hirdetés

Meglepő folyamatok történtek az egyéni vállalkozásoknál

Továbbra is meredeken emelkedik az egyéni vállalkozók száma Magyarországon, az év eleji KATA szigorítások és a koronavírus-járvány ellenére.
hirdetés

Az elmúlt bő másfél évben több mint 130 ezer új egyéni vállalkozó lépett a hazai piacra, és ha a trend folytatódik, év végére már közel 600 ezer egyéni vállalkozó is működhet Magyarországon. A KATA adózási szabályok sokat szigorodtak 2021 elejétől, többek között a színlelt alvállalkozói kapcsolatok és a KATA szabályozással történő visszaélések érdekében a jogalkotók szigorították a kapcsolt vállalkozások közötti kifizetéseket, illetve az egy kifizetőtől érkező 3 millió forint feletti megbízások adózását, valamint a külföldi kifizetőtől érkező bevételek adózását.

A módosítás fogadtatása elég vegyes volt, a gazdaságfehérítési szándék mellett ugyanis egyes tevékenységi köröknél valóban előfordultak 3 millió forint feletti kifizetések akkor is, ha nem rejtett munkavállalásról volt szó, illetve ez igen komoly adminisztrációs terhet rakott a kifizetőkre. Összességében azonban a KATA-soknak új idők jöttek 2021-től, és volt rá esély, hogy a KATA adózási forma népszerűsége jelentősen csökkenni fog - írja elemzésében az Opten.

Az adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az egyéni vállalkozók száma 2021 során folyamatosan emelkedett, a korábbi évek tendenciája egyáltalán nem tört meg, sőt napjainkban is hónapról hónapra 6-7 ezer új egyéni vállalkozó lép piacra. Fontos hangsúlyozni, hogy nem minden egyéni vállalkozó választott KATA adózási formát, ugyanakkor az egyéni vállalkozói forma a KATA adózási forma bevezetése óta éli újra fénykorát, az egyéni vállalkozók számának robbanásszerű növekedése jelentős részben a KATA szabályozásnak köszönhető.

Jelenleg mintegy 580 ezer egyéni vállalkozó működik a hazai gazdaságban, és év végére a számuk megközelítheti a 600 ezret is. A nagyságrend akkor igazán látványos, ha hozzávesszük, hogy a társas vállalkozások száma jelenleg 530 ezer körül van, tehát az egyéni vállalkozók száma az elmúlt két évben nemcsak hogy beérte, de messze meg is haladta a társas vállalkozások számát.

A növekedésnek több összetevője is van. Egyrészt a KATA adózási forma még a jelenlegi formájában is igen kedvező formának számít, sokakat nem is érint a szigorítás, vagy ha érint is, még a plusz terhekkel együtt is kedvezőbb az alternatív formáknál.

Másodrészt a koronavírus-járvány hatására sokan kényszerültek új vállalkozói pályára, amely szintén növelte az újonnan induló egyéni vállalkozók számát.

Harmadrészt pont a 2021-es szabályozás is indukálhat új egyéni vállalkozókat a szürkegazdasági rétegben, ha a limitek kijátszását új alternatív egyéni vállalkozók bevonásával igyekszik megoldani valaki. Ez utóbbi ugyanakkor vélhetően nagy tömegeket nem mozgat meg, mert a kiskapuk ilyen módon történő további kijátszása már adminisztrációs szempontból sem egyszerű művelet, illetve új üzleti kockázatok is felmerülnek új egyéni vállalkozók bevonásánál.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo