Megemelt támogatás tejtermelőknek és cukorrépa termesztőknek

Tejkilogrammonként 60 fillérrel emeli meg a Vidékfejlesztési Minisztérium az idén kifizetett, kilónként 4 forintos tejkvóta-támogatást. Ez több mint egymilliárd forint többletbevételt jelent a termelőknek. Az idén még a cukorrépa-termelők is mintegy 800 millió forint nemzeti kiegészítő támogatás kifizetésére számíthatnak.

Több pénz jut az állattenyésztésre - Kép: SXC

A kormány az állattenyésztés támogatásával annak elmúlt évtizedben mezőgazdaságon belül kialakult, 32 százalékos részarányának jelentős növelését kívánja elérni, a cukorrépa termelők támogatásával pedig a hazai cukortermelési potenciál megőrzését kívánja elősegíteni. A támogatásokat még az idén kifizeti a vidékfejlesztési tárca.

Korábban összesen 1,18 milliárd forint összegű nemzeti kiegészítő támogatásra nyújthattak be kérelmet a cukorrépa-termelők a Magyar Közlönyben megjelent vidékfejlesztési miniszteri rendelet szerint.  A támogatás mértéke kvótacukor előállításához felhasznált 16 százalékos cukortartalomra átszámított cukorrépa-tonnánként legfeljebb 5 euró 65 centnek megfelelő forintösszeg, egy hektár cukorrépa után legfeljebb 390 euró támogatás adható.

Az a termelő kaphat támogatást, aki a cukorrépa hasznosítási ágként művelt földterületre egységes területalapú támogatásra (SAPS) jogosult. Jogosult támogatásra az is, aki a 2011/2012-es gazdasági évben cukorrépa termékértékesítési szerződéssel rendelkezik, aki a 2011/2012-es gazdasági évben a kvótajogosult kvótájának megtermeléséhez cukorrépát szállított.

Októbertől érkezik a pénz a tejtermőknek

A kormány csaknem hétmilliárd forintot különített el a különleges tejtámogatás előlegeként, amelynek kifizetését október 16-án kezdték meg. A VM a súlyos aszálykárok és a tavaszi fagykárok miatt megteremtette a forrást az egységes területalapú (SAPS), valamint a különleges tejtámogatás előlegének kifizetéséhez. Október 16-án a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkezdte a 157 milliárd forint kifizetését. A gazdák december 1-jéig a SAPS keretén belül mintegy 150 milliárd, a különleges tejtámogatásból pedig 6,7 milliárd forint előleghez juthattak.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo