Mit érdemes tudni a távmunkáról?

A munkavállaló az esetek nagy többségében a munkáltató telephelyén végzi munkáját. Azonban létezik olyan foglalkoztatási forma is, amikor a dolgozó nem a munkáltató telephelyén, hanem tipikusan otthonról vagy más, a munkáltató telephelyétől eltérő helyen tevékenykedik. Magyarországon még kevéssé elterjedt a távmunkavégzés, azonban érdemes megismerkedni az alapvető jellemzőivel. Miben tér el a hagyományos munkaviszonytól? Milyen jellemző sajátosságai vannak? Szakértőnk összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat!

Kép:Pexel

Mi a távmunka?

Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen folytatott olyan rendszeres munkavégzés, amit számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják. Ez a leggyakrabban a munkavállaló saját lakásán való munkavégzést jelenti, de csak azok az esetek tartoznak ide, ahol a munkát számítástechnikai eszközzel végzik. Nem keverendő össze a távmunka az átirányítás eseteivel, amikor például a munkavállaló a munkáltató utasítására átmenetileg más munkahelyen végez munkát.

Ez a foglalkoztatási forma egyre népszerűbb lesz a jövőben, ezért már most érdemes megismerkedni a vonatkozó szabályozással! A távmunka sajátos jellege ugyanis indokolja, hogy a munkavállaló jogait fokozottan kell biztosítani az munkaviszony során.

Többlettájékoztatás a munkavállalónak

Természetesen a távmunka esetén is munkaszerződés szükséges a munkaviszony létrehozásához. A munkáltatónak a munkaviszony kezdetén a távmunkát végzőt is ugyanúgy tájékoztatnia kell, mint a többi dolgozót, így őt is tájékoztatni kell a napi munkaidőről, az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról, a munkaköri feladatokról, a szabadság alapvető szabályairól és így tovább. Távmunkavégzés esetén a dolgozó munkarendje rendszerint kötetlen, azonban ettől eltérően is meg lehet állapodni.

A szokásos tájékoztatáson túl távmunka esetén a munkáltatónak tájékoztatnia kell a dolgozót a munkáltató általi ellenőrzés szabályairól, a számítástechnikai eszköz használata korlátozásának szabályairól, valamint arról a szervezeti egységről, amelyhez a munkavállaló munkája kapcsolódik. Ezek nyilvánvalóan mind olyan többlet információk, amelyek a távmunka sajátosságaiból adódnak.

Meg fog lepődni, mi minden elszámolható a távmunka költségeként
Sok pozitívum és negatívum elmondható a távmunka mellett, vagy ellene, de az tény, hogy anyagilag mind a munkáltató, mind a munkavállaló nagyon jól járhat vele, ugyanis meglehetősen tág az elszámolható költségek területe.
A távmunkát végző is a munkáltatói szervezet része, ezért nem zárható ki sem a munkáltató területéről, sem pedig abból, hogy a többi munkavállalóval kapcsolatot tartson. Ezért a munkáltatónak biztosítania kell, hogy a munkavállaló a területére beléphessen és más munkavállalóval kapcsolatot tartson.

Utasítási jog, ellenőrzés

A távmunkavégzés önálló, ill. telephelyen kívüli jellegéből adódik, hogy a munkáltató utasítási joga alapesetben kevésbé szigorú. A munkáltató utasítási joga kizárólag a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki. Azonban a felek ettől eltérően is megállapodhatnak. A munkáltató előírhatja, hogy az általa biztosított számítástechnikai vagy elektronikus eszközt a dolgozó kizárólag a munkavégzéshez használhatja.

A távmunka jellegéből adódik a munka ellenőrzésének eltérő szabályozása. A munkavégzés ellenőrzése során a munkáltató nem tekinthet be a munkavállalónak a munkavégzéshez használt számítástechnikai eszközön tárolt, nem a munkaviszonyból összefüggő adataiba. Amennyiben előírta, hogy az eszköz csak munkavégzésre használható, akkor e korlátozás ellenőrzéséhez szükséges mértékig egyéb adatokat is megismerhet a munkáltató. Így például ellenőrizheti, hogy a munkavállaló használta-e filmek letöltésére a számítógépet.

Rendszerint a munkáltató az, aki megállapíthatja az ellenőrzés módját. A munkavégzés helyeként szolgáló ingatlanban való ellenőrzés esetén, az ellenőrzés bejelentése és megkezdése közötti legrövidebb tartamot szintén a munkáltató határozhatja meg. Az ellenőrzés viszont nem jelenthet aránytalan terhet sem a munkavállaló számára, sem pedig a munkavégzés helyéül szolgáló ingatlant használó másik személy számára. Valamint természetesen be kell tartani az általános magatartási szabályokat is, így az ellenőrzés nem sértheti a munkavállaló személyhez fűződő jogait, emberi méltóságát.

Dr. Szabó Gergely ügyvéd Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Foglalkoztatás – Lehet másképpen is
A folyamatos változások közepette nem könnyű megtervezni, hogy hosszabb távra hány alkalmazottra lehet szüksége a vállalkozásnak, vagy aktuálisan hány ember fizetését bírja el a cég büdzséje. Érdemes számba venni azokat a konstrukciókat, amelyek révén talán megtalálható az optimális megoldás.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo