hirdetés

Győzze le a félelmeit, ha meg akarja menteni a cégét

A félelem fenyegetésre való reagálás, függetlenül attól, hogy utóbbi vélt vagy valós. Belénk ivódott ösztön. Sajnos ahelyett, hogy erőt adna, a legtöbbször csak lebénít, ami akár a cég vesztét is okozhatja. Adunk néhány tippet, amivel megakadályozhatja, hogy kicsússzon a kezéből a kormány.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Fotó: SXC

Akit kiskorában riogattak szellemekkel és a rossz gyerekeket elvivő zsákos bácsival, viszonylag hamar megtanulta, hogy amitől fél, az nem mindig valós. Néha nem is létezik, néha pedig sokkal kevésbé ijesztő, mint a valóságban. Az aggódás nem ér semmit.

Ugyanerre a mentalitásra van szükség az üzleti életben is. A félelem – vagy a túlzott aggodalom, vagy az önbizalom hiánya, nevezzük, ahogy akarjuk –sokszor lebénít, és meggátol olyan üzleti lépések meghozatalában, amiről tudjuk, hogy szükség lenne rájuk. Aztán már csak későn döbbenünk rá, hogy mégiscsak tennünk kellett volna, mielőtt kicsúszik a lábunk alól a talaj. Adunk néhány tippet, amivel csökkentheti a félelem eluralkodásának kockázatát, és megakadályozhatja, hogy kicsússzon a kezéből a kormány.

– Szélesítse vevői bázisát. Ne ragaszkodjon egyetlen nagy partnerhez sem kizárólagosan, mert az ő bukása automatikusan az Öné is lesz. Ha egy cégnek mindössze egy vagy két partnere van, az inkább megrendelő–beszállító kapcsolatot jelent, mint valódi kereskedő–ügyfél együttműködést. Hiába tűnik biztosnak az ügymenet, ha legbelül folyton attól rettegünk, hogy elveszítjük az egyetlen ügyfelünket.

– Koncentráljon a hosszú távú célokra. Ne az egyik napról a másikra élés foglalkoztassa: gondolja át a döntései hatását hosszabb távon, keressen példákat, amiket beemelhet az üzletmenetbe.

– Takarékoskodjon. Addig tegyen félre, amíg van miből. A gazdaság ciklikussága miatt előbb-utóbb úgyis bekövetkeznek a szűk esztendők, a kérdés csak az, mikor. Ha vannak megtakarításai, amikre nehéz időkben számíthat, a jövőtől való félelem kevésbé fogja megbénítani a gondolatait.

– Ne hagyja eluralkodni a cégben a félelmet. A szorongás nemcsak a saját gondolatait és tevékenységét bénítja meg, de hamar eluralkodik majd a kollégákon is. Az önbizalomhiány gyorsan terjed, és végül menthető cégek is menthetetlenül omlanak össze a saját félelmeik terhe alatt.

– Számoljon a veszteségekkel. A mai vevők nem lesznek automatikusan a holnap vevői is. Nyugodtan számoljon 15-20 százaléknyi lemorzsolódó vevővel évente. Ennek fényében igyekezzen aktívan új ügyfeleket találni, ne csak arra várjon, hátha befut egy-egy új arc. Keressen új vevőket kitartóan és folyamatosan, hogy mindig meglegyen a megfelelő méretű bázis.

– Ne engedje túl messzire kerülni a vevőit. Figyeljen oda az egészen apró elégedetlenségekre is, mielőtt nagyobb problémák, végül szakítás lesz belőle. Ügyeljen arra, hogy a vevő elvárásai mindig teljesüljenek. Inkább beszéljék meg idejekorán a felmerülő témákat, mint hogy váratlanul veszítse el egy fontos ügyfelét.

– Számolja ki, mennyibe kerül a félelme. Vegyen elő papírt, ceruzát, számológépet, és számolja ki, mibe kerül Önnek, ha továbbra sem küld el egy semmi hasznot nem hozó, kellemetlenkedő vevőt? Mennyibe kerül, ha a külső nyomás ellenére sem emel árat? Hogyan hat a cég teljesítményére a csökkenő morál és munkakedv?

– Ne bújjon el a megbeszélések elől. Álljon ki bátran a munkatársai elé, és beszéljék meg, mi kell ahhoz, hogy a problémák megoldódjanak, változzanak, javuljanak. Ezek a nehézségek nem fognak maguktól megoldódni. Reménykedni, hogy minden jobbra fordul, nem egy kifejezetten átgondolt stratégia.

Lehet valaki a főnöknél jobb?
Egyes cégvezetők nem mernek olyan munkatársakat alkalmazni, akik képzettebbek vagy tehetségesebbek náluk, mert tartanak attól, hogy a munkatárs vetélytárssá válhat a cégen belül. Ez azonban a teljesítmény rovására mehet.
– Fogalmazza meg, miért is szeretik Önt az ügyfelei, és hogyan járul hozzá az Ön munkája az ő üzletükhöz. Ha azt látja, hogy az Ön munkájának köszönhetően javulnak partnerének mutatói, töltse el Önt a jogos büszkeség, és ne aggódjon tovább, van-e értelme annak, amit csinál.

– Lépjen ki a komfortzónájából. Persze csak ésszel. Számoljon, mielőtt kockázatot vállal, eleve bukásra ítélt üzletbe ne vágjon bele. „Vállaljon kiszámítható kockázatokat! Ez teljesen különbözik a meggondolatlanságtól” – mondta egykor nagyon bölcsen George S. Patton tábornok. Hallgasson rá!

Nyugdíj vállalkozóként? Tegyünk érte!

A vállalkozóra nem jellemző, hogy nyugalmasan töltené a napokat. Küzdünk a cég fejlődéséért vagy éppen talpon maradásáért, próbálunk gondoskodni a munkatársainkról, családunkról. Önmagunkat azonban többnyire hanyagoljuk. Aztán jön a meglepetés, ha kiderül, hogy mi sem bírjuk töretlen erővel és energiával az idők végezetéig. Mit tehet a vállalkozó, ha nem minimálnyugdíjas akar lenni, hanem szeretné élvezni a dolgos évei gyümölcsét?
A cikk Chris Merrington alábbi írása alapján készült.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo