hirdetés

Így lehet támogatását kérni home office-ban

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is. A Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.

hirdetés

„A munkabájárás költségeinek megtérítését szabályozó kormányrendelet – egyelőre – nem igazodott a home office új szabályozásához. Mindaddig, amíg ez így marad, a költségtérítés, különösen az adómentesen adható költségtérítés értelmezése nehézségekbe ütközhet a home office-ban dolgozó munkavállalók esetén. Az alábbiakban összefoglaljuk a hatályos szabályok legjobb, részben az adóhatóság által is megerősített értelmezését” – mondta Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere.

Miért jár és miért nem költségtérítés? (Fotó: Pixabay)
A munkába járás költségeinek megtérítése Mindenekelőtt lássuk a munkába járás költségeinek megtérítésére vonatkozó általános szabályokat.  A vonatkozó kormányrendelet alapján csak bizonyos esetekben adható a munkába járáshoz költségtérítés. A munkáltatónak eltérő mértékben kell megtérítenie az egyes típusú munkába járás költségeit A megfelelően adott költségtérítések adómentesek.

Fogalom Napi munkába járás Hazautazás
Munkába járás:  
  • a munkavégzés helye szerinti településének közigazgatási határán kívüli lakóhelyről a munkavégzés helyére történő bejárás
  • lakóhelytől függetlenül a közösségi közlekedéssel nem megközelíthető helyen lévő munkahelyre járás
Ezen belül megkülönböztetünk: Napi munkába járást. Hazautazást, ami a munkahelyről hetente legfeljebb egyszer a lakóhelyre való utazást jelenti.  
Munkáltató megtérítési kötelezettsége közösségi közlekedés esetén:   A bérlet vagy menetjegy árának legalább 86 százaléka, de legfeljebb a teljes ár. A bérlet vagy menetjegy árának legalább 86 százaléka, de legfeljebb a teljes ár és legfeljebb havi 41.760 forint (ez utóbbi összeg az inflációt követi, évről évre nő).
Munkáltató megtérítési kötelezettsége saját jármű használata esetén:   A munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között A munkahely és a lakóhely között
közúton mért távolság alapján 15 Ft/km.

Ettől függetlenül is (tehát például közigazgatási határon belül lakó munkavállalónak), illetve magasabb összegben is lehet adni költségtérítést, csak arra nem vonatkozik az adómentesség. A rendeletben foglalttól eltérően vagy az annál magasabb összegben adott költségtérítés ezért munkaviszonyból származó jövedelemként adózik. A home office hatása a költségtérítésre Fischer Ádám szerint a legnagyobb kérdés home office esetén, hogy mit tekintünk a munkavégzés helyének. Hiszen a fenti táblázatból is látható, hogy – legalábbis az adómentes – költségtérítés csak a munkahely és a lakóhely közötti közlekedésre adható. Sajnos a munkába járás támogatását szabályozó kormányrendeletet nem hozták összhangba a home office-ra vonatkozó új szabályokkal, így a határesetekben nagyon nehéz megítélni, hogyan is kellene értelmezni a rendeletet. Ami biztos, hogy eltérően kezelendő a kizárólag, illetve részben otthonról dolgozó költségtérítése, és másképp értelmezhető a közösségi közlekedésre adott bérlet és a saját gépjárműre adott költségtérítés. Mindezt az alábbi táblázat foglalta össze.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo