Mi történik, ha sztrájk miatt hagynak a repülőtéren

A Ryanair pilótáinak eddigi és kilátásba helyezett további sztrájkjai európai utasok tízezreit érintik, köztük feltehetően magyarokat is. Mire számíthatnak a kárvallottak?

Az érvényes uniós jogszabályok szerint járat elmaradása esetén a légitársaság köteles utasainak másik lehetőséget nyújtani ahhoz, hogy elérjék célállomásukat. Ez lehet átirányítás másik járatra, de lehet olyan megoldás is, hogy vonaton, vagy buszon tehetik meg az utat. Az utasnak módja van arra is, hogy a járat törlése, vagy annak 5 óránál hosszabb késése miatt visszaadja jegyét és visszakapja annak árát.

Kép: Pixabay

Amennyiben járatunk törlése miatt ott ragadunk a reptéren, a légitársaság köteles utasairól gondoskodni – mégpedig függetlenül attól, hogy az felelős-e a problémáért. Az utasoknak élelmezést kell biztosítani, s amennyiben csak másnap tudnak elrepülni, szállodát is.

Távolról sem ilyen egyértelmű a helyzet sztrájkok esetén.

Az uniós jogszabály kimondja, hogy sztrájk esetén nem jár az utasoknak kártérítés, az „vis majornak, azaz elhárítatlan akadálynak számít. Mindenesetre a társaság csak akkor hivatkozhat erre, ha „minden lehetőt megtett a sztrájk következményeinek minimalizálására.
Azaz: várhatóan igen hosszú pereskedés elé néz, aki ilyenkor támaszt igényt.

Akárcsak az, aki sztrájk esetén a német Szövetségi Felsőbíróság egy idei ítéletére hivatkozik, amely kimondja: a légitársaság sztrájk miatti kártérítést csak két esetben tagadhat meg: egyrészt, ha a kárt okozó cselekmény nem a cég normális működésének keretében történik (erről persze ismét soká lehet pereskedni) – illetve akkor, ha a kár nem volt elhárítható.

Repülőssztrájk: munkahelyek áthelyezésével fenyegetőzik a Ryanair
Az ír, belga, portugál, spanyol és olasz dolgozók után a német pilóták is sztrájkba lépnek. A Ryanair vezérigazgatója munkahelyek áthelyezésével fenyeget, ha a dolgozók tovább rontják az üzletet a munkabeszüntetésekkel.
Az utóbbi mindenesetre sok lehetőséget kínál, hiszen a társaság elvben bármikor küldhet, bérelhet gépet, vagy más járművet pórul járt utasainak továbbítására. Minden esetben ajánlott, hogy aki kártérítésre tart igényt, azt az eset után mielőbb, írásban jelezze az adott légitársaságnak.

A következő, 24 órás sztrájk péntek hajnalban kezdődik, és érintheti valamennyi Németországból induló Ryanair-járatot. A négy ország Ryanair-bázisaira kiterjedő akció az 1984-ben alapított diszkont légitársaság történetének legnagyobb szabású sztrájkja - mutattak rá német hírportálok.

A légitársaság közölte, hogy a sztrájk miatt 250 járatot törölnek a péntekre tervezett több mint 2400 járatból. A Ryanairnél legutóbb az előző héten volt több országra kiterjedő munkabeszüntetés. Az írországi pilóták, valamint a spanyol, a portugál, az olasz és a belga fedélzeti személyzet sztrájkja miatt több száz járatot töröltek.

(Forrás: Der Spiegel)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo