Könnyen a NAV honlapjára kerülhetnek a cégek

Február elsejétől fontos szabályozás lépett életbe, amely lényegében a vállalkozások tulajdonosi körében bekövetkezett változások rendszeres monitorozására sarkallja a cégeket. Amennyiben ezt elmulasztják, könnyen a NAV honlapjára kerülhetnek, ahol az adóhatóság közzéteszi az érintett szervezet nevét és adószámát, tehát egyfajta „fekete listát” állít a „megbízhatatlan” vagy „bizonytalan” besorolási kategóriába esett cégekről.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan hozzáférnek a tényleges tulajdonosi nyilvántartáshoz

Február elsejétől a hatóság, az ügyészség, a bíróság, a felügyeletet ellátó szerv (jogszabályban meghatározott feladatainak ellátása érdekében), valamint bizonyos szolgáltatók hozzáférést kapnak a tényleges tulajdonosi nyilvántartáshoz (ún. UBO-nyilvántartás). Ilyen szolgáltatók például a könyvvizsgáló, könyvelő, adótanácsadó, ügyvéd, ügyvédi iroda, közjegyző, bizalmi vagyonkezelő, székhelyszolgáltató, ill. olyan árukereskedő is, aki tevékenysége folytatása során hárommillió forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést fogad el – hívja fel a figyelmet, Dr. Zsidi Roland, az ICT LEGAL, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

A törvény hatálya többek között a Magyarországon nyilvántartásba vett gazdálkodó szervezetekre, részben állami tulajdonú szervezetekre, és a bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra terjed ki, mely szervezetek kötelesek tényleges tulajdonosaik adatait naprakészen nyilvántartani, valamint a jogosult szolgáltatók részére átadni ügyfél-átvilágítás során.

A tényleges tulajdonosi nyilvántartás induló adatállományát a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatók általi – ügyfél-átvilágítás során megismert – adatokból hozták létre. Tekintettel arra, hogy ezek régebbi adatok, így előfordulhat, hogy mára eltérést mutat az aktuális adatokkal. Ezért érdemes azt ellenőrizni – hívja fel a figyelmet Dr. Zsidi Roland, az ICT LEGAL, dr. Termel Ügyvédi Iroda, vezető ügyvédje.

A cégek részéről ezáltal új kötelezettségek jelentek meg működésükben; egyrészről kötelesek gondoskodni arról, hogy a tényleges tulajdonos adataiban bekövetkező változás esetén a tényleges tulajdonos tájékoztassa őket, másrészről, hogy ezen változásokat a tényleges tulajdonosi nyilvántartásba átvezessék és azt naprakészen tartsák.

A TT index, a megbízhatóság mércéje

Ugyancsak 2022. február 1. napjától került bevezetésre az ún. TT index. Ez a mutatószám az adatszolgáltatók adatszolgáltatási megbízhatóságát hivatott kifejezni, amely index értéke az első adatrögzítéskor a maximálisan kapható 10 pont.

A szolgáltatók ügyfél-átvilágítási intézkedések vagy adatellenőrzési kötelezettségek teljesítése érdekében a tényleges tulajdonosi adatokat kötelesek összevetni az általuk – az ellenőrzés során – megismert adatokkal. Ha az ügyfeleik tényleges tulajdonosi adataiban ellentmondást találnak, azt kötelesek jelezni a nyilvántartó szervnek (a NAV-nak). Az eltérések pedig az érintett TT-indexének csökkentéséhez és szankciókhoz is vezethetnek – hívta fel a figyelmet Dr. Zsidi Roland, az ICT LEGAL, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo