Ki fizeti az útlevél árát?

A munkavállalót munkáltatója külföldi kiküldetésre kötelezi, olyan országba, ahová útlevél is szükséges. Vajon kit terhelnek ilyenkor az útlevél elkészítésének költségei? Áthárítható-e ez a munkavállalóra arra hivatkozással, hogy az útlevelet a munkaviszonyon kívül is használhatja?

Kép: Fotolia

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Az ilyen költségek megtérítését tehát nem lehet megtagadni. Az útlevél (vagy egy esetleges vízum) költsége kapcsán tehát abban kell állást foglalni, hogy ezek a munkaviszony teljesítése körében indokoltan felmerülő költségek-e. A külföldi kiküldetést ezek nélkül a munkavállaló nem tudja teljesíteni, hiszen hiányukban el sem juthat a munkavégzés helyére. Ezért a munkáltató e költségek megtérítésére köteles – hívta fel a figyelmet Kártyás Gábor munkajogász együttműködő partnerünk, az Adó Online-on megjelent szakértői cikkében.

Ezen az sem változtat, hogy az útlevelet (esetleg a vízumot) a munkavállaló nem csak a munkájával összefüggésben használhatja. A magáncélú külföldre utazás puszta lehetősége önmagában nem mentesít a költségek megtérítése alól. Ez annál inkább így van, mert ma már egyre szűkebb körben van szükség útlevélre a magáncélú utazáshoz. Egy másik példával élve, a jogosítvány költségét is meg kell téríteni a munkavállaló részére, ha a munkáltató gépkocsivezetésre kívánja kötelezni, éspedig abban az esetben is, ha a munkavállalónak saját autója is van. Az ugyanis a munkavállaló szabad döntése, hogy magáncélra nem hosszabbítja meg (nem igényli) a jogosítványát, mert ennek költségét nem kívánja vállalni.

Mikor fizet benzinpénzt a munkáltató?
Habár a legtöbben a helyi bérletre kérnek költségtérítést a munkáltatójuktól, bizonyos esetekben a cég az autóba pattanó munkavállalók költségeit is megtéríti. Ki jogosult erre és mikor? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
A fentiekhez képest sajátos esetet jelent, ha a munkáltató már eleve az állás betöltésének feltételéül szabta az útlevél meglétét (pl. egy olyan munkakör esetén, amelyben rendszeresen külföldön történik a munkavégzés). Álláspontom szerint ilyen esetben a feltétel ismeretében munkaviszonyt létesítő munkavállalónak kötelessége a saját költségén gondoskodni arról, hogy érvényes útlevele legyen a munkaviszony fennállása alatt.A Munka Törvénykönyve egyébként is lehetővé tesz, hogy noha főszabály szerint a munkáltató köteles a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani, a felek ettől eltérően állapodjanak meg. Így nem jogellenes, ha a munkáltató és a munkavállaló kifejezetten megállapodnak, hogy valamely munkaeszközről, így például az útlevélről a munkavállaló maga gondoskodik. A viták elkerülése érdekében ezt célszerű világosan rendezni magában a munkaszerződésben.

A cikk folytatása itt olvasható!

Utazási költség: mit fizet a munkáltató?
A munkába járással kapcsolatos költségek megtérítésével szinte minden munkáltató találkozik. Ám az sem mindegy, hogy mi minősül munkába járásnak, cikkünkben rávilágítunk erre a témakörre.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo