A legfrissebb statisztikai adatok szerint Kína, Oroszország és Kanada után, az Egyesült Államok előtt szerepel az unión kívüli piacok sorában. Évente 15-20 százalékkal bővül a magyar borok exportja Kínába, a szállított mennyiség az idén már szeptemberre elérte a tavaly egész évit. A bor a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén a legjelentősebb exporcikké vált növekszik – mondta Kárteszi Ágnes mezőgazdasági szakdiplomata Pekingben. A kínai borkínálat körülbelül 70 százalékát Kínában a belföldi termelés adja, míg 30 százalékot tesz ki az import. Ennek nagyjából a fele érkezik Európából, ahonnan a franciák rendre és hagyományosan mindenkit jócskán megelőznek.
Az EU-ból szállított kínai borimport 72 százaléka származott Franciaországból, amelyet jelentősen elmaradva követett Spanyolország, Olaszország, Németország és Portugália. Magyarország, Románia és Görögország nagyjából azonos mennyiséget szállít, ami azt jelenti, hogy az első tízben bőven benne vannak a magyar borok. Legismertebb a Tokaji és az Egri Bikavér, de az utóbbi időben, a borkultúra elterjedésével növekszik az érdeklődés más magyar borok iránt is - mondta Kárteszi Ágnes. Ebben része van annak, hogy a magyar borok, a magyar borkereskedők és borászok viszonylag szép számmal képviseltetik magukat a jelentősebb kiállításokon, illetve olyan eseményeken, borvacsorákon, bemutatókon, ahol elsősorban a minőségi, prémium boroknak jut szerep.
Beszámolt arról is, hogy az elmúlt hetekben több ilyen rendezvény volt, így a Vin China elnevezésű pekingi nemzetközi borkiállítás, ahol tíz magyar cég volt jelen. Képviseltette magát a Gere pincészet, a Malatinszky kúria, a Takler pince, a Konyári pincészet, a Béres szőlőbirtok és a gróf Buttler borászat. A szakdiplomata szerint a magyar borokkal csak az a baj, hogy nincs belőlük elég. Ezért a különösen igényes vevőknek, szállodáknak kis mennyiségben értékesíthető prémium borok kategóriájában lát valódi lehetőségeket a pekingi magyar nagykövetség szakdiplomatája.
Hongkong nyitott kapukkal várja a magyar borászokat és borexportőröket. Hongkong 2008-ban minden borvámot eltörölt, és 2011-re teljes borimportja több mint 500 százalékkal 903 millió euróra nőtt, ez jó lehetőség a magyar borászok számára is termékeik értékesítésére Ivan K. B. Lee, Hongkong berlini Gazdasági és Kereskedelmi Irodájának (HKETO Berlin) igazgatója szerint.
Az iroda a napokban szervezett kóstolót a kínai konyha remekeiből Budapesten, ahol magyar borokat szolgáltak fel az ételekhez, annak érzékeltetésére, hogy milyen jól illeszkedik a magyar borok ízvilága a távol-keleti konyha ízeihez. “Arra bátorítom a magyar borászokat, hogy használják ki a kedvező vámjogszabályokat, valamint azt, hogy Hongkong a kínai anyaországban egyre növekvő piac kapuját is megnyitja előttük” – hangsúlyozta a HKETO Berlin igazgatója.