Megjött a hőség, mire kell ügyelned a munkahelyen?

A hőség mindenkit megvisel, de talán a legnehezebb helyzetben azok vannak, akik kénytelenek a hőhullámot a munkahelyükön végigszenvedni. A nagy melegben különösen ügyelni kell néhány óvintézkedés betartására, és bevetni néhány praktikát.

Immár szinte menetrendszerűen, július végén megérkezett a hőség Magyarországra is, bár eddig inkább csapadékos volt a július. A várható meleg miatt miatt adott ki figyelmeztetést a fővárosra és több megyére szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A tegnapihoz hasonlóan a mai napon is többfelé várható harminc fok feletti hőség, a sok napsütés mellett szórványosan valószínű zápor, zivatar. A légmozgás élénk, zivatarban viharos lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 fok között alakul és várhatóan a következő napokban is marad a meleg időjárás.

Nem árt észben tartani néhány óvintézkedést és praktikát, amit a kánikula idén szem előtt kell tartaniuk a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is. Az ilyenkor alkalmazandó munkavédelmi előírások egyértelműek, és nem árt betartani őket, a munkavédelmi felügyelőség ugyanis meglehetősen rigorózusan ellenőrzi a szabályok betartását az utóbbi években, amióta egyre gyakoribbak lettek a hőségriadók. Tizenöt évvel ezelőtt még csak elvétve kellett hőségriadót hirdetni, mára viszont a nyarak mindennapos részévé vált, és még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben. Néhány éven belül is évente 9-16 nappal nőhet a hőségriadók időtartama – ami komoly terheket ró a munkáltatókra és munkavállalókra egyaránt.

A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben kell a folyadékot pótolni, és 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet igyanak, és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását.

Itt olvashat arról, hogy mire kell figyelni a szabadban dolgozóknál.

Itt olvashat arról, mire kell ügyelni az irodai dolgozók esetén.

Megjött a hőség - Kép: MTI

Kell a rendszeres pihenő!

A munkavédelmi szakemberek szerint munkaszervezéssel biztosítsák a rendszeres pihenőidő beiktatását. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott helyen töltsék el a dolgozók. Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém- vagy üvegfelületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell.

Nemcsak az emberekre, a gépekre is veszélyes a kánikula
Kevesen tudják, hogy a hőség nemcsak az emberekre veszélyes. A 27 Celsius foknál magasabb környezetben már csökken a szerverek teljesítménye, a tartós hőség pedig visszafordíthatatlan károkat is okozhat a vállalati IT rendszerben.
A hőség első napjaiban hosszabb munkaközi szüneteket kell beiktatni. A szabadtéri munkavégzés esetén a munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók felváltva, rövidebb ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban (11–15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.

Klímaberendezések

A kánikulában valóságos megváltást jelenthetnek a klímaberendezések, a légkondikkal azonban érdemes ésszel bánni. Ha huzamosabb ideig voltak használaton kívül, mindenképpen ellenőriztessük szakemberrel. Soha ne hűtsük túl a helyiséget, ahol tartózkodunk, legfeljebb néhány fokkal a kinti hőmérséklet alá, mivel a hirtelen hőmérséklet-változások is jelentősen megterhelhetik szervezetünket, ráadásul a legnagyobb kánikulában is összeszedhetünk egy megfázást.

Légkondicionáló berendezés használata, amennyiben átlagosan naponta 6-7 órán keresztül működtetjük, nagyjából 600-1000 forint többletköltséget jelent naponta egy 2 kW-s készüléket feltételezve. A klímaberendezések működtetési ideje a nyári időszakban átlagosan 3-4 hétig tart. Ha azonban a közvetlen napsugárzás melegítő hatását mérsékeljük az ablakon lévő reluxák vagy redőnyök leengedésével, sötétítő használatával, akkor kisebb energiafelhasználással is elérhetjük az optimális hőmérsékletet. Sok irodában éjszakára is bekapcsolva hagyják a klímát, ilyenkor célszerű időzített kikapcsolásra állítani a készüléket.

Akár be se menjünk
A hőség jelentette nehézségekre a távmunka is jelenthet megoldást a vállalkozásoknak, már ahol megoldható: ebben a helyzetben különösen előnyös, ha minél kevesebben vannak az irodában, vagy a munkahelyeken. Lényegesen csökkenhet az energiafogyasztásunk, ha nem kell bőgetni a légkondit és amiatt sem kell aggódnunk, hogy a dolgozóink rezsiköltsége túl magas lesz. A távmunkában dolgozók esetén ugyanis a munkavállalónál nyilván felmerülnek bizonyos pluszköltségek a távmunka miatt, amelyekre a munkáltató költségtérítést fizethet.
Azokon a zárttéri munkahelyeken, ahol nincs megfelelő klíma, óránként legalább 5-10 perces pihenőidőt kell beiktatni, és védőitalt adni. Az illékony veszélyes anyagokkal, például szerves oldószerekkel végzett tevékenységnél a munkavédelmi szabályokat fokozottan be kell tartani. Az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat fel kell készíteni arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel, a hőguta tüneteit.

Öltözködés

A nyári időszakban előkerülnek a lazább ruhadarabok, a nagy meleg sok esetben inkább könnyedebb, kevésbé formális öltözködést kíván. Azonban itt is vannak szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani, hogy a lazább viselet ne jelentsen hanyag megjelenést! Pontosan ezért adott közre a japán kormány is egy irodai öltözködési javaslatokat tartalmazó tájékoztatót. A stylistok és szakértők által kidolgozott program ideje alatt engedélyezik többek között a pólóingek és az Okinaváról származó, a hawaiihoz hasonló nyári ingek, valamint farmer, sportcipő és szandál irodai viselését, a nők számára egyes japán üzletláncok pedig szellős és stílusos blúzokból és ruhákból álló, élénk színű összeállításokat kínálnak a hőségre. Ha nagyon szigorú a dress code a cégnél, a HR osztálynak kell megfontolnia, hogy átmenetileg változtat a szabályokon. Esetleg tartósan 30 fok feletti időben el lehet tekinteni a nyakkendőtől és a harisnyanadrágtól is.

A munkaszervezés is segít

Bár nálunk még nem vezették be a mediterrán országokra jellemző sziesztát, a munkaidő rugalmasabb kezelésével elkerülhetjük a kánikulai kábultságot. Ha például reggel két órával korábban kezdünk, a délutáni hőségben már otthon, vagy egy strandon hűsölhetünk. Persze ehhez a főnök engedékenysége is szükséges.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo