Ha ez a négy adat nem stimmel egy cégnél, akkor ott valami nincs rendben

Egyre több cégvezető figyeli a cégminősítők ajánlásait. Ez persze kétélű fegyver: egyrészről Ön is sok mindent megtudhat potenciális partnereiről, de ők is az Ön cégéről. Mit nézzünk pontosan, és hogyan érhetjük el, hogy a cégminősítő jó osztályzatot adjon cégünknek?

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ismeretlen cégek rendelése esetén a legtöbb vállalkozás az előreutalásos fizetési módot szeretné választani. A vásárló azonban ebbe a legtöbbször nem megy bele, hiszen meglehet, hogy az ő oldaláról sem áll fenn a bizalom. Ez pedig végül a megbízás kútba eséséhez vezethet.

Sokan azt a megoldást választják ebben az esetben, hogy megpróbálnak kicsit „nyomozni” a potenciális partner után. Átnézik a cég mérlegét, de az ilyen adatokból nehéz következtetéseket levonni a vállalkozások fizetési hajlandóságáról.

Ezért van szükség olyan cégminősítésre, amely pontosan modellezi, mire is számíthatunk az adott cégtől. A Bisnode céginformációs szolgáltató blogjának segítségével összegyűjtöttük, milyen adatokat vizsgálnak meg alaposan a cégminősítés folyamán.

Kép: Freedigitalphotos/2nix

  1. Demográfiai adatok
Sokan nem tartják fontosnak, pedig sok mindenre következtethetünk abból, hogy az adott cég hány éves, hány munkatárssal működik, kik a tulajdonosok, mikor költözött utoljára. Fontos, hogy ne a teljes cégtörténetet nézzük ekkor, hiszen annak az átlagszámai tévútra vihetnek minket, inkább egy rövidebb, az utóbbi időszakra levetíthető időintervallumot vizsgáljuk.
  1. Pénzügyi adatok
Kegyelmi állapot a magyar cégvilágban
Ma szerencsés helyzetben van a magyar cégvilág. Visszaesett a csődök és felszámolások száma, és ha egy vállalkozás kiállít egy számlát, jó eséllyel számíthat arra, hogy időben meg is kapja az ellenértékét. Ez az állapot azonban nem tart örökké, két-három éven belül megváltozhat a helyzet, különösen a már most is kockázatosnak számító iparágakban – figyelmeztetett Keleti József, a Bisnode céginformációs szolgáltató country managere.
A pénzügyi adatokat már többen nézik éles szemmel. Itt megfigyeljük az adott cég likviditási rátáját, nyereségességét, ami utal arra, hogy milyen az adott vállalkozás fizetési morálja, sőt, azt is, hogy a közeljövőben kerülhet-e csődközeli állapotba.
  1. Negatív események
A negatív eseményeket azért érdemes figyelni, mert ha túl sok van belőlük az átvizsgálás alatt lévő cégnél, akkor annak figyelmeztető jelnek kell lennie. Ilyen negatív események többek között a munkaügyi bírságok, adósságok, NAV eljárások.

A modell ráadásul azt is megmutatja, hogy egy-egy eljárás milyen hosszan tartott. Egy pár napos ügy ugyanis nem jelenti azt, hogy azonnal le kell minősíteni az adott céget, ellenben egy több éve húzódó vizsgálat alá eső vállalkozással.

  1. Fizetési hajlandóság
Bár az előző 3 szempont is utalhat egy cég fizetési hajlandóságára, de a leghatékonyabb megoldás mégis csak az, mikor pontosan látjuk, hogy az elmúlt időszakban volt-e késedelmes vagy elmaradt kifizetése az adott cégnek. Ebben az esetben a vizsgált cég partnerei szolgáltatják az adatokat a számlateljesítésekkel kapcsolatban.

Ha a fenti 4 dologra figyel cége működése során, akkor leendő ügyfelei egy igazán kellemes, megbízható, profi cég képét látják vállalkozásáról. Ha pedig Ön figyeli potenciális partnereinek ezen adatait, akkor objektívebb döntéseket tud majd hozni.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo