A kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), melynek fehér és barna kalapos változata is ismert, világviszonylatban a legnépszerűbb termesztett gombák egyike, Európában, Magyarországon pedig a legkedveltebb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott gombafaj, mely a termesztett gombamennyiség 90 százalékát teszi ki.
A termesztőházakban a micéliummal átszövetett csiperkekomposztban a tűfejképződés természetesen jelen lévő baktériumok közvetítésével indul meg a házak lehűtésekor. Ilyenkor az addig a komposztban fejlődő micélium „kivirágzik”, és elindul a csiperke termőtestek képződése. A folyamat gyorsítható és a termésmennyiség növelhető lehet tűfejképződést elősegítő baktériumból készített oltóanyag felhasználásával.
A termesztőknek komoly kihívást jelentenek a vírusok, baktériumok és penészgombák által okozott fertőző betegségek. Ezek a termesztésben előforduló kórokozók közvetlen, vagy közvetett módon befolyásolják a termés mennyiségét, illetve minőségét. Az ellenük bevethető, engedélyezett kémiai védekezési lehetőségek köre korlátozott és évről évre szűkül, fogyasztói oldalról pedig egyre nagyobb igény mutatkozik a vegyszermentesen előállított, biológiai termesztésből származó gomba iránt.
Megfelelően szelektált, kedvező tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusokon alapuló készítmények alkalmazásával a csiperkegomba hatékonyan megvédhető lehet a mikrobiális kórokozók támadásától.
Az Új Champignons Kft. és az SZTE – az NKFIH mintegy 420 millió forintos támogatásával megvalósuló – projektje során fejlesztendő komplex mikrobiológiai kezeléseken alapuló biológiai termesztéstechnológia a termésmennyiség növelése mellett teszi lehetővé a hatékony, vegyszermentes védekezést a csiperkegomba-termesztés legfontosabb kórokozóival szemben.