Hogy lehet adótartozásunk, ha nem is tudunk róla?

Előfordulhat, hogy szabadságról visszatérve a cégvezető azzal szembesül, hogy vállalkozásának adótartozása merült fel, holott fizetési kötelezettséget megállapító levelet nem kapott. Szakértőnk segít, mi a magyarázat!

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

Az adóhatósági kézbesítési szabályok 2013. januárban úgy módosultak, hogy kézbesítettnek minősül a küldemény akkor is, ha az a kézbesítés eredménytelensége miatt érkezik vissza az adóhatósághoz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adóhatóság minden iratot átvettnek tekint, a postai szolgáltató tértivevényen feltüntetett jelzésétől függetlenül (pl. cím ismeretlen, cím elégtelen, elköltözött), amennyiben szabályosan történt a postázás.

Hogyan kerülhetőek el a hátrányos jogkövetkezmények?

Fontos kiemelni, hogy a kézbesítési vélelem csak az adóhatósághoz bejelentett címre feladott iratok esetén állhat be. Címváltozás esetén tehát intézkedni kell annak mielőbbi okmányirodai, cégbírósági bejelentése iránt. (A változást az adóhatóság felé nem kell külön jelezni.)

A jogszabályváltozás bevezetett két garanciális lehetőséget is annak érdekében, hogy a címzett értesülhessen a számára küldött adóhatósági irat kézbesítésének sikertelenségéről, és intézkedhessen az irat tartalmának megismerése érdekében.

  1. Az adóhatóság a „kézbesítésről” történő tudomásszerzését követően az internetes honlapján 15 napra közzéteszi a címzett természetes személy adózó adóazonosító jelét, illetve a vállalkozás adószámát, az ügyiratszámot, az internetes honlapján történő közzététel időpontját és azt a telefonszámot, amelyen az irat felől az adózó tájékozódhat.
  2. Az állami adóhatóság a honlapon való közzététellel egyidejűleg elektronikus úton is értesíti a közzétett adatokról az ügyfélkapuval rendelkező adózót.
Ezen értesítések kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelem a kézbesítési vélelem beálltáról történő tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, de legkésőbb a kézbesítési vélelem beálltától számított hat hónapos jogvesztő határidőn belül terjeszthető elő.

Nem változott a törvényben, hogy nem magánszemély adózó, vagyis többnyire a cégek akkor terjeszthetnek elő a kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet, ha a kézbesítés a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó jogszabályok megsértésével történt, például az adóhatóság rosszul címezte a küldeményt, azt a postai szolgáltató nem jogosult átvevőnek adta át. Magánszemély adózó a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelmet akkor is előterjeszthet, ha önhibáján kívüli okból - mely lehet például kórházi kezelés, külföldi tartózkodás - nem vehette át a hivatalos iratot.

Dr. Nagy Szabolcs Balancing Adótanácsadó és Könyvviteli Kft.

 

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo