hirdetés

Kiszámíthatósággal csábít Németország

Egy magyar állampolgár, vagy magyar társaság, korlátozások nélkül alapíthat céget, vagy telephelyet Németországban, amely nem csak a piac méretével, hanem a szabályozási környezet kiszámíthatóságával is vonzza a magyar vállalkozásokat. A stabil gazdaság, a vállalkozóbarát jog- és adórendszer is komoly csáberőt képviselhet azoknak, akik külföld felé kacsingatnak.
hirdetés

Magyarország első számú külkereskedelmi partnere az Európai Unió gazdaságilag legerősebb országa, Németország. Az ország ideális piaci és gazdálkodási környezetet nyújt a hazai vállalkozások számára, ha azok piacbővítési vagy egyéb más céllal jelen szeretnének lenni egy jól működő, erős, igényes és sokoldalú keresletet támasztó gazdaságban. Angliában is érdemes céget alapítani, hogy miért, azt itt megtudhatja!

„2001-óta a magyarok is korlátlanul alapíthatnak vállalkozásokat Németországban, immár a munkavállalati moratórium, valamint a határon átnyúló szolgáltatások korlátozása is” – mondta Bokodi Tibor az Elitgroup 2000 Befektetési Tanácsadó Kft. ügyvezetője a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Piac&Profit közös rendezvényén. A Cégépítés külföldön címmel, a Kkv Akadémia sorozat keretein belül megrendezett konferencián a szakember kiemelte, a magyar vállalkozások számára is gyakorlatilag teljes mértékig érvényesült az unió működéséről szóló négy alapvető szabadságelv.

Általános vállalkozási feltételek

Melyik uniós országban érdemes céget alapítani?
Nem csak Ciprus biztosít adózási szempontból komoly előnyöket a külföldi cégek számára, hanem van néhány olyan, adóparadicsomnak tekinthető uniós tagállam, ahol érdemes lehet cégalapításban gondolkodni.
Bármely magyar vállalat, tevékenységbe kezdhet Németországban, csak akkor tagadható meg ez, ha az a közrendet, a biztonságot, vagy a közegészséget fenyegeti. Leányvállalatot, fióktelepet, stb. egyaránt létrehozhatnak magyar cégek, ha teljesítik a tagállami szabályokat, akkor ugyanazokat az előnyöket élvezik, mint a német tulajdonú cégek. A telephely esetén a telephely bejelentés köteles, és a német szabályok, illetve adórendszer vonatkoznak rá. Magyar vállalkozó korlátozások nélkül nyújthat szolgáltatást Németországban, a kettős adóztatás elkerülése miatt az adókat csak az egyik országban kell befizetnie. A tevékenységet azonban be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál, a helyi kamaránál, illetve ki kell váltania a német adószámot is. Szakmai képesítések igazolása tekintetében a helyi kamaráknál kell bejegyeztetni, mestervizsga igazolásával, több tevékenység engedélyköteles.

Cégformák

GBR – egyéni vállalkozások társulása: nem kell cégnevet adni, nem kell nyilvántartásba venni, akár szóbeli megállapodással is életre hívható, tevékenységét ugyan be kell jelenteni a helyi kamarákhoz, más bejegyzési kötelezettség azonban nincs. Minimális tőkét sem igényel, azonban a tagok felelőssége korlátlan és egyetemleges, még öt évvel a kilépésük után is, ezért kis kockázatú munkák elvégzésére érdemes alapítani.

A Kkv Akadémia következő rendezvénye
Befektetőkereső
Mikor érdemes befektető után nézniük a kis- és középvállalkozásoknak? Milyen befektetési formák jöhetnek szóba? Milyen segítséget kaphatunk? Milyen lehetőségeink vannak, ha befektetőt keresünk? Mi a különbség a pénzügyi és a szakmai befektető között? Kik azok a kockázatitőke-befektetők, és kik az üzleti angyalok? Egyáltalán, hol vannak a befektetők, és mi az, ami vonzza őket? Milyen tevékenységek népszerűek a körükben? És mit kell tennünk, hogy tetsszünk nekik? Mikor jöhet szóba a részvénykibocsátás mint a tőkebevonás klasszikus módja? Mindezekre a kérdésekre választ kapnak a Befektetőkereső résztvevői.
OGV – Alapítása bejegyzéshez kötött, de a feltételeiben a tagok szabadon állapodhatnak meg, a tagok  - legalább két személy kell – korlátlan felelősséggel tartoznak a cég vagyona iránt.

GMBH-OG – a kft és a bt keveréke, a beltag csak a törzstőke erejéig felel, bejegyzése a cégbíróságon is kötelező.

RT – legalább 50 ezer eurós törzstőke, cégbírósági bejegyzés. Sok specifikus jogi szabályozás vonatkozik erre a társasági formára, ezért a forma fenntartása nagyon drága.

GMBH- bárki, bármennyi tagja lehet, társasági szerződést és alapító nyilatkozatot közjegyző előtt kell bejegyeztetni, majd a cégbíróságon is. Egy székhely, amely kötelezően Németországban van, itt az ügyvezetés helye, a törzstőke minimum 25 ezer euró, ez lehet nem pénzbeli hozzájárulás is. A társaság nem fizethet ki több pénzt, amely nettó vagyonát a törzstőkéje alá viszi.

UG – vállalkozási társaság: 2008 óta elérhető, az eddigi 25 ezer eurós GMBH törzstőke helyett akár egy euróval is létrejöhet, korlátolt felelősségű tagok, a GMBH keretei között működnek. A törzstőke befizetése után a cégbírósági bejegyzés után jöhet létre. A társaság nyereségének negyedét minden évben a törzstőke emelésére kell fordítani, addig, amíg ez el nem éri a 25 ezer eurót.

 

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo