hirdetés

Kutatói járulékkedvezménnyel élhetnek a cégek

Jövő évtől adókedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatók a vállalkozási kutatóhelyeken a minimum Ph.D. fokozattal rendelkező kutatók foglalkoztatása után, 500 ezer forintos munkabérig - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)csütörtöki közleményében.
hirdetés

A tárca közlése szerint a kutatói járulékkedvezmény a hétfőn elfogadott adótörvények egyik új eleme. Az adókedvezmény mértéke a szociális hozzájárulási adó teljes összege, tehát a 27 százalékos kulcs helyett járulékmentességgel számolhatnak a vállalkozások, emellett az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást sem kell megfizetni. Az NGM példája szerint így egy bruttó 400 ezer forintot kereső kutatóorvos havi bérköltsége a munkáltató számára 2013-ban 400 ezer forint lesz, szemben az idei 514.000 forinttal, ami éves szinten 1 millió 368 ezer forint megtakarítást jelent a cégnek - közölte a Magyar Távirati Iroda.

Jár a járulékkedvezmény a kutatók után - Kép: SXC

Az intézkedés költségvetési hatását - a vállalkozásoknál tevékenykedő csaknem 1300 Ph.D. kutató után - mintegy 2 milliárd forintra becsülik. A közlemény szerint szerepel egy másik kedvező módosítás is az adótörvényekben: január 1-jétől az a vállalkozás is igénybe veheti majd a maximum 50 millió forintos társasági adóalap-kedvezményt, amelyik központi költségvetési szervként működő kutatóintézettel, valamint közvetlenül vagy közvetve többségi állami tulajdonban lévő, gazdasági társaság formájában működő kutatóintézettel köt kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodást. Ennek kalkulált költségvetési hatása mintegy 1,5 milliárd forint. A kormány az intézkedéstől a vállalkozások által működtetett kutatóhelyeken dolgozó Ph.D. kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok számának jelentős növekedését várja.

Az intézkedés közvetlen hatása, hogy a vállalkozási kutatóhelyek számára előnyösebbé válik magas végzettséggel rendelkező, nagy szaktudású kutatókat foglalkoztatni, mert az utánuk fizetendő munkáltatói közterhek jelentősen csökkennek. A járulékkedvezmény bevezetésének további hatása, hogy bővülnek a tudományos fokozattal rendelkező kutatók életpálya-esélyei - közölte az NGM.

hirdetés

Véleményvezér

Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo