hirdetés

Kínába Hongkongon keresztül vezet a cégek útja

Az elmúlt években a Kínába áramló befektetések kétharmada hongkongi cégek közbeiktatásával valósult meg, és a világpiacra igyekvő kínai befektetések fele is Hongkongon keresztül jutott külföldre.
hirdetés

A kínai piac óriási - Hongkongon keresztül el is érhető. Kép: Pixabay

A Kínai Népköztársaságon belül Hongkong úgynevezett speciális közigazgatási övezet, amely nem önálló kül- és honvédelmi ügyekben, de gazdaságpolitikájában 2047-ig teljes mértékben szabadságot élvez. Ennek köszönhető, hogy Hongkong nemcsak kereskedelmileg és pénzügyileg, hanem az offshore cégalapítás vonatkozásában is az egyik legfontosabb nemzetközi helyszínné vált.

A legnépszerűbb cégforma a korlátolt felelősségű társaság, a Private Company. A Private Company esetében nem kötelező a helyi igazgató, de ha van, ez lehet magánszemély vagy akár másik cég is. A társaság részvényeseire ugyanezek a szabályok érvényesek. Kötelező viszont egy hongkongi székhely és egy helyi illetőségű cégtitkár. A vállalkozás alaptőkéjére nincs minimumelőírás, így akár már egy hongkongi dollárral alapíthatunk céget.

A városállam első ránézésre nem tűnik adóparadicsomi helyszínnek, ugyanis a társasági adó mértéke 16,5 százalék, és számos országgal kötött adóegyezményt a kettős adóztatás elkerüléséről.

A helyi adórendszernek azonban van egy sajátos eleme: területi alapon működik, vagyis nem kell a társasági adóval számolniuk a vállalkozásoknak, ha a tevékenységüket Hongkongon kívül folytatják.

ÉRTÉKELÉS
Politikai és gazdasági stabilitás 8
Társasági jogi jellemzők 10
Infrastruktúra 10
Adórendszer 9
Bankrendszer 9
Összesen 47
Megjegyzés: 1 a legalacsonyabb, 10 a legmagasabb pontszám.
Tevékenység az üzletfelek közötti tárgyalás, valamint a szerződés megkötése is. Az adómentesség a gyakorlatban úgy valósítható meg a legegyszerűbben, ha a cégnek nincs helyi igazgatója, ugyanis az ügylet így nem lesz hongkongi teljesítésű. Amennyiben pedig nem hongkongi teljesítésűek a cég ügyletei, akkor a vállalkozás nyeresége a területi alapú adórendszernek köszönhetően teljes mértékben adómentessé válik.

A cégvilág fejlődése a pénzügyi szektorban is érezhető. A hongkongi társaságok megnövekedett igényeit a korszerű kereskedelmi és befektetési bankok szolgálják ki, amelyek biztosítják a hatékony működés alapvető feltételeit. A kínai befektetések jelentős hányada hongkongi vállalkozásokon keresztül valósul meg, és a befektetők jelentős része minden bizonnyal tudatosan cselekszik, amikor hongkongi céget választ tevékenységéhez.

Fontos kiemelni, hogy nemcsak a kínai befektetések adóhatékony kezelésére használnak hongkongi céget, hanem más régió megcélzásakor is. Ráadásul a befektetéseken kívül elterjedt a hongkongi cégek használata a nemzetközi kereskedelemben, különösen a kínai termékek európai importja során.

 Dr. Magyar Csaba, a Crystal Worldwide Kft. jogi igazgatója, a Piac & Profit szakértő partnere

Európa Hongkongja
Az első kínai kereskedők mintegy tizenöt éve érkeztek Magyarországra. Ma már a becslések szerint minden magyar városban jelen vannak, és üzleteik száma mintegy háromezer-ötezer. A pontatlanság abból adódik, hogy a hivatalos és a nem hivatalos adatok között nagyságrendiek a különbségek. Ami biztos, hogy a kínai boltok és piacok a hazai kereskedelemből jelentős részt hasítanak ki maguknak. Különösen igaz ez a hagyományos cipő- és ruhaiparban, illetve vendéglátásban. De hamarosan számolni kell kínai termékekkel az elektronikában, sőt az autógyártásban is!
hirdetés

Véleményvezér

A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo