hirdetés

Hogy ne játsszuk el potenciális ügyfeleink bizalmát?

Mindenki értékesít, van aki termékeket, szolgáltatást, van, aki gondolatokat, vagy éppen emberi törekvéseket. Nem mindegy, hogy hogyan. Ha jól, akkor örömöt, ígéreteket vált valóra, ha rosszul, akkor csak bosszúságot és csalódást.
hirdetés

Kép:Pixabay

Ügyfelem nevében hívott fel a minap egy számomra ismeretlen férfi. Üzleti ügyfél találkozóra invitált, hogy egy lehetséges közös projektet indítsunk el.

Remek, mondtam magamban, nem szabad semmilyen üzleti lehetőség előtt elmenni. Kölcsönös adatcsere, majd időpont és helyszínegyeztetés következett. Profi volt, még azt is megjegyezte, hogy közös ismerősünk is jelen lesz a találkozón. Kávéházi, vagy inkább éttermi helyszínt jelölt meg, de hát ebédidőben fogunk találkozni. Nem annyira profi, de elmegy.

Időben érkeztem, s a karácsony várás üzleti forgatagában nézelődtem, amikor ránéztem az órámra, hogy itt lenne az idő a megérkezésnek. Sehol senki. Telefont nem veszi fel, aztán foglaltat jelez, aztán kinyom. 11 óra múlt 5 perccel – ez már késés, sőt udvariatlanság. Ügyfelemet hívom, külföldön van. Ez már furcsa.

Ez tényleg elad!
Egy vállalkozás, ha komolyan szeretne versenyelőnyre szert tenni, illetve érthető módon, a vásárlók nyelvén szólva szeretne kommunikálni és hatékonyan eladni, akkor felépíti a maga haszonérvelési láncát, ami nem áll másból, mint összeírja egy táblázatba a termékeinek jellemzőit, azok előnyeit, és az ebből származó megoldásokat. És eszerint érvel, kommunikál a vásárlóival. Hogy ez mit jelent? Itt megtalálja!
De én kitartó vagyok, és most már a végére akarok járni, belefér, még egy királyi 5 perc. Csöng a telefon, s jelentkezik meghívóm, hogy némi baleset érte, autójával koccant, pát perc és itt lesz. Oké. Javított egy kicsit. Meg is érkezik egy fiatalos ötvenes az étterembe, ez biztos ő lesz, várom az asztalnál. De még sem, mert megáll beszélgetni valakivel, s felém sem biccent. Mégis pár perc után odaballag hozzám, hogy bemutatkozzon. Most már valóban felteszem a kérdést magamban, hogy mit keresek én még itt? Ez már messze volt a profitól. Na, de furdal a kíváncsiság! Mi az az üzleti projekt, ami az ölembe hullik?

Leülünk, s fél óra kölcsönös bemutatkozás után a lényegre tér. Üzleti ajánlata egy MLM rendszerbe való beléptetés volt. A rendszer bemutatását briliánsan csinálta, igaz már több mint 5 éve gyakorolja. De csak prezentáció volt, nyomta a szöveget ezerrel. Felforrt a vér a fejemben, ilyen pofátlan, behúzott a csőbe, olyan témával talált meg, ami nálam már nem aktuális. De nem ez volt a legrosszabb, hanem az, hogy nem lehetett lelőni, legalábbis az udvarias kommunikációs formában. Csak duma, csak duma. Úristen, mit csinál ez az ember?

A legalapvetőbb kommunikációs lépéseket sem tartotta be, nem hallgatott meg engem, bármit mondtam, csak neki volt igaza, ha véleményt mondtam, az nem úgy van, kaptam vissza. Sehogy sem tudtam megállítani. Na, megállj csak, kiszúrok én veled, nemes bosszú fogant meg bennem. Megírom! Emberek így nem lehet üzletet kötni! Ez így tukmátor, kereskedő, ügynök, szakmája negatív példája, az emberi kapcsolatok és bizalom pazarlója! Értékesíteni másként kell! Üzenem neki: Érdemes megtanulni, és vér profi értékesítővé válni! Így mindenki nyerni fog! (A céges weboldalon is sugározhat hitelességet, vagy épp megbízhatatlanságot. Mutatjuk, mi az a 6 dolog, amire figyelni kell!)

Pénzes Zsuzsa Comline Budapest Kft.

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo