hirdetés

Jön az uniós magánnyugdíj

Páneurópai magánnyugdíjtermékek: bővülhet az európai fogyasztók rendelkezésére álló nyugdíjcélú megtakarítások köre – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo.
hirdetés

Az Európai Bizottság javaslata szerint hamarosan bővülhet az európai fogyasztók rendelkezésére álló nyugdíjcélú megtakarítások köre. Az új és innovatív páneurópai magánnyugdíjterméket (PEPP) a létező állami, foglalkoztatói és nemzeti magánnyugellátás kiegészítésére hívnák életre, a Bizottság ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nincs szó a nemzeti magánnyugdíjrendszerek felváltásáról vagy harmonizálásáról – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A páneurópai magánnyugdíjtermékek értékesítési helyüktől függetlenül ugyanolyan egységes jellemzőkkel rendelkeznek majd az EU-ban, és a szolgáltatók széles köre – biztosítók, bankok, befektetési vállalkozások és eszközkezelők – által lesznek kínálhatók. A Bizottság szeretné elérni, hogy a tagállamok a PEPP-ek számára ugyanazt az adóügyi kezelést biztosítsák, amely a meglévő, hasonló nemzeti nyugdíjtermékekre is alkalmazandó, így segítve a páneurópai magánnyugdíjtermékek nemzeti piacokra jutását.

Kép: PP archív

A PEPP-ek lehetőséget teremthetnek arra, hogy a fogyasztók önkéntesen kiegészíthessék nyugdíjcélú megtakarításaikat, egyszersmind kihasználhassák a megalapozott uniós fogyasztóvédelem, valamint a nagyobb és szigorúan ellenőrzött kínálat nyújtotta előnyöket. A páneurópai magánnyugdíjtermékek könnyedén átvihetőek lesznek a tagállamok között, a megtakarítóknak joga lesz továbbá ahhoz, hogy ötévente szolgáltatót váltsanak belföldön és határokon átnyúló módon egyaránt.

A páneurópai magánnyugdíjtermékekről szóló rendeletre irányuló javaslatot a magánnyugdíjtermékek adóügyi kezeléséről szóló bizottsági ajánlás kíséri, amelyben a Bizottság a jelenleg kínált magánnyugdíjtermékek adóztatásával kapcsolatos bevált gyakorlatok cseréjére ösztönzi a tagállamokat, így is igyekezvén elősegíteni az adórendszerek konvergenciáját.

Kiment a divatból az eltartási szerződés
A magyarok szinte egyáltalán nem rendelkeznek tartási vagy életjáradéki szerződéssel, és nem is terveznek ilyet kötni – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő országos reprezentatív kutatásából. Az 50 felettiek körében végzett felmérés szerint e korosztály többsége havi 100 ezer forintot vagy annál kisebb összeget várna el életjáradékként ingatlanáért cserébe. A válaszadók közel fele ugyanakkor nincsen tisztában azzal, hogy pontosan milyen kötelező szolgáltatások járnának neki a tartási szerződés alapján.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo