Minden autószervizbe kellene egy nő

A legtöbb férfi csak a magazinok címlapján találkozik autószervizben dolgozó nővel, pedig Magyarországon is van olyan műhely, amelyet immár csaknem húsz éve részben egy hölgy irányít. Hock Éva, az Autohock Kft. tulajdonostársa szerint az ügyfeleik többsége kimondottan örül annak, hogy egy hölggyel tárgyalhat.

Családi vállalkozásként üzemel csaknem húsz éve Budapesten az Autohock Kft. autószerelő műhelye. A kiválóan felszerelt szervizt a testvérével közösen Hock Éva irányítja.

– Még az édesapánk építette a műhelyt, amit az öcsémmel közösen átvettünk a kilencvenes évek közepén. A testvérem tanult autószerelőnek, én gyakorlatilag véletlenül csöppentem bele a családi bizniszbe. Szülés után az akkori munkahelyem rossz kondíciókkal vett volna vissza, a testvérem pedig éppen üzleti partnert keresett. Kaptam az alkalmon, és beszálltam a vállalkozásba – meséli Hock Éva.

Hock Éva
Kép:PP/Hatlaczki Balázs

Éva nem értett az autószereléshez – ma sem állítja, hogy mester lenne –, de megtanulta. Ő méri fel a munkát: mibe kerül az ügyfélnek, meddig tart a javítás, milyen alkatrészekre lesz szükség.

– A fiúk nagyobb hasznomat veszik az irodában, pedig én is szívesen beállnék az aknába – mondja.

A kezdeti évek küzdelmesek voltak: szinte minden bevételt visszaforgattak a vállalkozásba, hogy bővíteni tudják az édesapjuktól örökölt helyiséget, megvehessék a legmodernebb felszerelést és szerszámokat.

Azt gondolnánk, hogy az ügyfeleket meglepi, ha az alapvetően férfias szakmában egy hölggyel kell tárgyalniuk, de Hock Éva éppen az ellenkezőjét tapasztalta.

Család és karrier
Éva próbál minél több időt szakítani a családjára.
– Ma már csak hat-hat órát dolgozunk az öcsémmel, de régebben bőven túlóráztunk. Igaz, a gyerekeim részéről emiatt sosem ért vád, de lassan nagyanyai teendőimre készülhetek. Egyik csemetéből sem lett autószerelő, egyelőre nem szeretnék folytatni a családi bizniszt, ők is inkább saját vállalkozásban gondolkodnak.
De Éva sem itt kezdte a karrierjét. Az autószerelő-nő azt mondja, egy-két év tanulással a gyerekek is át tudják venni a helyét, ha minden kötél szakad.
– Persze előfordul, hogy valaki megdöbben, hogy a szaki helyett az én számból hallja a diagnózist, de ez csak az első alkalommal van így. A többség viszont kimondottan örül, hogy nővel tárgyalhat, különösen a női sofőrök, belőlük pedig most már egyre több van. Ők könnyebbnek érzik, hogy egy másik nővel beszélhetnek, jobban bíznak bennünk, és gyakran visszatérő ügyféllé válnak emiatt. Minden szervizbe kellene egy-egy női szerelő – vélekedik.

A kollégák bizalmát kiérdemelni azonban már nem volt ilyen egyszerű.

– Volt olyan autószerelőnk, aki felháborodott azon, hogy én mondtam meg neki, mit, hogyan csináljon. De mivel én vagyok a főnök, nem sok választásuk van, el kell, hogy fogadjanak. A jelenlegi gárdával szerencsére nincs ilyen probléma, olajozottan működik a csapat.

Ez különösen a mai helyzetben nagyon lényeges, hiszen az autószerelő vállalkozás vezetői is a bőrükön érzik a képzett munkaerő elvándorlása miatt kialakult kritikus munkaerő-piaci helyzetet.

– Óriási a szakemberhiány. Néhány évvel ezelőtt egy meghirdetett állásra még harmincan jelentkeztek, legutóbb már csak hárman. Most nem szeretnénk új munkaerőt keresni, mert nem biztos, hogy találnánk – mondja.

A problémával nincsenek egyedül, tízből hat vállalkozásnak gondot jelent a meglévő álláshelyek betöltése. A fiatalok között pedig nem túl népszerű a fizikai munka.

– Pedig sok örömmel jár egy ilyen állás, a lányoknak is csak ajánlani tudnám ezt a munkakört. Persze azért szükség van hozzá az erős fizikumra, nem negyvenöt kilós kislányoknak való szakma.

Jedi a szőlőben
A borszakma Jedi lovagjainak is szokták nevezni a Master of Wine szakembereket. Hamarosan egy magyar nő is lesz közöttük. Egy hagyományosan férfiasnak tartott szakma legelitebb klubjába küzdi be magát.Kattintson a részletekért!

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo