Miért hordják a sikeres emberek mindennap ugyanazt?

Jó lenne megszabadulni egy mindennapi gondtól? Lehet ez az, hogy mit vegyünk fel! Számos híres és sikeres ember úgy döntött, neki megteszi minden munkanapra ugyanaz az összeállítás, és volt rá oka. Nem kínossá, inkább ikonikussá váltak.

Egy olyan divatközpontú világban, mint amiben most élünk, az emberek úgy gondolják, az öltözet, amit viselnek, a legalkalmasabb arra, hogy megmutassák magukat a világnak. Egy jól megválasztott, a viselőjéhez illő ruha valóban alkalmas rá, hogy megmutasson valamit abból, milyenek vagyunk, milyen a hangulatunk az adott napon, mennyire vagyunk kreatívak, tudatosak vagy éppen szétszórtak.

Az „öltözzünk sikerhez” bevett gondolat – mi is írtunk róla –, és ha olyan emberekre gondolunk, akik hisznek abban, hogy ez számít, hatalmas gardróbok jelennek meg a szemünk előtt, telis-tele a legváltozatosabb megjelenést megengedő összeállításokkal.

De ez tévedés! Egyre több sikeres ember egészen minimális ruhatárral oldja meg a mindennapokat. Akár annyira, hogy mindennap pontosan ugyanazt viselik. (Persze nem szó szerint ugyanazt veszik fel, hanem komoly készleteket halmoznak fel egy adott ruhadarabból.)

Bár az kétségtelen, hogy különleges alkalmakra szükségünk lesz megfelelően elegáns öltözetekre, tény, hogy a mindennapokban sokkal egyszerűbben is megoldhatnánk a készülődést. Nem véletlen, hogy Steve Jobs vagy éppen Mark Zuckerberg a minimál megjelenés mellett döntött. Jó okuk volt rá.

Ezt a képet posztolta a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg az első munkanapján.
A felirat: Első nap az apasági szabadság után. Mit vegyek fel?
Kép: Zuckerberg Facebook-oldala

Időt spórolunk

Ha mindennap ugyanazt vesszük fel, azzal nyilvánvalóan időt spórolunk. A reggeli rutinunk pedig az egész napunkra hatással van. Ha felesleges dolgokra pazaroljuk az időt, nem jut arra, amire tényleg kéne.  A szekrény előtti válogatás a nőknél akár órákat is igénybe vehet egy-egy rosszabb napon (még ha ezt nem is valljuk be senkinek), de a férfiak is sokat spórolnának, ha gondolkodás nélkül lehetne bármelyik darabot kiemelni a szekrényből. Az időspórolás pedig azt jelenti, hogy hasznosabb dolgok is beleférnek a reggelbe.

Egyszer elég megtalálni a tutit

Egy igazán ütős outfit megtalálása nem egyszerű. Olyasmi kell, ami passzol a napi feladatainkhoz, kényelmesen érezzük magunkat, de megfelel az ügyfeleink elvárásainak, illik a pozíciónkhoz és az iparághoz, amiben dolgozunk. Ráadásul egy igazán jó megjelenéshez olyan cucc kell, ami jól is áll, és kényelmesen érezzük magunkat benne.

Nem olyan egyszerű. Ez az oka, hogy hiába van az emberek többségének dugig a szekrénye, a fontos alkalmakkor – mondjuk, megbeszélésekre, vagy ha új ügyfélhez megyünk, végül mindig ugyanazt vesszük fel.

Önként egyenruhába bújni
A kreativitást nap mint nap a saját megjelenésünkre fecsérelni akár luxusnak is tekinthető. Nem lehet véletlen, hogy néhány, az üzleti életben nagyon jól ismert személyiség minden áldott nap ugyanabban pontosan ugyanolyan ruhában jelennek meg. Mindenki fel tudja idézni Steve Jobs fekete garbóját vagy Mark Zuckerberg szürke pólóit.
De a legnagyobb divattervezők közül is sokan vannak, akiket szinte kizárólag egyféle ruhában látni – gondoljunk csak például Karl Lagerfeldre. Az önként vállalt egyenruhák terén viszont valóságos mozgalmat indított el Matilda Kahl, a New York-i Saatchi & Saatchi reklámügynökség egyik kreatívigazgatója, aki három éve mindennap ugyanazt a fehér blúzt, fekete nadrágot és szükség esetén egy hozzá illő zakót viseli.
Csökkenti a stresszt

Még ha sikerül is felöltöznünk, sokszor a nap folyamán kiderül, hogy nem megfelelően választottunk. Mégsem kényelmes az a cipő, folyamatosan igazgatni kell a szoknyát, vagy esetleg éppen arra jutunk, hogy mégis túl- vagy alulöltöztünk. Ilyen apróságok éppen elég idegesítőek tudnak lenni ahhoz, hogy rengeteg felesleges energiánkat vegyék el a nap folyamán. Ha megvan az egyetlen, jól bevált öltözetünk, mindezzel nem kell foglalkozunk.

Legalább egyel kevesebb döntés naponta

Az üzleti életben dolgozók a napjuk nagy részét – főként vezetőként – semmi mással nem töltik, mint döntéseket hoznak. Kisebbeket, nagyobbakat, de mégis mindig éppen valamiben határozni kell. Ez rettenetesen fárasztó még akkor is, ha nem tudatosítjuk magunkban. Ezért minden lehetőség, amivel csökkenteni tudjuk az egy nap alatt meghozandó döntések számát, hatalmas nyereség, ami növeli a produktivitásunkat és segít, hogy az igazán fontos dolgokra koncentrálhassunk.

Maga Barack Obama amerikai elnök is azt mondta egyszer, nem véletlen, hogy mindennap szinte ugyanazt az „uniformist” viseli. Úgy fogalmazott: „túl sok egyéb döntést kell hoznom ahhoz, hogy azzal foglalkozzak, mit viselek, vagy mit eszem”.

Megkíméljük magunkat számos kudarcélménytől

Ha a munkahelyi öltözetünknek önként egyfajta egyenruhát választunk, sokkal kevesebbet kell majd vásárolnunk. Így egyrészt kissé kiszakíthatjuk magunkat a fogyasztói társadalom nyomása alól, de felesleges kudarcélményeket is megspórolhatunk. Mindenki tele van olyan ruhadarabokkal, amelyek sosem voltak jók, de abban bíztunk, hogy majd belefogyunk. Olyanokkal, amikre egy vagyont költöttünk, soha nem vettük fel őket. Vagy épp csak annyira az aktuális divatot követték, hogy a következő szezonban már el sem tudjuk képzelni, hogy is bújhattunk bele ebbe vagy abba a darabba.

Egy jól átgondolt, sok alkalomra megfelelő öltözettel ezektől a problémáktól egy csapásra megszabadulhatunk, és csak egyszer kell időt, energiát és pénzt áldozni rá, ha úgy döntünk, a „minimál gardróbtechnika” mellett tesszük le a voksunkat.

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo