Kálvária pár túlfizetett adóforint miatt

A cégjegyzékbe bejegyzett fióktelep megszüntetése alapvetően sokkal egyszerűbb, mint egy magyar alapítású társaság végelszámolása. A gyakorlat azonban ezt nem mindig igazolja. Egy megtörtént eset példáján keresztül megmutatjuk mi a teendő.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: SXC

Egy fióktelep felszámolása nem ördöngösség, de azért bőven tartogathat buktatókat. Gálfy Lívia, az ABT Treuhand szenior adótanácsadója egy megtörtént eseten keresztül mutatta be, hogy mi ilyenkor a teendő – és hogy mit lehet elrontani. A konkrét esetben a tulajdonosok döntöttek a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepének megszüntetéséről, amiről a jogi képviselő értesítette a cégbíróságot. Ilyenkor a cégbíróság megkérdezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy tartozásmentes-e a fióktelep, és így törölhető-e.

Erről a NAV csak úgy tud meggyőződni, ha ellenőrzésbe kezd, így megvizsgálják a legutóbbi 2-5 évet, megteszi megállapításait, vagy megküldi a megállapítás nélküli jegyzőkönyvet. „Az említett fióktelepnél 2 évet ellenőriztek, gyakorlatilag eseménytelen éveket, mert a valódi működés már korábban megszűnt. A jegyzőkönyv megállapítás nélküli volt. Amíg eddig a pontig eljutottunk 1 év telt el. A nem működő fióktelepet ekkor még ugyanolyan adminisztráció terhelte, mintha élő cég lett volna, hiszen a nyilvántartásokból ezen a ponton még nem törölhető. A folyamatból ugyanis sajnos kimaradt, hogy a NAV értesíti a cégbíróságot” – írta blogbejegyzésében az adószakértő. A cégbíróság a NAV-ra várt, a NAV pedig nem tudni mire.

Így is kikerülhető az alaptőkeemelés
Nem kell megemelnie az alaptőkét a külföldi tulajdonú kft-knek, fióktelepet is létrehozhatnak. Azonban egy fióktelep létrehozásának vannak olyan speciális szabályai, amelyet érdemes szem előtt tartani, ezekből mutatunk be néhányat.
Végül 15 hónappal a megszüntetés kezdeményezése után, a cégbíróság meghozta végzését a fióktelep megszüntetéséről. A pontos dátum január 12-e volt, így a lelkes könyvelők készíthettek rögtön két beszámolót is, egyet december 31-re, a másikat január 12-re. Miután minden bevallás beadásra került, kérvényezték a folyószámlán lévő 100.000 Ft adótúlfizetés kifizetését az erre szolgáló ’17-es nyomtatványon. A külföldi vállalkozó csak emiatt nem szüntette meg magyar bankszámláját, és tartotta fenn bő egy éve feleslegesen.

Ekkor következett a hideg zuhany: mivel törölték a fióktelep adószámát, a benyújtott kiutalási kérelmet nem tudják feldolgozni. A túlfizetés miatt kapott a külföldi cég egy technikai adószámot. Ez a kis manőver újabb aláíratási kört jelent, mert vagy meghatalmazást irattatnak velük alá a könyvelők, vagy a nyomtatványt. Ők meg nem értik, mi tart másfél évig? A tapasztalatok alapján a fióktelep megszüntetését a következőképpen lehet elősegíteni: az adóellenőrzés lezárultával azonnal megkérjük az érintett revizorokat, hogy jelezzék a cégbíróság felé, hogy a fióktelep törölhető, illetve az adótúlfizetés kiutalását korábban kezdeményezzük, ne várjuk meg vele a törlést. Ezekkel a lépésekkel elkerülhető, hogy a megszűnési eljárás irreálisan hosszúra nyúljon.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo