Gyakornok: ingyenmunkás vagy hosszú távú befektetés?

Sok cég átmeneti, ingyen munkaerőként tekint a gyakornokokra, mások még a gondolattól is irtóznak, hogy pályakezdőkkel dolgozzanak. Mindkét hozzáállás nagy hiba. A gyakornoki program korántsem csak a fiatalok iránti jótékonyság, a cégnek is jó. Most pedig még pénz is lesz rá.

A február elején megjelent GINOP felhívás szerint új gyakornoki program támogatására lesz hamarosan lehetőség, a vállalkozások a bér-és járuléktámogatáson kívül az új munkahely tárgyi és infrastrukturális feltételeinek kialakítására is pályázhatnak. (Itt találja a részleteket.) A diákok szinte vadásznak a gyakornoki helyekre, mivel ha az álláshirdetéseket pásztázzuk, egyre gyakrabban bukkan fel a sorok között elvárásként a munkatapasztalat, ennek pedig első lépése lehet a gyakornoki lét.

Fontos tisztázni, hogy a „gyakornoki pozíció” alatt két dolgot szoktak érteni, és ezeket gyakran keverik is: a tanulmányokhoz kapcsolódó, felsőoktatási intézmények által szervezett szakmai gyakorlatokat, illetve a releváns diplomával és szakmai tapasztalattal még nem rendelkező hallgatók vagy frissdiplomások jellemzően határozott idejű foglalkoztatását.

- Az előbbit a felsőoktatási törvény szabályozza, és alapszabály, hogy legfeljebb 6 hét erejéig lehet szakmai gyakorlat keretében ingyen foglalkoztatni a hallgatókat, és az intézménnyel egyeztetett kritériumoknak meg kell felelnie a feladatainak. Az utóbbi esetében sok cég profi és a fiatalok számára – mind fizetésben, mind szakmai tapasztalat szempontjából – előnyös gyakornoki program keretében tulajdonképpen utánpótlás-nevelést végez - hangsúlyozza Agárdi Krisztina, az ELTE Karrierközpont vezetője.

Kép:EU

A két típus esetén természetesen más a jogviszony is a munkáltató és a gyakornok között. A felsőoktatási törvényben is szabályozott hallgatói munkaszerződéssel a hallgató kétféle lehetőség létezik: a duális képzés külső gyakorlóhelyen, a képzési program keretében, vagy képzési programhoz közvetlenül nem kapcsolódóan a felsőoktatási intézményben vagy a felsőoktatási intézmény által létrehozott gazdálkodó szervezetben. Hallgatói munkaszerződés magával a felsőoktatási intézménnyel, ill. általa létrehozott gazdálkodó szervezettel, vagy pedig a szakmai gyakorlóhellyel köthető. Nem minden gazdálkodó szervezet, vagy intézmény minősül szakmai gyakorlóhelynek, hanem csak azok, amelyek a felsőoktatási intézménnyel e tekintetben együttműködési megállapodást kötöttek. Természetesen a hallgatói munkaszerződésen kívül is van lehetőség arra, hogy gyakornokként alkalmazzanak valakit. Ebben az esetben ez rendes munkaviszonyban, esetleg megbízásos vagy vállalkozási jogviszonyban történhet. Erre a jogviszonyra az általános szabályok érvényesek (Munka Törvénykönyve, Ptk.).

Ha megtaláltuk a legjobbat, fejlesszük, hogy az is maradjon
Akut munkaerőhiánnyal küzd a magyar cégvilág, főleg a tehetséges, dolgozni tudó és akar motivált munkaerő a hiánycikk. Ezért fontos, hogy ha már megtaláltuk az ilyen dolgozót, akkor fejlesszük, hogy megállja a helyét a változó viszonyok között is.
A saját gyakornoki programok kapcsán egyértelmű előny, hogy a cégek saját képükre formálhatják a friss munkaerőt, kényelmesen felmérhetik az erősségeit, gyengeségeit, végül dönthetnek, hol válna be leginkább a cégnél. A szakmai gyakorlat alatt szintén ráakadhatnak olyan tehetségekre a munkáltatók, akiket szívesen alkalmaznak. Az ELTE 2014-es – nem reprezentatív - diplomás pályakövetési felmérése szerint – amelyben 1, 3 és 5 évvel korábban végzetteket kerestek meg – a megkérdezettek 28%-át a későbbiekben alkalmazták ott, ahol szakmai gyakorlatot végzett.

Win-win helyzet

A cégek kezdik felismerni, hogy számukra ez egy nagyszerű lehetőség a friss munkaerő toborzására, ráadásul rövid idő alatt lelkes és elkötelezett munkatársat nevelhet ki magának.

- A gyakornoki pozíciók kiírásakor a munkáltatóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy egy gyakornokot fogadni sok energia: szakmailag, lelkileg is támogatni kell. Sok esetben a fiatal első munkahelyi tapasztalatait szerzi ilyenkor, és sok új információt kell megtanulnia, sok új helyzetet kell kitapasztalnia - emeli ki Agárdi Krisztina.

Ezért is lehet, hogy a hathetes szakmai gyakorlatoknál előfordul, hogy nehéz gyakorlóhelyet találnia az intézményeknek a hallgatók számára, mert alig másfél hónap nagyon rövid idő: a munkatársaknak külön energia a feladatok megtanítása, átadása, és nem is biztos, hogy akad olyan típusú munkafolyamat, amit át tudnak adni a hallgatóknak – ilyenkor kötnek ki végül a kávéfőzésnél és fénymásolásnál. Komoly elszántság és felkészült kollégák kellenek ahhoz, hogy jó szakmai gyakorlóhely legyen egy cég vagy intézmény.

Hogy mit érdemes átgondolnia a cégvezetésnek, mielőtt gyakornok felvételéről dönt, arról itt olvashat.

A gyakornoki állásra pályázók nagy része főleg multihoz kerülne szívesen, hiszen aki a gyors karrierépítést tűzte ki célul, innen startolhat nagyot. Ezért akár azt a kompromisszumot is megkötik, hogy nem vagy csak nagyon minimális bért kapnak. Ezzel szemben ha egy kis cégnél landol a friss diplomás, előny lehet, hogy mélyebb tudásra tehet szert a munkavállaló, hiszen akár évekig egy pozícióban maradhat, és talán elmondható tapasztalat, hogy családiasabb a légkör egy multi 10 órás (jobb esetben) versenyistállójával szemben.

Mennyi az annyi?

A bérek tekintetében a hallgatói munkaszerződésesek esetén főszabály, hogy legalább 6 hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat ideje alatt, valamint a duális képzés képzési ideje alatt díjazás illeti meg a hallgatót, amelynek mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 15%-a – hangsúlyozza Dr. Szabó Gergely a Kocsis és Szabó ügyvédi iroda munkajogásza. Természetesen a hallgató javára ettől el lehet térni. A képzési programhoz közvetlenül nem kapcsolódóan hallgatói munkaszerződéssel dolgozók esetében a felek megállapodása határozza meg a munkabért. (Költségvetési szervnél a képzési program részeként való gyakorlatra hallgatói munkaszerződés és díjazás nélkül is sor kerülhet.) Itt megtalálja, hogyan működnek a táppénz szabályok gyakornokok esetében!

A gyakornoki bérek kiderítésénél egyébként is kényes területet érintünk. A legtöbb cég szeretné ezt minimálisra csökkenteni, de sajnos nem minden hallgató mögött áll támogató család, aki akár hónapokig finanszírozni tudja a kiadásait. A megkérdezett szakértők szerint érdemes alaposan körbenézni a meghirdetett pozíciók között, mert van, ahol egész korrekt összeget kaphat havonta a gyakornok.

Ha a gyakornoki foglalkoztatást támogató pályázaton sikeresen veszünk részt, 9 hónapnyi teljes vagy részleges bér és járuléktámogatást kapunk. A február elején meghirdetett gyakornoki programokat támogató pályázati felhívások szerint 16,2 milliárd forint keret áll rendelkezésre.

Kép:Flickr

Vigyázni kell rájuk

Dr. Szabó Gergely elmondta, a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalóknál kifejezett munkaköri tilalom nincsen, de a gyakorlóhely köteles a hallgatót a tanulmányainak megfelelő szakterületen történő foglalkoztatni, a szakmai gyakorlat folytatásához szükséges helyet, eszközt, védőfelszerelést és a szakmai gyakorlati tevékenység szakmai felügyeletét, irányítását biztosítani. A hallgatói munkaszerződés esetén egyéb szabályok is védik a diákokat, kizárt például az éjszakai munkavégzés, vagy a túlóra elrendelése.

A munkáltatónak érdeke, hogy a gyakornok megfelelő felügyelettel dolgozzon, és olyan feladatokat lásson el, amelyekre képes. Ha ugyanis a munkáltató olyan munkakörbe veszi fel, vagy olyan feladatot ad neki, amely a képzettségét nyilvánvalóan meghaladja, akkor ezzel összefüggésben a gyakornoknak és másoknak okozott kárért (pl. munkabaleset) a munkáltató köteles helytállni- hívja fel a figyelmünket erre a lényeges kérdésre a szakértő. Természetesen a gyakornoknak is vannak kötelezettségei, például munkavállalóként köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné; megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása saját életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. (Ez egyébként nem csak a gyakornokokra, hanem valamennyi munkavállalóra igaz.)

 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo