Ki fizeti az útlevél árát?

A munkavállalót munkáltatója külföldi kiküldetésre kötelezi, olyan országba, ahová útlevél is szükséges. Vajon kit terhelnek ilyenkor az útlevél elkészítésének költségei? Áthárítható-e ez a munkavállalóra arra hivatkozással, hogy az útlevelet a munkaviszonyon kívül is használhatja?

Kép: Fotolia

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Az ilyen költségek megtérítését tehát nem lehet megtagadni. Az útlevél (vagy egy esetleges vízum) költsége kapcsán tehát abban kell állást foglalni, hogy ezek a munkaviszony teljesítése körében indokoltan felmerülő költségek-e. A külföldi kiküldetést ezek nélkül a munkavállaló nem tudja teljesíteni, hiszen hiányukban el sem juthat a munkavégzés helyére. Ezért a munkáltató e költségek megtérítésére köteles – hívta fel a figyelmet Kártyás Gábor munkajogász együttműködő partnerünk, az Adó Online-on megjelent szakértői cikkében.

Ezen az sem változtat, hogy az útlevelet (esetleg a vízumot) a munkavállaló nem csak a munkájával összefüggésben használhatja. A magáncélú külföldre utazás puszta lehetősége önmagában nem mentesít a költségek megtérítése alól. Ez annál inkább így van, mert ma már egyre szűkebb körben van szükség útlevélre a magáncélú utazáshoz. Egy másik példával élve, a jogosítvány költségét is meg kell téríteni a munkavállaló részére, ha a munkáltató gépkocsivezetésre kívánja kötelezni, éspedig abban az esetben is, ha a munkavállalónak saját autója is van. Az ugyanis a munkavállaló szabad döntése, hogy magáncélra nem hosszabbítja meg (nem igényli) a jogosítványát, mert ennek költségét nem kívánja vállalni.

Mikor fizet benzinpénzt a munkáltató?
Habár a legtöbben a helyi bérletre kérnek költségtérítést a munkáltatójuktól, bizonyos esetekben a cég az autóba pattanó munkavállalók költségeit is megtéríti. Ki jogosult erre és mikor? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
A fentiekhez képest sajátos esetet jelent, ha a munkáltató már eleve az állás betöltésének feltételéül szabta az útlevél meglétét (pl. egy olyan munkakör esetén, amelyben rendszeresen külföldön történik a munkavégzés). Álláspontom szerint ilyen esetben a feltétel ismeretében munkaviszonyt létesítő munkavállalónak kötelessége a saját költségén gondoskodni arról, hogy érvényes útlevele legyen a munkaviszony fennállása alatt.A Munka Törvénykönyve egyébként is lehetővé tesz, hogy noha főszabály szerint a munkáltató köteles a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani, a felek ettől eltérően állapodjanak meg. Így nem jogellenes, ha a munkáltató és a munkavállaló kifejezetten megállapodnak, hogy valamely munkaeszközről, így például az útlevélről a munkavállaló maga gondoskodik. A viták elkerülése érdekében ezt célszerű világosan rendezni magában a munkaszerződésben.

A cikk folytatása itt olvasható!

Utazási költség: mit fizet a munkáltató?
A munkába járással kapcsolatos költségek megtérítésével szinte minden munkáltató találkozik. Ám az sem mindegy, hogy mi minősül munkába járásnak, cikkünkben rávilágítunk erre a témakörre.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo