hirdetés

Piacbővítésért irány a napfényes Brazília!

A robbanásszerűen növekvő belső fogyasztás miatt jövőre várhatóan 4 százalékkal bővülő brazil piac komoly üzleti lehetőségeket kínál a hazai exportőröknek, állítja egy piaci elemzés, amely szerint a stagnáló eurózóna és a visszafogottan növekvő észak-amerikai gazdaságok fejlődési potenciálja várhatóan a következő években is elmarad a dél-amerikai országétól.
hirdetés

Az egyre erősödő belföldi fogyasztásnak köszönhetően a hazai exportőrök is profitálhatnak Brazília növekvő ütemű gazdasági fejlődéséből – derül ki az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb piacelemzéséből. A dél-amerikai ország fogadókészségét a hazai termékek iránt jól mutatja, hogy a 2012. január-szeptember közötti magyar export értéke mintegy 54,3 milliárd forintot tett ki, ami 56 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év ilyenkor. Az elemzés szerint a fejlődés motorja a dinamikusan bővülő helyi középosztály növekvő fogyasztása: az előrejelzések szerint 2014-ben a lakosság 16 százaléka tartozik majd az AB-státuszúak közé, míg a C-státusz esetén ez az arány eléri majd az 56 százalékot, szemben a 2009-es 11 és 50 százalékos adatokkal.

Érdemes szem előtt tartani a helyi szabályozást - Kép: SXC

„Nem csak az ABC státuszúak száma, de az általuk elköltött pénzösszegek is jelentősen nőttek az elmúlt években. A fogyasztás bővülése már most több területen látható. A magyar exportőrök az elektronikai cikkek, gépek és berendezések területén lehetnek sikeresek, különösen, ha időben megismerik a brazil üzleti élet sajátosságait” – mutat rá Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

A növekvő fogyasztás mellett Brazília nemzetközi kapcsolatai is stabilak, a munkanélküliség 2012 szeptemberében 5,4 százalékra, történelmi mélypontra került, a 2007-ben kezdődött globális pénzügyi válság pedig ugyancsak kevéssé érintette a 196,5 milliós országot. 2009-ben mindössze 0,3%-kal csökkent a bruttó hazai össztermék, egy év múlva már jelentős mértékű, 7,5%-os bővülést regisztráltak, amelyet 2011-ben további 2,7 százalékos emelkedés követett.  A jelentése szerint idén 1,5% körüli fejlődést produkál a brazil gazdaság, 2013-ban pedig ismét kiemelkedően magas, 3,8-4,2% közötti lehet a növekedés mértéke.

A 2013-ra várt növekedés hátterében nagy részben ismét a Kína irányából megnyilvánuló nyersanyagigény valamint a világgazdaság beindulása húzódhat meg, de nem szabad megfeledkezni az országban rendezendő 2014-es Futball Világbajnokság és a 2016-os Olimpiai Játékok gazdaságélénkítő hatásairól sem. Ezzel szemben az eurózóna átlagosan 0,3%-os visszaesést produkál majd jövőre, elsősorban az 1,2%, illetve 1,9%-kal zsugorodó olasz és spanyol piacok miatt.  De sem a Magyarország legfőbb exportpiacának számító Németország 0,7%-os, sem az Egyesült Királyság 0,9%-os gazdasági növekedése, de még az USA 1,8%-os, és Kanada 2%-os bővülési prognózisa sem versenyezhet a brazil adatokkal.

Mire ügyeljünk a szamba őshazájában?

Vállalkozások: irány kelet!
Keleti irányban érdemes nézelődniük a fejlődő exportpiacokat megcélzó magyar vállalkozásoknak, ugyanis az eurózóna és a tőle függő kelet-európai uniós gazdaságok még évekig gyengélkedhetnek az adósságválság következményei.Az Atradius Economic Outlook prognózisa szerint 0,3%-os hazai csökkenéssel szemben számottevő gazdasági növekedésre lehet számítani többek között Törökországban, Oroszországban és Ukrajnában.
Az elemzés néhány olyan helyi sajátosságot is listába szedett, amelyet érdemes a Brazíliába tartó vállalkozásoknak szem előtt tartani. A hitelbiztosító szerint már az elején érdemes kikötni, hogy melyik ország előírásai adják az alakuló szerződések irányadó jogi kereteit. Bár a brazil bíróságok elismerik az INCOTERMS (International Commercial Terms – Nemzetközi Kereskedelmi Feltételek) előírásait, azonban kevés gyakorlatuk van a használatában, így inkább a brazil cégek által kedvelt brit vagy amerikai kereskedelmi jogot ajánlatos kikötni.  Emellett mindenképpen érdemes választott bíróságot megjelölni a szerződésekben, ugyanis brazil bírósági eljárások általában rengeteg időt és pénz emésztenek fel.

Érdemes figyelni a brazil versenyjogra is, amely alapján kiskereskedelmi ár rögzítése, exkluzív jogok biztosítása vagy árdiszkrimináció esetén könnyen eljárás indulhat a vállalkozás ellen, igaz alapos indoklással – új beruházás védelme, hatékonyságnövelés – a szankciók elkerülhetők

Rövidtávfutók a hazai cégek egy maratoni versenyen
Miközben a csapból is a keleti piacok felé való nyitás fontossága folyik, arról kevés szó esik, hogy mennyire idejétmúlt technikákkal próbálkoznak a magyar cégek, mikor a világpiacra akarnak betörni – hívja fel a figyelmet a Creative Expert Consulting tanácsadócég.
Az elemzés szerint a személyes kapcsolatoknak nagy jelentősége van a brazil üzleti életben, ezért emailben vagy telefonon üzletet kötni, különösen első alkalommal, szinte lehetetlen. A hitelbiztosító tapasztalatai alapján mindenképpen előnyös, ha a Brazíliában a helyi piacot és szabályozást jól ismerő képviselőt alkalmazunk. (Különösen igaz ez például a meglehetősen összetett brazil munkajogi szabályozásra.)

Természetesen ezek mellett érdemes ellenőrizni a partner fizetőképességét és teljesítési hajlandóságát is. „A virágzó brazil üzleti élet sem mentes a látszatra ígéretes, de a valóságban csőd szélén álló vállalkozásoktól, valamint a rosszindulatú, eleve csalási szándékkal létrehozott cégektől. Határon átnyúló kereskedelem esetén mindenképpen szükség van egy olyan pénzügyi partnerre, amely képes releváns információt adni potenciális üzletfeleinkkel való kapcsolat potenciális kockázatairól, valamint rendelkezik helyi tapasztalattal és jelenléttel. Utóbbi több ezer kilométeres távolság esetén egy vitás eset kapcsán életbevágó lehet” – mutat rá az Atradius szakembere.

 

Van pénz exportfinanszírozásra
A jelenlegi többszörösére kívánja növelni hitelezési aktivitását az Eximbank, mindezt oly módon, hogy a korábbi tulajdonosi finanszírozás helyett teljes egészében piaci forrásbevonásra térnek át. A csütörtökön lebonyolított első nemzetközi kibocsátás révén bevont félmilliárd dollár egyelőre elegendő az igények kielégítésére, újabb kibocsátásra az exportfinanszírozás iránti kereslet alakulásának függvényében kerül sor – hangzott el a nemrég a Magyar Fejlesztési Bankhoz került intézmény mai háttérbeszélgetésén. Az Eximbank összesen 2 milliárd euró értékű 2 éves kötvényprogramot hirdetett meg. Ennek első akciója volt a csütörtökön kibocsátott 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű, fix évi 5,5 százalékos kamatozású kötvényt. A papírokat 5,875 százalékos hozam mellett hirdették meg, ám a jelentős érdeklődés miatt – összesen 2,2 milliárd dollárra érkezett ajánlat – az értékesítés hozama 5,75 százalék lett. Figyelembe véve, hogy ez volt a bank első nemzetközi akciója, az Eximbank szakemberei sikeresnek értékelték az ügyletet.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo