Import áfa: ne fizessen rá!

A magyar gazdaság még mindig nagymértékben függ az importtól. Továbbra sem elhanyagolható a harmadik országból érkező import nagysága, ezért is fontos tudni azt, hogy mód van az import áfa utólagos megfizetésére. Szakértőnk cikkéből kiderül, hogyan élhet Ön is ezzel a lehetőséggel.

Utólag is lehet fizetni - Kép: SXC

Vámolás, import áfa rendezés kedvezményekkel

Az úgynevezett engedélyezett gazdálkodók (Authorised Economic Operator – AEO) alatt speciális státusszal rendelkező gazdasági szereplőket értünk.

Az ezzel a státusszal rendelkező gazdálkodót a vámhatóság megbízható partnerének tartja, aki ezáltal jogosult arra, hogy vámügyeinek intézése, illetve vámkezelései során kedvezményekben részesüljön az egész Európai Unió területén.

Azok a vállalkozások, melyek ilyen minősítéssel rendelkező vámjogi képviselőt bíznak meg, szintén részesülhetnek az AEO által felmerülő előnyökből.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A közvetett vámjogi képviselet lényege, hogy a képviselő a saját nevében, de egy másik személy érdekében jár el. Nem az importőr gazdálkodót (megbízót) terheli tehát az import áfa fizetési kötelezettség azon vámügyletek esetén, ahol az importőr érdekében közvetett képviselő jár el.

Ha a közvetett vámjogi képviselő rendelkezik önadózói engedéllyel, akkor a vámeljárás napja szerint tárgyhónapra (tárgynegyedévre) vonatkozó bevallásban kell fizetendőként bevallani, és ugyanabban a bevallásban lehet levonásba is helyezni az import áfa összegét. Egyébként az import áfa a vámeljárás során, a vámtartozás részeként rendezendő, azt a vámhatóság a vámeljárás keretében veti ki és szedi be.

Adócsomag 2014: a további egyszerűsítés a cél
Tavaly ősszel, még az utolsó órákban is formálódtak az adótörvények, ehhez képest az idén november 18-án elfogadott adócsomag szakértők szerint nem tartalmaz nagy meglepetéseket, néhány ponton azonban érdemes közelebbről is megvizsgálni a változásokat.
Az Áfa törvény 156. paragrafusában leírt feltételekkel azonban engedélyezheti az általános forgalmi adó önbevallással történő rendezését is. A közvetett vámjogi képviselő is jogosult ilyen engedélyre, ebből következően joga van az adót önadózással megállapítani, függetlenül attól, hogy a megbízója rendelkezik-e ilyen engedéllyel vagy sem.

Az adólevonási jog engedményezésének lehetősége újdonság az új Áfa törvényben.

A megbízók számára előnyös, hogy a közvetett képviselő részéről szélesebb körű szolgáltatást kapnak, hiszen az adólevonási jog engedményezésével a megbízónak nem kell megfinanszíroznia az import áfát, a képviselőre nem hárul tényleges pénzügyi kötelezettség.

A közvetett képviselőknek, bár hátrány hogy az engedményezés esetén a megbízó és a képviselő egyetemlegesen felel a jogosulatlanul levont adó megfizetéséért (145. § (3) bekezdés), de körültekintő és alapos előkészítéssel üzleti megfontolásokból vállalható.

Sas Gábor

rosaskft.hu

 

Apró változások az áfa körül – érdemes figyelni a részletekre!
Sok minden változik majd jövőre az adózásban a Parlamentnek benyújtott adótörvények szerint. Az átalakulások az áfával kapcsolatos nem épp egyszerű szabályozást is érintik. Például azon ügyletek esetében, amelyek időszakos elszámolás alá esnek, a teljesítés időpontjának főszabály szerint az elszámolási időszak utolsó napja minősülne.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo