hirdetés

Így spórolhat egy kisvállalkozás

Bár a kisvállalkozások általában soha nincsenek túlzottan eleresztve, a válság éveiben a spórolás fontosabb feladat, mint valaha. Adunk néhány tanácsot, hogyan faragja le nem kívánatos vagy felesleges költségeit.
hirdetés

Forrás: SXC

Hitelköltség-csökkentés

A cégek feje fölé tornyosuló hitelek, törlesztőrészletek és kamatterhek végzetes veszélyt jelenthetnek a bizonytalan gazdasági helyzetben lavírozó vállalkozások számára. Éppen ezért kell minél hatékonyabban menedzselni a kötelezettségeinket. Minél magasabb egy hitel kamata, annál komolyabb megterhelést jelent a vállalat számára, ezért érdemes azoktól megszabadulni elsőként, az alacsonyabb kamatozású hiteleket pedig hosszabb távon kifuttatni. Különösen jó alkalom a hitelállomány átstrukturálására az október elsejétől újra beinduló növekedési hitelprogram, mely hitelkiváltásra is igénybe vehető.

Távmunka

Bár mindenki egyetért abban, hogy a családi béke érdekében jobb a munkát és magánéletet különválasztani, ez még nem azt jelenti, hogy fizikailag is el kéne választani őket. Magyarországon ugyan sok vállalatvezető még mindig nem bízik az alkalmazottaiban és szereti őket a munkaidő minden percében szemmel tartani, a távmunkának azonban igenis megvannak az előnyei. Az alkalmazottaknak kevesebbet kell utazniuk, nem fognak olyan indokokkal szabadságot kivenni, amiért korábban megtették volna, mint például a gyerek betegsége, ráadásul a cégnek kisebb irodát is elég bérelni, ha nem ül bent állandóan az összes munkavállaló.

Pályáztatás

A beszállítók, szolgáltatók pályáztatása nemcsak az állam vagy a nagyvállalatok privilégiuma, élhetnek vele a legkisebb társaságok is. Alkudozni, alacsonyabb árat kérni lehet, hogy egyes vezetők számára kellemetlen lehet, de az általa elért megtakarítás biztos, hogy jól jön. Ugyanez igaz a közszolgáltatókra is, hiszen a nyitott piacon igenis van verseny, érdemes tehát időről időre felülvizsgálni a szerződéses kondíciókat, és körülnézni a versenytársak között, van-e jobb ajánlat az éppen érvényben lévőnél.

Barter

Egyes szakmákban a legelterjedtebb együttműködési forma, máshol még csak nem is hallottak róla. Nem feltétlenül kell pénzt kapni a szolgáltatásunkért vagy termékünkért, el is cserélhetjük azt más termékekre vagy szolgáltatásokra, amikre épp nekünk van szükségünk.

Előre fizetés

Magyarországon inkább a késedelmes fizetésnek vannak nagy hagyományai, pedig adózási szempontból igenis van értelme előre fizetni – különösen év végén. A következő év elején esedékes kiadások decemberi előrehozása ugyanis azt is jelenti egyben, hogy az adó-visszatérítést 12 hónappal korábban tudjuk megejteni, miközben a kiadásaink csak néhány héttel korábbra datálódnak. A folyamat fordítva is érvényes: a december végén esedékes bejövő számláinkat dátumozzuk január elejére, elcsúsztatva ezzel az utánuk adódó fizetési kötelezettséget.

5 pénzügyi tanács, amit érdemes megfogadnia
Hiába tűnik elvont  számmisztikának és a világ egyik legunalmasabb foglalkozásának a könyvelés, alapvető ismeretek és a pénzügyek felügyelete nélkül a legvirágzóbb üzleti ötleteknek is súlyos kudarc lehet a vége. Íme néhány tanács a legfontosabb pénzügyi fókuszpontokról.
Pontgyűjtés

Bár a pontgyűjtésnek inkább a háziasszonyok körében vannak hagyományai, a kis cégeknél is megfontolandó bizonyos cégek kedvezménykártyáinak kiváltása. Mobilszolgáltatók, légitársaságok, benzinkutak jelentős kedvezményeket tudnak nyújtani a nagyban fogyasztó vásárlóiknak, amelyek mind csökkentik a változó (de kötelező) költségek szintjét.

Próbaidő

Az új munka törvénykönyve szerint a próbaidő mértéke 30 nap, azonban a felek a munkaszerződésben 3 hónap próbaidőben is megállapodhatnak, de csak és kizárólag előre, a munkaszerződés megkötése előtt. A próbaidő alatt a munkaviszony bármely fél részéről azonnal, indok nélkül felmondható. Mivel az új alkalmazottak képességeiről egy egyórás beszélgetés alkalmával csak nagyon felszínes információkat lehet megtudni, érdemes a próbaidőt olyan hosszúra nyújtani, hogy teljességgel megbizonyodhassunk arról, jó embert választottunk.

Használjuk a közösségi hálót

A Facebook oldalak létrehozásáról és az online jelenlétről már sokan és sokféle véleményt megfogalmaztak, ám az kristálytisztán látszik, hogy önmagában egy promóciós oldal létrehozása a közösségi oldalakon nem elég. Azonban az internet nem csak önmagunk reklámozására jó, hanem arra is, hogy ügyfeleket, partnereket találjunk rajta. Iratkozzunk fel iparági csoportokba, böngésszünk fórumokat, elegyedjünk beszélgetésbe, válaszoljunk a potenciális vevők kérdéseire. Bár időigényes, pénzbe nem kerül, a cég imidzsét pedig jelentősen növelheti, különösen, ha nem sablon promóciós válaszokat adunk, hanem valódi információt osztunk meg.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo