Hogyan élhetik túl a mostani helyzetet a hazai nyomdai cégek?

Előre menekülve, agresszív fejlesztéssel, határozott beszerzési politikával nyerhetnek piacot maguknak ma Magyarországon a nyomdaipari kis- és középvállalkozások - derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline Budapest összefoglalójából. Az iparág kkv-i hónapok óta szembesülnek újabb és újabb kihívásokkal, melyek sorában nem a jelenleg tetőző infláció hozza a legnagyobb problémát, hanem az ellátási lánc nehézségei, az ebből adódó hatalmas, szinte percenként változó árverseny. Az ingadozó piaci környezethez legalább olyan gyorsan adaptálható üzleti stratégia szükséges.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nyomdaipari kkv-k öt rémálma

Növekvő költségek, döcögő üzletszerzés, döntés a technológiai fejlesztések mellett vagy ellen, cash flow, fenntarthatóság. Ezek egyenként is képesek megakasztani egy vállalatot, a hazai nyomdaipari kkv-k most egyszerre küzdenek mindezzel hónapok óta.

Túlélés, de hogyan? (Fotó: Depositphotos)
Túlélés, de hogyan? (Fotó: Depositphotos)

Az alacsony kamatlábak, az alacsony infláció és a viszonylag gördülékeny ellátási láncok napjai - legalábbis egyelőre - elmúltak. A nyomtatás mindig is viszonylag magas költségű iparág volt, hiszen a nyomdai berendezésektől a nyomtatott anyagokig minden projekt jelentős rezsiköltséggel jár. Amikor szembesülünk a papír, a nyomtatók, a festékek, a fuvarköltségek és a humán költségek emelkedésével, a nyereség elérése nagyobb kihívást jelent, mint tavaly óta bármikor.

“Vannak módok a profit védelmére, de fontos felismerni, hogy a piac most percről percre változik, ha most egy-egy kkv megnyomja a szundi gombot, az behozhatatlanul lemarad” - mondta el Nagy Béla, a Comline Budapest tulajdonosa és vezető trénere.

Mi lehet a jó stratégia?

Aki eddig is ismerte a versenytársait és a vevőit, az most sem dőlhet hátra, sőt, intenzív kapcsolattartásba kell átcsapnia, hiszen a legjobb ár mellett a kéznél lévő piaci szereplők vihetik a legjobb megrendeléseket.  Az évente 120 cég közel 2000 értékesítőjét képző magyar tréningcég, a Comline Budapest jelenlegi ügyfélállományán azt tapasztalja, hogy a megrendelőkkel való gyakori, intenzív kapcsolattartás kulcsfontosságú lett.

A sodródás nem lesz kifizetődő

A sikeres értékesítési vezetők már-már hozzászoktak a folyamatos változásmenedzsmenthez. Egy percre sem lehet lazítani és pusztán megszokásból ajánlatokat kiadni. Ez egyenlő a súlyosan veszteséges üzletmenettel és a rövid időn belüli piacvesztéssel.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo