Hogyan emeljünk jegyzett tőkét?

2014-től megváltoznak a kft. kötelező minimális jegyzett tőkéjére vonatkozó szabályok. A módosítás érintheti a már létező kft.-tulajdonosokat is.A Piac&Profit szakértője segít, hogy lehet a legjobban megoldani!

Kép: PP-archív

Az új Ptk. szerint – harmadik könyv – 2014. január 1-jétől a kft.-k legkisebb jegyzett tőkéje minimum 3 millió forint kell, hogy legyen. Ehhez idővel valószínűleg alkalmazkodniuk kell azoknak a cégeknek is, amelyeket korábban ennél kisebb tőkével alapítottak a tulajdonosok. Márpedig ilyenből sok van. Az elmúlt években alapított leggyakoribb cégforma a korlátolt felelősségű társaság volt, ezen belül az 500 ezer forinttal alapítottak száma nagyjából 90 százalékos arányú.

A mikor és hogyan kérdése azonban egyelőre nem teljesen világos. A jogszabály hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezések még nem láttak napvilágot, de a korábbi joggyakorlat alapján valószínűsíthető, hogy a meglévő kft.-k esetében a törvény egy átmeneti (egy-két éves) időszakot fog biztosítani a törzstőke felemelésére, e nélkül ugyanis elképesztő cégalapítási hullám előzné meg a változást. Ha az intézkedés visszamenőleges lesz, a tulajdonosoknak előbb-utóbb a zsebükbe kell nyúlniuk, vagy pedig át kell alakulniuk olyan cégformára, amely meg tud felelni a kötelező jegyzett tőke minimumnak. Ilyen lehet például a betéti társaság.

A jegyzett tőke kötelező emelésénél azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy ennek költségei kisebbek, és az egész eljárás is egyszerűbb a jelenlegi eljárásrend szerint, mint a cégformaváltásos cégmódosítás. Ha valaki cégformát szeretne váltani, ahhoz könyvvizsgálatra van szükség, ami pluszkiadás, és persze tortúra. Nézzünk néhány példát, hogy milyen módon lehet teljesíteni a törvényi kötelezettséget!

Jegyzett tőke emelése tagi hitelből

Nagyon sok cég rendelkezik „tagi kölcsönnel” (sok esetben problémát is okoz a cégeknek), amely a legtöbb esetben nem más, mint a készpénzhiány rendezésére szolgáló intézmény, amellyel a könyvelők többsége szabadon garázdálkodik. A jegyzett tőke emelésének egyik lehetősége lehet a tagikölcsön-állomány igénybevétele erre a célra. Természetesen ennél a megoldásnál figyelemmel kell arra lenni, hogy ez a lépés a magánszemély részéről egy elengedett követelés lesz, ami a hatályos szabályoknak megfelelően illetékfizetési kötelezettséggel jár, vagyis nem a legolcsóbb megoldása a jegyzett tőke emelésének.

Jegyzett tőke emelése tőketartalékból

A gazdasági társaságoknál rendelkezésre álló szabad tőketartalékot használhatjuk fel a jegyzett tőke emelésére.

Jegyzett tőke emelése a tagok pénzbeli hozzájárulásával

A jegyzett tőke megemelésének legegyszerűbb módja, amikor a társaság tagjai a szükséges pénzeszközt a cég rendelkezésére bocsájtják. Ez egyrészt történhet a már meglévő tagok pluszhozzájárulásával, amely akár a szavazati arányt és tulajdoni arányt is megváltoztathatja a cégben. Másrészt történhet új tag (ok) bevonásával is, akiknek az anyagi segítségével megtörténik a jegyzett tőke emelése a törvényben előírt minimális értékre.

Jegyzett tőke emelése barterváltó segítségével

A barterváltó készpénzt helyettesítő fizetési eszköz, melynek a felhasználása igen sokrétű, és hatalmas segítséget nyújthat magánszemélyeknek, gazdasági társaságoknak, de még önkormányzatoknak is. Magyarországon még nem terjedt el annyira a használata, mint amekkora lehetőség rejlik benne. A jegyzett tőke emelésénél a következőképpen kell eljárni: magánszemélyként csatlakoznunk kell a Billbarter Hungária Zrt. csapatához, és az ingyenes regisztráció után igényelhetünk barterváltót. Amennyiben a követelésünket a társaságba apportáljuk, megemeltük a jegyzett tőkét a követelés összegével.

Pósa Lívia Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo