hirdetés

Itt a lista a feketén foglalkoztatókról

Közzétette a NAV a feketén foglalkoztató munkaadók listáját. Szokás szerint sok a mikro- és kisvállalkozás, a nagy nevek viszont szinte teljesen eltűntek. Ők már látják, a munkaerőhiányos gazdasági környezetben a tiszta foglalkoztatás az alap, hogy esélyük legyen elegendő embert találni.
hirdetés

Kép: Freeimages.com

Ismét közzétette a NAV azon cégek és egyéni vállalkozók listáját, akikről a hatósági ellenőrzések során kiderült, hogy feketén foglalkoztatták a munkavállalóikat.(A munkavállaló is ellenőrizheti a munkáltatót.) Úgy tűnik, hogy a munkaerőhiány és az ellenőrzések megtették a hatásukat: jelentősen csökkent a feketén foglalkoztató cégek száma. Egy éve még több mint ötezer, most 4459 foglalkoztató szerepel a listán – írja a napi.hu. A 2017-es minimálbér és garantált bérminimum-emelés ugyanakkor szakszervezetek szerint akár a feketefoglalkoztatás terjedését is eredményezheti.

Az adóhatóság azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát (adószámmal nem rendelkező természetes személy foglalkoztató nevét, lakcímét, adóazonosító jelét) teszi közzé, akiknél (amelyeknél) jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek – vagyis feketén foglalkoztatták a munkavállalóikat. A listáról lekerülni úgy lehet, ha valaki két évig megfelel a szabályoknak.

A friss listán főként a mikro- és kisvállalkozások jelennek meg – ez eddig is így volt –, de míg korábban sokszor ismert, nagyobb cégek is felkerültek a listára, a mostani listából ezek szinte teljesen hiányoznak. Úgy tűnik, hogy a cégek immár jobban odafigyelnek arra, hogy ne szerepeljenek egy ilyen listán. Már csak azért sem, mert a munkaerőhiány miatt az álláskeresők jobban válogathatnak ajánlatok között, és egyre inkább kiszűrik a bejelentés nélkül foglalkoztatókat.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo