hirdetés

Így spóroljunk az irodai rezsiköltségekkel!

Egyre több vállalkozás döbben rá, hogy mennyi pénzt pazarol el a nem hatékony irodai működés miatt. Most összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel csökkentheti az irodája rezsiköltségét.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: EU

1. Irány a zöld!

Egyre népszerűbbek a zöld minősítéssel rendelkező irodaházak a cégek körében, hiszen a kezdetektől a minősítést megcélzó épületek már a tervezőasztalon e szempontok figyelembevételével készülnek. A nyári kánikulában a tervezésnél figyelembe vett zöld szempontok lehetővé teszik az irodaházak gazdaságosabb hűtését, ami jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet, tekintettel arra, hogy a nyári hűtési szezonban egy irodaház áramfogyasztása kétszer akkora is lehet, mint télen.

2. Az emberi tényező

Ha az irodában valaki hosszabb időn keresztül nem dolgozik a számítógépén, távolléte idejére kapcsolja ki azt. Az irodában lévő hosszabbítókat se felejtsük el lekapcsolni, lekapcsoltatni. Rövidebb dokumentumokat nyomtatás nélkül, gépről olvasva tanulmányozzunk. Illetve a fontosabb dokumentumokat interneten keresztül továbbítsuk a kollégáknak, és ne papíron. A mobiltelefonokat ne töltsük indokolatlanul sok ideig, töltőjüket ne hagyjuk a konnektorban. A fénymásolót és egyéb hozzá hasonló irodatechnikai eszközöket, amikor nem használjuk, kapcsoljuk készenléti állapotba, hosszú távon így jóval kevesebbet fogyaszt.

3. Használjuk okosan a klímát!

Messze a legnagyobb költséget a nyári hűtés és a téli fűtés generálja. Ezért érdemes ügyelni arra, hogy okosan használjuk a klímaberendezéseket: nyáron csak néhány fokkal legyen hűvösebb az irodában, hacsak lehet, inkább szellőztessünk. Sokan éjszakára is bekapcsolva hagyják a klímát, ilyenkor célszerű időzített kikapcsolásra állítani a készüléket. Télen viszont csavarjuk le a fűtést, ha elhagytuk az irodát, 18 Celsius-fok bőségesen elég ahhoz, hogy a helyiség ne váljon jégveremmé másnap reggelre.

4. Kis beruházás, nagy megtakarítás

Épületgépészeti felújításokkal, a világítótestek cseréjével, az épületek megfelelő szigetelésével energiafogyasztásunk tetemes részét, szakértők becslése szerint akár 30 százalékát is megtakaríthatjuk. Villamosenergia-fogyasztásra átszámítva a legkisebb fogyasztási kategóriában ez mintegy 600 ezer forint éves megtakarítást eredményezhet. Cseréljük le a pazarló fénycsöveket vagy régi izzókat energiatakarékos világítótestekre! Az ablakokra szereljünk árnyékolást, rendszeresen ellenőriztessük, és ha kell, javíttassuk meg a fűtési-hűtési rendszereket.

5. Válasszunk okosan szolgáltatót!

Az árambeszerzésüket rendszeresen megversenyeztető vállalkozások is 3-5 százalékot faraghatnak jövőre a költségeiken. A jelenlegi kedvező árak mentén érdemes akár már 2015-re is szerződést kötni a villamos energiára. A földgáz- és árampiac liberalizációját követően a kis üzleti fogyasztók nagyon lassan ismerik fel energiaszolgáltató-váltási szabadságukat. Még kevesebben élnek tudatosan ezzel a lehetőséggel. Bencsik László, a Piac & Profit szakértője azokat az érveket, ellenérveket gyűjtötte össze, amelyeket a döntés előtt érdemes megfontolni.

Spóroljon céges flottáján is!
Kevés vállalat ügyel arra, hogy flottáját a szavakon túl valóban fenntartható módon üzemeltesse. Pedig a megtakarítás így elérheti a teljes üzemanyagköltség 10 százalékát is. Ügyeljünk arra a beszerzésnél, hogy a kiválasztott gépjármű lehetőleg részben újrahasznosított anyagokból készüljön, és újrahasznosítható is legyen! Figyeljünk a fogyasztás mellett a kombinált szén-dioxid-kibocsátásra: az elfogadható érték 130 gramm/kilométer alatt van! Vezessünk be monitoringrendszert a vezetői szokások ellenőrzésére, illetve alakítsunk ki megfelelő visszajelzési mechanizmust a gépjármű használói számára!
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo