A versenyben részt vevő termékeket az október 18-i díjátadón meg is kóstolhatták a résztvevők, számos közülük azonban már a boltok polcain is elérhető, illetve hamarosan forgalomba kerül.
Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy míg korábban a nagy német gyártók jelentek meg elsőként gluténmentes termékeikkel a magyar piacon, ma már számos hazai vállalkozás is felveszi velük a versenyt, sőt meg is nyerik azt.
A szakmai együttműködés sikerét mutatja, hogy a résztvevők a Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan már az első alkalommal adománygyűjtést kezdeményeztek, amely az idén is folytatódik. A versenyzők tavaly több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában kaptak meg a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintett családok.
Az év gluténmentes verseny elismeréseit Győrffy Balázs, a NAK elnöke, dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára és Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára, Szabolcs Péter, az AMUREX GM Kft. ügyvezetője, valamint Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke adta át.
A 2023 Gluténmentes verseny díjazottjai
A 2023 Gluténmentes Friss Kenyér verseny díjazottjai:
1. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér
2. helyezett: Szafi Products Kft. – Kovászos vekni
3. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Teljes kiőrlésű kovászos kenyér