eredményének megállapításáról, valamint a pályázat értékeléséről készült jegyzőkönyvet – kérelemre – megkaphassa. Az indoklás szerint ezzel ellenőrizhető az, hogy a felszámoló a jogszabályi rendelkezéseket megtartotta-e.

A módosítás egy másik pontja kimondja: nem kell felmenteni a folyamatban lévő eljárásban azt a vagyonfelügyelőt vagy felszámolót, aki megfelel a feladat ellátásához szükséges feltételeknek, de a pályázati keretszám miatt nem került be a felszámolók névjegyzékébe. Róluk a felszámolók névjegyzékét vezető szerv közhiteles hatósági nyilvántartást vezet, ugyanolyan adattartalommal, mint a névjegyzékbe felvett felszámolókról. A névjegyzéket vezető szerv ellátja a szakmai beszámoltatásukkal és hatósági ellenőrzésükkel összefüggő feladatokat is.

Az előterjesztés kiterjeszti a felszámolási és vagyonfelügyeleti szakirányú szakképzettséggel rendelkező személy által teljesítendő szakmai továbbképzési kötelezettség határidejét 2016. június 30-ig. A módosítás felhatalmazza az állami vagyon felügyeletéért felelős minisztert, hogy – az igazságügyért felelős miniszterrel egyetértésben – rendeletben állapítsa meg a felszámolóbiztosok szakmai továbbképzésének megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó részletszabályokat.

Vállalkozón is segíthet a magáncsőd
A magáncsődöt szabályozó törvény mellett megjelent egy sor rendelet is, amelyekkel együtt már igen bonyolult rendszerré állnak össze az adósságrendezési eljárás szabályai.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo