hirdetés

Kiszámíthatósággal csábít Németország

Egy magyar állampolgár, vagy magyar társaság, korlátozások nélkül alapíthat céget, vagy telephelyet Németországban, amely nem csak a piac méretével, hanem a szabályozási környezet kiszámíthatóságával is vonzza a magyar vállalkozásokat. A stabil gazdaság, a vállalkozóbarát jog- és adórendszer is komoly csáberőt képviselhet azoknak, akik külföld felé kacsingatnak.
hirdetés

Magyarország első számú külkereskedelmi partnere az Európai Unió gazdaságilag legerősebb országa, Németország. Az ország ideális piaci és gazdálkodási környezetet nyújt a hazai vállalkozások számára, ha azok piacbővítési vagy egyéb más céllal jelen szeretnének lenni egy jól működő, erős, igényes és sokoldalú keresletet támasztó gazdaságban. Angliában is érdemes céget alapítani, hogy miért, azt itt megtudhatja!

„2001-óta a magyarok is korlátlanul alapíthatnak vállalkozásokat Németországban, immár a munkavállalati moratórium, valamint a határon átnyúló szolgáltatások korlátozása is” – mondta Bokodi Tibor az Elitgroup 2000 Befektetési Tanácsadó Kft. ügyvezetője a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Piac&Profit közös rendezvényén. A Cégépítés külföldön címmel, a Kkv Akadémia sorozat keretein belül megrendezett konferencián a szakember kiemelte, a magyar vállalkozások számára is gyakorlatilag teljes mértékig érvényesült az unió működéséről szóló négy alapvető szabadságelv.

Általános vállalkozási feltételek

Melyik uniós országban érdemes céget alapítani?
Nem csak Ciprus biztosít adózási szempontból komoly előnyöket a külföldi cégek számára, hanem van néhány olyan, adóparadicsomnak tekinthető uniós tagállam, ahol érdemes lehet cégalapításban gondolkodni.
Bármely magyar vállalat, tevékenységbe kezdhet Németországban, csak akkor tagadható meg ez, ha az a közrendet, a biztonságot, vagy a közegészséget fenyegeti. Leányvállalatot, fióktelepet, stb. egyaránt létrehozhatnak magyar cégek, ha teljesítik a tagállami szabályokat, akkor ugyanazokat az előnyöket élvezik, mint a német tulajdonú cégek. A telephely esetén a telephely bejelentés köteles, és a német szabályok, illetve adórendszer vonatkoznak rá. Magyar vállalkozó korlátozások nélkül nyújthat szolgáltatást Németországban, a kettős adóztatás elkerülése miatt az adókat csak az egyik országban kell befizetnie. A tevékenységet azonban be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál, a helyi kamaránál, illetve ki kell váltania a német adószámot is. Szakmai képesítések igazolása tekintetében a helyi kamaráknál kell bejegyeztetni, mestervizsga igazolásával, több tevékenység engedélyköteles.

Cégformák

GBR – egyéni vállalkozások társulása: nem kell cégnevet adni, nem kell nyilvántartásba venni, akár szóbeli megállapodással is életre hívható, tevékenységét ugyan be kell jelenteni a helyi kamarákhoz, más bejegyzési kötelezettség azonban nincs. Minimális tőkét sem igényel, azonban a tagok felelőssége korlátlan és egyetemleges, még öt évvel a kilépésük után is, ezért kis kockázatú munkák elvégzésére érdemes alapítani.

A Kkv Akadémia következő rendezvénye
Befektetőkereső
Mikor érdemes befektető után nézniük a kis- és középvállalkozásoknak? Milyen befektetési formák jöhetnek szóba? Milyen segítséget kaphatunk? Milyen lehetőségeink vannak, ha befektetőt keresünk? Mi a különbség a pénzügyi és a szakmai befektető között? Kik azok a kockázatitőke-befektetők, és kik az üzleti angyalok? Egyáltalán, hol vannak a befektetők, és mi az, ami vonzza őket? Milyen tevékenységek népszerűek a körükben? És mit kell tennünk, hogy tetsszünk nekik? Mikor jöhet szóba a részvénykibocsátás mint a tőkebevonás klasszikus módja? Mindezekre a kérdésekre választ kapnak a Befektetőkereső résztvevői.
OGV – Alapítása bejegyzéshez kötött, de a feltételeiben a tagok szabadon állapodhatnak meg, a tagok  - legalább két személy kell – korlátlan felelősséggel tartoznak a cég vagyona iránt.

GMBH-OG – a kft és a bt keveréke, a beltag csak a törzstőke erejéig felel, bejegyzése a cégbíróságon is kötelező.

RT – legalább 50 ezer eurós törzstőke, cégbírósági bejegyzés. Sok specifikus jogi szabályozás vonatkozik erre a társasági formára, ezért a forma fenntartása nagyon drága.

GMBH- bárki, bármennyi tagja lehet, társasági szerződést és alapító nyilatkozatot közjegyző előtt kell bejegyeztetni, majd a cégbíróságon is. Egy székhely, amely kötelezően Németországban van, itt az ügyvezetés helye, a törzstőke minimum 25 ezer euró, ez lehet nem pénzbeli hozzájárulás is. A társaság nem fizethet ki több pénzt, amely nettó vagyonát a törzstőkéje alá viszi.

UG – vállalkozási társaság: 2008 óta elérhető, az eddigi 25 ezer eurós GMBH törzstőke helyett akár egy euróval is létrejöhet, korlátolt felelősségű tagok, a GMBH keretei között működnek. A törzstőke befizetése után a cégbírósági bejegyzés után jöhet létre. A társaság nyereségének negyedét minden évben a törzstőke emelésére kell fordítani, addig, amíg ez el nem éri a 25 ezer eurót.

 

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo