Hibázzunk, mint a legnagyobbak

A legtöbben remegve nézünk szembe, a hibáinkkal, pedig maga Albert Einstein mondta, hogy a kudarc a siker folyamatának egy állomása. Biztosak vagyunk benne, hogy ezt a meglátást a tapasztalat szülte számára. Igen, még a nagyok is hibáznak, de ami lényeges, hogy tanulnak belőle.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vannak olyan elképesztő sikertörténetek, amik nap, mint nap szembe jönnek velünk, ösztönöznek bennünket arra, hogy haladjunk tovább, és egyszer remélhetőleg a siker kopogtat az ajtónkon. Menet közben azonban ne féljünk beengedni a kudarcot sem. Még a sikeres vállalkozók is szembesültek néhányszor a hibázás nehézségeivel, ám sokan úgy vélik, ezek a kis mellékvágányok ez lendítették őket a jelenlegi helyzetükbe. Újrakezdeni tehát egyáltalán nem ciki! Íme, 5 sikeres vállalkozó, akik kicselezték a kudarcokat és ma már elmondhatjuk róluk, hogy nagy magasságokba jutottak a siker létráján.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/ratch0013

Steve Jobs

Jobs, akinek a neve összeforrt a gyermekeként szeretett Apple-vel, azt vallja, hogy a legjobb dolog, ami történhet velünk, ha hibázunk olykor. Abból, hogy az extravagáns újításainak bejelentése miatt  kirúgták a cégtől, csak profitált.  Gyanítjuk, nem a legjobb érzés, amikor kirúgnak az állásunkból, de ő úgy véli, ilyenkor van időnk átgondolni, mit hibáztunk, és frissítsük a készségeinket. És ami a legfontosabb szerinte, hogy az embereknek el kellene fogadnia, hogy vannak rossz lépések. De ezek nem ártalmasak. Steve Jobs, amikor visszahívta az Apple, új tehetségeket fedezett fel, új ötletekkel rukkolt elő, amiket már a kirúgása után elkezdett kidolgozni, és ezt követően vált rendkívül sikeressé.

Öt munkakör, amit egy cégvezetőnek ki kellene próbálnia
Sokan anélkül vágnak bele a vállalkozásukba, hogy előtte más területeken kipróbálták volna magukat, pedig vannak olyan munkakörök, ahol elsajátíthatjuk a sikereshez szükséges készségeket. Ezekből mutatunk most ötöt.
Ratan Tata

Ratan Tata indiai üzletember, a Tata Group volt elnöke 21 évig vezette sikeresen a cégét. Ám az ő életében is voltak döccenők: a Tata Motors egyik első terméke mondhatni már a bemutatkozásnál erősen megbukott a személygépkocsi szegmensben. A Fordhoz ment tanácsért, ahol azonban gúnyosan sértegették őt és menedzsereit. Bill Ford szerint nem volt elég tudása ehhez a szegmenshez. Néhány évvel később a Ford a válsággal küzdött és a Tata megvásárolta a Jaguár Land Rovert tőle. Tata azt tanítja nekünk, hogy a kudarc nem állandó, és így a siker sem.

Warren Buffet

Warren Buffett maga is elismeri, hogy a Berkshire Hathaway részvények megvásárlása a kezdetben 200 milliárd dolláros buktának tűnt. Amikor néhány részvényt szeretett volna eladni, vérig sértődött, mert a megállapodással ellentétben a szerződésben alacsonyabb árat tüntetett fel a vásárló. Így Buffett nem hogy eladni nem volt hajlandó, hanem szépen lassan felvásárolta a teljes portfóliót. Így az egója miatt hozott érzelmi alapú döntés kezdetben óriási veszteségnek tűnt az addig zseniként számon tartott üzletember életében. Röviden összefoglalva a Berkshire Hathaway hozta meg számára az igazi sikert. Ő arra tanít bennünket, hogy elsőre pocsék üzleti döntés és beruházás is lehet jó befektetés, ha utána ügyesen sáfárkodunk a megszerzett termékkel. Az egót néha fel kell áldozni a nagyobb jó érdekében. Ahhoz, hogy sikeres legyen a vállalkozásunk, a meghibásodott üzleti szárny vagy javítást, vagy megszüntetést kíván, ám utána lehet kezdeni valami újat, ami a sikerhez vezethet.

Egy bukás krónikája
Közel egymilliárd dollár tőkebefektetéssel és világmegváltó vízióval vágott bele Shai Agassi izraeli startuper a Better Place elnevezésű vállalkozásba. Az olcsó elektromos autókat ígérő vállalkozót a világot forradalmi módon átalakító startupként tartották számon egészen a 2013 májusában bekövetkezett bukásig. Íme, egy 21. századi tanmese.
Bill Gates

Tény, hogy ma a világ egyik legsikeresebb vállalkozója Bill Gates, akinek neve mondhatni mindenki számára ismerősen cseng. Ő maga mesélte, hogy egy évben a barátja mennyivel jobban teljesített egyes tantárgyakban az egyetemen, míg ő kevésbé brillírozott. Ugyanebben az évben Gates kimaradt az egyetemről és elkezdte a munkát, amivel megalapozta a világ legnagyobb szoftver cégét, így most ő a tulajdonosa a Microsoftnak és a Microsoft az említett barát munkáltatója. A vizsgák eredménye ideiglenes, de a tanulságok, amiket a kudarcokból tanulhatunk, állandóak.  Annak érdekében, hogy a legnagyobb magasságokba jussunk, kudarc szerinte is szükségszerű, várjuk bátran tárt karokkal.

Abraham Lincoln

Az utolsó személy, akit a felsorolásban említünk rendhagyó a sorban, hiszen nem (csak) üzletember. Az Egyesült Államok legsikeresebb elnöke azonban nem maradhat ki a listából, hiszen ő az, aki az elfogadtatott 13 módosításnak köszönhetően véget vetett a rabszolgaságnak és a polgárháborúnak a tengerentúlon. De mielőtt elnöknek választották volna 1860-ban, óriási kudarcként élte meg, hogy bár kétszer jelöltette magát szenátornak, egyszer sem ő lett a befutó. Személyes veszteségként élte meg, de nem adta fel, a hibáiból tanult és építkezett, politikai karrierjét lassan, aprólékosan építette tovább. Az Egyesült Államok elnöke lett belőle, sokak szerint a valaha volt legnagyobb.

Nem azt mondjuk, hogy csak akkor lehet valaki sikeres, ha sokat hibázik, de ha a kudarc elkerülhetetlen ne ijedjünk meg, ne hátráljunk, ne rettegjünk tőle. Tanuljunk a hibákból, és újra már ne kövessük el őket. A tanulságok levonása után vágjunk bele újra, és újra, ha sikeres vállalkozókká akarunk válni.

A vegyesbolttól az Ovális Irodáig
Nem Donald Trump az első amerikai elnökjelölt, aki a gazdasági életből, komolyabb politikai tapasztalat nélkül a világ legerősebb országának vezetői posztjáért indul. Sőt, voltak akik nem csak megnyerték ezt a versenyt, hanem a történelem legnagyobb alakjai közé emelkedtek. Mutatunk most nyolc elnököt, aki vállalkozóként indult és végül a történelemkönyvek lapjain kötött ki.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo