Még tartják magukat a panelárak, de már nem sokáig?

Ahogy tavaly, úgy az idei év elején is tovább bővült az ingatlanpiaci forgalom hazánkban, az árak pedig Budapesten már reálértéken is megközelítették a válság előtti szintet. Az ingatlanközvetítők szerint ez az időszak még az emelkedésről szólt, a fordulópont mostanában érkezett el, így 2016 végére már számítani lehet a stagnáló árakra és értékesítési volumenre.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Erős volt a 2015-ös év a hazai ingatlanpiacon, hiszen 18 százalékkal több lakást értékesítettek, mint az azt megelőző évben, miközben a tiszta áremelkedés mértéke elérte a 11 százalékot. Ennek hatására a tavaly kialakult lakóingatlan-árak országosan már csak 3,2 százalékkal maradtak el a 2008-as, azaz a válság előtti utolsó év árszintjétől. Persze, ha reálértéken számolunk - azaz a fogyasztói árindexet is figyelembe vesszük -, akkor országos szinten az elmaradás még mindig 20,5 százalékos, Budapesten viszont már csak néhány százalék.

Idén is folytatódott a forgalombővülés és az áremelkedés

A forgalom növekedése azonban nem állt le az idei évben sem: a KSH szerint a lakáspiac élénkítését célzó intézkedések hatására a lakáseladások száma 22 százalékos bővülést mutatott, és az árak is 5,6 százalékkal emelkedtek tovább. Utóbbi egyébként a lakáspiaci ármegfigyelések kezdete, vagyis 2007 óta a legnagyobb negyedéven belül bekövetkező áremelkedés a használt lakás piacon - hívta fel a figyelmet a KSH.

Az újlakások piacán is emelkedtek az árak, így 2015-ben már átlépték a 2008-as szintet, ugyanakkor reálértéken még itt is 17 százalékos volt az elmaradás. A drágulás az idei év elején is tovább folytatódott, azonban a kínálat továbbra sem bővült. Ezen a téren várható változás: a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőinek elmondása szerint több újépítésű projekt átadására sor kerülhet az idei év őszén, és innentől kezdve egyre növekvő kínálattal találkozhatunk az újlakások piacán.

Kép: SXC

Fővárosi túlsúly, kisebb családi házas forgalom

További fontos trend, hogy a fővárosi lakáspiac súlya egyre növekszik, így a tavalyi évben már 30 százalékot hasított ki a teljes hazai ingatlanpiacból, igaz az utolsó negyedévben némi csökkenés volt megfigyelhető, ami kitartott az idei év első negyedévében is. A megyeszékhelyek és a kisebb városok súlya változatlan maradt, elsősorban a községek szenvedtek el komolyabb visszaesést. Ennek következtében pedig a családi házak piaci részesedése is esik.

A fővárosban a családi házak adásvétele a forgalom 14 százalékát tette ki 2015-ben, és ez nem változott idén sem. Az eladott lakások kétharmada téglaépítésű társasházi lakás volt, illetve ötöde lakótelepi otthon. Utóbbiak aránya az idei első negyedévben csökkent, amire az utal, hogy a téglaépítésű, társaházi lakások aránya 64 százalékról 66 százalékra emelkedett.

Egy panellakás egy családi ház áráért?
A lakásárak már meghaladják a válság előtti értékeket Budapesten, és a megyeszékhelyeken is erőteljes volt a drágulás. Ugyanakkor ezen belül elsősorban a panellakások árai emelkedtek: már versenyeznek a családi házak áraival.
Visszaeső kereslet és árak a paneleknél?

Mindez nem túl biztató jel a panellakások tulajdonosai számra, ha most akarják értékesíteni ingatlanukat. Annál is inkább, mert a tavalyi év rendkívüli áremelkedése miatt már megtorpant a kereslet a lakótelepi lakások iránt. Mint Kántor Istvánné, a Balla Ingatlanirodák X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta: a magas szintre kúszott panelárak egyelőre még tartják magukat, azonban további, jelentősebb áremelkedésre már semmiképpen sem számíthatunk.

Szerinte ugyanis lassan értelmezhetetlen az aránytalanság a panelárakat és a családi házakat tekintve, hiszen a külső pesti kerületekben egy 50 négyzetméteres panellakás már majdnem annyiba kerül, mint egy jó környéken lévő, felújítandó, kis ház. Nagy Andrea, a Balla Ingatlanirodák belbudai és észak-budai irodájának szakmai vezetője is érzékelte a panellakások árának mérséklődését a tavalyi csúcsszintekről. Mint mondta, a tavalyi évben egyedi esetekben még akár 30 millió forintot is elérték a jó helyen lévő, jó adottságú, nagyméretű budai panellakások értékesítési árai, idén azonban ilyennel már nem találkoztak.

Budapest már majdnem válság előtti szinten jár

Az átlagos használt lakás árak elérték 18,5 millió forintot az idei év első negyedévében, ami több mint egymilliós emelkedés a 2015-ös évi 17,4 milliós szintről. Ez azt is jelenti, hogy a fővárosban a lakásárak már reálértéken is megközelítették a válság előtti szintet, mindössze 3 százalékos az elmaradás.

Négyzetméterárakban kifejezve Budapesten a 2015. évi 290 ezerről 331 ezer forintra nőtt a használt lakások ára 2016 első negyedévében. Az országos átlagot a vidéki lakáspiac húzza le, és leginkább a kisebb települések, melyek árszintje még mindig 34 százalékkal marad el a 2008-as szinttől. Budapest mellett még Győr-Moson-Sopron megyét jellemzte nagyobb mértékű áremelkedés. Olyannyira, hogy ha Pest megyével hasonlítjuk össze az árakat, akkor azt látjuk, hogy Győrben és környékén most magasabbak az árak.

Megjött a kedvünk a lakásvásárlásra
A magyarok fele tervezi, hogy egy éven belül ingatlant vásárol, vagy korszerűsíti, csinosítja a régit. A tervezési kedv növekedése mellett az is kitűnik: az ingatlanvásárlással járó anyagi terheket a válaszadók általában reálisan mérik fel, a szükséges finanszírozást egyre tudatosabban, körültekintőbben tervezik meg.
Mit hoz a jövő?

A nagy lendületet látva, a kérdés már csak az, hogy mikor számíthatunk törésre a statisztikában. Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője szerint a gyakorlatban már érezhető, hogy elértük a fordulópontot, de a folyamatok inkább csak az év vége felé válnak világossá, ez pedig újabb pár hónap múlva lesz látható a KSH adataiban. A fordulópont nem azt jelenti, hogy hirtelen nagy forgalom- és árcsökkenésre kerül sor, hanem elsősorban stagnálásra lehet számítani.

Ebben a folyamatban az egyik meghatározó tényező a lakáspiacot érintő intézkedések hatására beinduló újlakásépítésekhez köthető. Mint Balla Ákos felhívta rá a figyelmet: kezd beérni a CSOK hatása a budapesti és agglomerációs ingatlanpiacon. Elindultak az első fejlesztések, és ezt látva egyre többen vágnak bele akár családi házak, akár kisebb társaházak építésébe, de a nagyobb társasházi fejlesztésekre is akad jó pár példa a fővárosban. Az első átadásokra az ingatlanközvetítők várakozásai szerint már az ősszel sor kerülhet, de jövő év folyamán mindenképpen egyre több újépítésű lakás megjelenésére számíthatunk. Ez persze kihat a használt lakások piacára is. Az új lakások miatt az újszerűek iránt várhatóan csökken majd a kereslet, így pedig értelemszerűen az árak is ereszkedni fognak.

A várakozások szerint később a hatás begyűrűzhet a drágább használt lakások, majd végül az olcsóbb ingatlanok piacára is. A vonatkozó KSH-adatokkal azonban leghamarabb majd csak a jövő elején találkozunk, így akkor derül ki, hogy valójában merre is tartanak a folyamatok 2016-ban az ingatlanpiacon, és tényleg elértük-e az idei év közepe felé a fordulópontot.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo