hirdetés

Így kerüljük el a nyári munkaundort

A nyári időszak sok szempontból kihívást jelent a munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt: mikor a ragyogó nyári időben sokan a strandon hűsölnek, nehéz ugyanis fenntartani a dolgozók és a vállalkozók munkakedvét is. De nem lehetetlen! Ehhez adunk most tippeket.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: EU-OSHA

Forró, párás nyári napok, ez kihívást még a legkeményebben dolgozó vállalkozók is nehezen veszik. Még a halaszthatatlan feladatok elvégzésére is nehezen vesszük rá magunkat ilyenkor, de, hogy még motiváltak is maradjunk? Nehéz feladat. Pedig ritka az a vállalkozó, aki veszteség nélkül megengedhet magának egy komplett nyári láblógatást. Néhány tippet adunk most ahhoz, hogy hogyan tartsuk fenn a nyár folyamán is az aktivitásunkat, és maradjunk motiváltak.

Változtassuk meg a munkaidőt!

Legszívesebben péntek délben abba hagynánk a munkát, vagy a nyári hónapok péntekjeit teljesen szabadon töltenénk, így nyerve több hosszú hétvégét? Tegyük! A nyári kiégés egyik legjobb ellenszere lehet, ha az elvégzendő munkamennyiséget besűrítjük négy napra, és elcsípünk magunknak egy-egy 3 napos pihenőt. A nyári kikapcsolódásra is marad idő, a munka is elvégezve, a motivációnk is megmarad. (Így a munkahelyi stressz szintjét is csökkentjük, egészségesebbek maradunk mi is és dolgozóink is!)

Belefér az irodában rövidnadrág?
A dress code azon írott és íratlan szabályok összessége, melyek meghatározzák öltözködésünket. Mint oly sok üzleti szabályt természetesen ezt is az angolok találták ki, ahol az átlaghőmérséklet 20 fok. Sajnos a más éghajlatú országokban, mint nálunk is, a dress code betartása nem mindig a legkellemesebb megoldás, de a rövidnadrág és hálós trikó viselésétől mindenkit óva intenénk. Lássuk mi a megfelelő viselet, ha irodában dolgozunk.
Irány a szabad levegő!

Ha nem feltétlenül vagyunk íróasztalhoz kötve, irány a friss levegő. Nem kell egész nap az asztalhoz szíjazva roskadoznunk a munka alatt. Telefonokat intézni, megbeszéléseket tartani, céges meetingeket bonyolítani akár a közeli parkban is lehet. Ha mégis kell egy számítógép, kapjuk fel a laptopunkat. A séta egy-egy kis csoportos megbeszélésre remek alkalom. A Stanford Egyetem tanulmánya nemrég megállapította, hogy a séta közbeni megbeszélések akár 60 százalékkal is fokozhatják a kreativitást. Emellett az állandó ülőmunka mellé társuló betegségek leküzdésére is jó lehetőség. A mozgás növeli a vér áramlását az agyba, így gondolataink szabadabban szárnyalhatnak, a kommunikációnk gördülékenyebb lesz. Az Essexi Egyetem vizsgálata szerint már 5 perc kültéri testmozgás élénkíti az elménket.

Rugalmas menetrend

A nyári hónapokban, főleg akinek gyerekei vannak, hosszabb szabadságokat vesz ki, amit a vezetők nagy része nem néz jó szemmel. Pedig szakértők szerint évente legalább egyszer legalább két hét összefüggő pihenésre lenne szüksége mindenkinek ahhoz, hogy tényleg feltöltődjön. A szabadnapokkal sakkozni annyira nem érdemes, hogy vannak már olyan cégek is, ahol bevezették a korlátlan szabadság intézményét. A tapasztalatok szerint a munkaadónak is megéri! A szakemberek szerint fontos lenne figyelni arra is, hogy egy nyaralás után ne azonnal ugorjunk fejest a munkába, hanem lassan, fokozatosan térjünk rá a feladatokra. Ha már az első nap hagyjuk, hogy minden a nyakunkba szakadjon, akkor szinte azonnal elveszítjük a pihenéskor felhalmozott energiát.

Meccs az irodában? Jó ötlet!
Engedélyezzük vagy tiltsuk a nagyobb sportesemények televíziós közvetítéseinek nézését a munkahelyen? Főnökként most újra előkerülhet a dilemma, hiszen a foci EB nemcsak a fanatikus szurkolókat mozgatja meg. A HR szakértők szerint, ha az engedékenyebbek táborába tartozunk, sokat nyerhetünk vele.
Valami új

Ha a vállalkozásunk rendelkezik a szezonális szünettel, ez a legalkalmasabb időpont, hogy kipróbáljunk valamit újat. Ha több időnk van egy kicsivel, beiratkozhatunk egy továbbképzésre vagy tanfolyamra, vagy koncentrálhatunk a cég ügyeinek rendbe tételére, az új szolgáltatásaink kifejlesztésére, vagy a kreatív energiáink felturbózására. Ha így nézzük, ha az unalmas, nyári uborkaszezon a legizgalmasabb szakasz lehet az évben! Ha bármilyen új tevékenységgel tréningezzük magunkat, az agyunk friss lendülethez jut, és jobb ötletekkel, gyorsabb eredményt hozó, kreatív gondolatokkal hálálhatja meg azt.

Sodorjon az élet

A nyár arra való, hogy feltöltődjünk, ezért ne álljunk ellen a csábító programoknak. Élvezzünk egy hűsítő italt a kollégáinkkal a teraszon, hallgassunk meg egy szabadtéri koncertet együtt, sütögessünk például pénteken munka után valamit a grillen. Ütemezzük a feladatokat rugalmasan és arra is szakítsunk időt, hogy élvezzük stresszmentesen a szép, napsütéses időt, a kellemes nyári estéket.Élvezzük a nyarat!

Jófejnek lenni nem kerül semmibe
Egyre nagyobb gond a szakemberhiány, mert sok cég nem tud annyit fizetni, hogy megtartsa a jó munkaerőt. Ám a jó fizetés mellett ügyelnünk kell arra is, hogy a munkavállalóink érezzék a törődésünket. Ha motiválni kell a dolgozókat, nem feltétlenül drága juttatásokban érdemes gondolkodnunk, hanem olyan apró „figyelmességekben”, amiket – ha nem is gyakran – minden cég megengedhet magának.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo