hirdetés

Még könnyebb a megbízhatóknak, de kevesebben éremlik ki a címet

Kevesebb lehet idén a megbízható kategóriába sorolt adózó a szabályok változása miatt. Az alvó cégek eleve kiesnek a körből, és kockázatossá válik aki székhelyszolgáltatónál van bejegyezve.
hirdetés

Kép:archív/MiniCRM

Bővült 2017-re a megbízható adózói minősítés elnyerésének feltételeinek köre. Csak a tényleges gazdasági tevékenységet folytató, a tárgyévben pozitív adóteljesítménnyel rendelkező adózók kaphatnak megbízható minősítést, aminek következtében az „alvó” cégek eleve kiesnek a kedvezményeket biztosító körből – hívta fel a figyelmet a Piac & Profit Adóváltozások-2017 konferenciáján Gál Dezső, a Minősített Könyvelők Egyesületének alelnöke.

Életbe léptek viszont könnyítések is: a nyilvánosan működő részvénytársaságok esetében nem feltétel a 3 éves működés, ráadásul a megbízható adózónak minősülő Nyrt-knek az általuk visszaigényelt áfát már 2017. január 1-jétől 30 napon belül kell kiutalni, a többi adózóra irányadó 2018. január 1. helyett.

Fontos változás, hogy megszűnik az adóhatóság negyedévenkénti felhívása az automatikus részletfizetési kedvezmény lehetőségére. A megbízható adózóknak is még nagyobb odafigyeléssel és rendszerességgel lesz ajánlott ellenőrizni az adófolyószámlájukat. Emellett viszont a megbízható adózók számára az automatikus részletfizetés a korábbi 500.000 forint helyett 1,5 millió forintig lehetséges, valamint 12 hónapos halasztást és illetékmentességet kérhetnek. Ezekkel az új feltételekkel először a 2017-ben keletkezett tartozások esetén lehet élni – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A megváltozott törvényben megjelenik a székhelyszolgáltató fogalma, valamint a székhelyszolgáltatás igénybevételének bejelentése az igénybe vevő kötelezettsége lesz. Emellett a NAV kockázatos adózóvá minősítheti azokat az adózókat, akik székhelyszolgáltatóhoz vannak bejegyezve és az adóigazgatási eljárás akadályozása miatt jogerősen mulasztási bírságot szabtak ki a terhükre a tárgyévben vagy az azt megelőző három évben. Az átmeneti rendelkezések alapján azonban a kockázatos minősítésre akkor kerülhet sor, ha az eljárást 2017. január 1-jét követően akadályozta az adózó.

Itt talál további részleteket.

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo